gehoorverlies

Gehoorverlies komt redelijk vaak voor: 1 op 5 volwassenen krijgt er mee te maken. Het goede nieuws is dat er veel hulp is en effectieve manieren bestaan om gehoorverlies te behandelen. Als u denkt dat u of een van uw naasten gehoorverlies heeft, bent u op de juiste plaats. Op deze pagina zult u meer te weten komen over:

Wilt u uw gehoor laten testen in een van onze hoorcentra?

Maak een afspraak

Gehoorverlies komt vaker voor dan u misschien denkt.

 • Gehoorverlies is het 3e vaakst voorkomende gezondheidsprobleem bij volwassenen.

 •  

  Ongeveer 1 op 5 volwassenen heeft te maken met gehoorverlies.

 •  

  Mensen met gehoorverlies wachten gemiddeld 7-10 jaar vooraleer ze behandeld worden.

 •  

  80% van de mensen tussen 55-74 jaar die voordeel zouden kunnen halen uit gehoorapparaten, gebruiken ze niet.

Tekenen en symptomen van gehoorverlies

Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende tekenen van gehoorverlies. Als u een van de symptomen herkent, is het een goed idee om een hoortest te laten afnemen bij een gecertificeerde audioloog. De symptomen van het gehoorverlies zijn afhankelijk van het types van gehoorverlies, de omvang van het gehoorverlies en de oorzaak van het gehoorverlies.

Teken 1 - U vraagt anderen vaak om zichzelf te herhalen.
Teken 2 - U kunt stemmen niet duidelijk horen over de telefoon.
Teken 3 - U zet uw TV zo luid dat het anderen stoort.
Teken 4 - U hebt voortdurend oorsuizingen.
Teken 5 - U hebt het moeilijk om gesprekken te volgen in lawaaierige omgevingen.

Meer informatie over tekenen van gehoorverlies

Herkent u een van bovenstaande tekenen van gehoorverlies?

Als u of iemand die u kent een van bovenstaande symptomen heeft, kan dit wijzen op gehoorverlies en moet u uw gehoor laten testen.

Laat uw gehoor gratis testen 

 

hearing-loss-graph_thefinalversion_be-nl

Ernst van gehoorverlies

De mate van gehoorverlies kan worden geclassificeerd volgens de ernst van het gehoorprobleem. Het wordt gemeten in decibel (dB), verwijzend naar hoe luid geluiden moeten zijn voordat u ze kunt horen.

 1. Normaal gehoor (≤25 dB) Geen symptomen van gehoorverlies waargenomen.
 2. Licht gehoorverlies (26-40 dB) Bij licht gehoorverlies, zijn de stilste geluiden die u kunt horen met uw beter oor tussen 26 en 40 dB. Snelle en zachte gesprekken of situaties met achtergrondlawaai worden moeilijk om te volgen.
 3. Gemiddeld gehoorverlies (41-60 dB) Bij gemiddeld gehoorverlies, zijn de stilste geluiden die u kunt horen met uw beter oor tussen 41 en 60 dB. Het volume van radio en televisies moet hoger gezet worden.
 4. Ernstig gehoorverlies (61-80 dB) Bij ernstig gehoorverlies, zijn de stilste geluiden die u kunt horen met uw beter oor tussen 61 en 80 dB. Moeilijkheden met spraak en groepsgesprekken, begrijpen is onmogelijk zonder versterking.
 5. Verregaand gehoorverlies (≥81 dB) Bij verregaand gehoorverlies, zijn de stilste geluiden die u kunt horen met uw beter 81 dB of meer. Moeilijk of onmogelijk om versterkers voor spraak te horen of begrijpen.

Types van gehoorverlies

Sensorineuraal gehoorverlies
Het meest voorkomende type van gehoorverlies wordt sensorineuraal gehoorverlies genoemd en heeft betrekking op het binnenoor. Het kan worden veroorzaakt door beschadiging van minuscule haarcellen in het binnenoor of beschadiging van de gehoorzenuw. Vaak kan dit type van gehoorverlies worden behandeld met hoorapparaten.

Conductief gehoorverlies
Dit type van gehoorverlies komt door een mechanisch probleem in het middelste of buitenste deel van het oor. Conductief gehoorverlies kan ook worden veroorzaakt door een soort van belemmering in het oorkanaal, zoals oorsmeer, die voorkomt dat het geluid tot het trommelvlies komt. Het kan worden verholpen door hoorapparaten of andere medische opties.

Gemengd gehoorverlies
Er is sprake van gemengd gehoorverlies als beide aspecten van sensorineuraal en conductief gehoorverlies aanwezig zijn.
Meer informatie over types van gehoorverlies

Het auditieve systeem

Veel delen van uw auditieve systeem werken samen om u te helpen horen. Een storing, beschadiging of belemmering van een of meer van deze onderdelen, kan leiden tot gehoorverlies. Omdat elk deel van uw auditieve systeem een specifieke functie heeft bij het horen en verwerken van geluid, is een specifieke behandeling vereist om hen te helpen of opnieuw te laten functioneren.

Behandeling van gehoorverlies

Gehoorverlies is uitgebreid onderzocht en er werden veel middelen ingezet voor de ontwikkeling van de behandeling van gehoorverlies. Er is geen behandeling die gehoorverlies zal genezen, er zijn echter verschillende mogelijkheden beschikbaar die uw gehoorverlies kunnen herstellen, afhankelijk van uw type van gehoorverlies.

De beste oplossing voor uw type van gehoorverlies kan worden bepaald tijdens een gesprek tussen u en uw audioloog. De oplossing zal afhankelijk zijn van:

 • Uw type van gehoorverlies

 • Uw mate van gehoorverlies

 • De oorzaak(en) van uw gehoorverlies, indien bekend

 • Uw levensstijl, interesses, cosmetische voorkeuren en communicatiebehoeften

 • Uw budget

Tip van een audioloog

Als u op zoek bent naar een behandeling van gehoorverlies, is het hier zo snel mogelijk mee beginnen zeer belangrijk om uw levenskwaliteit te verbeteren, zodat u opnieuw van uw favoriete activiteiten kunt genieten – zoals het deelnemen aan gesprekken met vrienden en familie of opnieuw uw favoriete TV-programma bekijken.

Maak een afspraak voor een gratis hoortest

Gratis hoortest, maak nu een afspraak

*
*
*
*

Testen voor gehoorverlies

Stap 1 - Bekijk de tekenen van gehoorverlies die hierboven worden weergegeven en ga na of u er herkent. U kunt ook onze blog de 8 symptomen van gehoorverlies lezen voor een indicatie van uw gehoortoestand.

Stap 2 - Als u een van de tekenen van gehoorverlies herkent, kunt u contact opnemen met ons callcenter en een gratis hoortest boeken bij een audioloog bij u in de buurt.

Stap 3 - Bij de audioloog zult u met een specialist praten op het gebied van gehoorverlies en hoorzorg. U zult een hoortest afleggen en een diagnose van de toestand van uw gehoor krijgen. Het is gratis en zonder enige verplichtingen.

Stap 4 - Als u gehoorverlies hebt, zult u een overzicht van uw opties krijgen. Als een hoortoestel de beste oplossing is, kunt u gratis een geschikt model uitproberen en nagaan of het uw algemene levenskwaliteit verbetert.

Meer informatie over behandeling gehoorverlies

Wat gebeurt er tijdens een hoortest?

Bekijk de video en luister naar de uitleg van onze audioloog Timothy Humpidge over wat er gebeurt wanneer u een audioloog bezoekt en uw gehoor laat testen. 

Uw beide oren zullen worden onderzocht en uw gehoor zal worden getest. Als u gehoorverlies hebt, zullen we u een audiogram tonen en uitleggen of en hoe we u kunnen helpen om beter te horen.

Als u denkt dat u gehoorverlies hebt, bent u meer dan welkom om een gratis hoortest aan te vragen bij een van onze audiologen bij u in de buurt.

Maak een afspraak voor een gratis hoortest

Gehoorverlies kan optreden op elke leeftijd. Alhoewel ouderdom en blootstelling aan lawaai de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies zijn, kunnen een infectie, verwonding of genetica ook oorzaken zijn van gehoorverlies. Door de oorzaken van uw problemen te begrijpen, krijgen onze professionals inzicht in uw behoeften, om zo de beste opties voor uw specifieke behandeling te kunnen aanraden. Daarom moedigen we u aan om, als u hoorproblemen opmerkt, zo snel mogelijk met onze professionals te praten.

Vaak voorkomende oorzaken van gehoorverlies omvatten:
 • Veroudering

 • Blootstelling aan overmatig lawaai

 • Verwonding
 • Virale infecties (zoals mazelen of bof)

 • Opbouw van oorsmeer

 • Giftige geneesmiddelen (medicatie die gehoorschade veroorzaken)

 • Genetica

Meer informatie over oorzaken van gehoorverlies

Hoe gehoorverlies voorkomen

Alhoewel er geen officiële remedie is voor gehoorverlies als gevolg van veroudering en er geen gegarandeerde methode voor het voorkomen van gehoorverlies bestaat, kunt u stappen ondernemen om de waarschijnlijkheid om te maken te krijgen met gehoorverlies tijdens uw leven te verminderen. Kom meer te weten over gezonde hoorpraktijken en oorbeschermingsoplossingen die kunnen helpen bij het beperken van gehoorverlies tot het minimum.

Meer informatie over gehoorverlies voorkomen

Veelgestelde vragen over gehoorverlies

Dr. Nishat FatimaDr. Nishat Fatima, Klinisch audioloog & Internationale trainer
is een klinisch audioloog die haar titel en haar bachelorgraad aan de Texas A&M Universiteit behaalde. Ze werkte in de openbare en privé sector aan versterking, herstel, tinnitustherapie en arbeidsveiligheid.