Leven met iemand met gehoorverlies

Leestijd: 5 min
door Audika
18/09/19

BLOG

Gehoorverlies is één van de meest voorkomende aandoeningen. In België heeft 1 op de 10 mensen het. Vooral onder 65-plussers komt gehoorverlies vaak voor. Toch wachten mensen vaak gemiddeld zeven jaar voordat ze het laten behandelen.

Omdat het gehoor meestal geleidelijk achteruit gaat, merken veel mensen zelf niet dat hun gehoor slecht is geworden. Vaak zijn het vrienden en familie die dit als eerste signaleren. Zij zien eerder welke impact het gehoorverlies heeft op iemands leven.

Herken de signalen

Het valt u misschien op dat uw naaste het volume van muziek of de TV erg hard zet. Of dat hij moeite heeft een gesprek te volgen in een restaurant of café. Of dat hij moeite heeft om jonge kinderen te verstaan. Al deze signalen kunnen wijzen op gehoorverlies.

Als iemand in uw omgeving al langer gehoorverlies heeft, merkt u waarschijnlijk ook een verandering in zijn gedrag. Hij trekt zich bijvoorbeeld meer terug uit sociale activiteiten. Kan last hebben van schaamte, schuldgevoel of woede. Of is meer zelfkritisch, gefrustreerd of depressief dan voorheen. Zulk gedrag kan ook een negatief effect hebben op u en andere dierbaren.

blog-afbeelding-iemand-in-omgeving-gehoorverlies

Afhankelijk van het gehoor van anderen

Als u veel tijd doorbrengt met iemand met onbehandeld gehoorverlies, zult u vaak moeten herhalen wat u zegt. Mogelijk herhaalt u zelfs regelmatig wat andere mensen hebben gezegd.

Op deze manier doet u steeds meer dienst als de oren van uw naaste. Maar terwijl hij aan deze situatie gewend is geraakt, voelt u zich waarschijnlijk vermoeid aan het einde van de dag.

Maak gehoorverlies bespreekbaar

Zoals gezegd duurt het gemiddeld zeven jaar voordat iemand gehoorverlies laat behandelen. In deze jaren mist uw dierbare de geluiden die het leven extra mooi maken: het lachen van vrienden, het fluiten van vogels, het geruis van de zee. Hoe waardevol is het als hij deze geluiden weer kan ervaren?

Het kan erg lastig zijn om gehoorverlies te bespreken met iemand die zich hier nog niet van bewust is. Het helpt dan om eens stil te staan bij de inspanningen die u voor uw naaste doet. Bedenk hoeveel het u beiden kan helpen om een oplossing te zoeken.

Wanneer u uw dierbare confronteert, bestaat er een kans dat hij het ontkent. Geef hem in dat geval voldoende ruimte en tijd om te accepteren dat hij gehoorverlies heeft. Een kalme, vriendelijke en geduldige benadering werkt vaak het beste. Lukt het de eerste keer niet? Laat het even rusten en probeer het een andere keer nog eens.

Het accepteren van gehoorverlies is een grote gebeurtenis in iemands leven. Het kost iedereen tijd om te verwerken. Het goede nieuws is dat iedereen dit uiteindelijk kan. En gelukkig hebben de meeste mensen profijt van hoorapparaten.

Meer weten?

Lees deze blog voor meer symptomen van gehoorverlies.

Lees deze blog voor meer informatie over de gevolgen van gehoorverlies.

Reacties