wat-is-gehoorverlies-audika

Wat is gehoorverlies?

Als mensen moeite hebben om spraak te verstaan of bepaalden geluiden te horen, spreken we van gehoorverlies.

Sommige mensen worden geboren met een verminderd gehoor, maar de meeste mensen ontwikkelen gehoorverlies naarmate ze ouder worden. Omdat het gehoor een van onze belangrijkste zintuigen is, is het van groot belang om tijdig het verlies te verhelpen met een hooroplossing.

Heeft u gehoorverlies?

Test uw gehoor aan de hand van 5 eenvoudige vragen over alledaagse situaties. Uw antwoorden geven u een indicatie van uw hoorvermogen.
Start de test
 • Hoe goed is uw gehoor?

  Deze korte vragenlijst kan u helpen inzicht te geven in de status van uw gehoor. Bedenk hoe de geschetste situaties uw dagelijkse leven beïnvloeden.

  Naar de eerste vraag
 • Vraag 1/5

  Vindt u dat mensen in uw omgeving vaak mompelen of zacht spreken?

  Ja Nee
 • Vraag 2/5

  Als u televisie kijkt, moet u het volume dan  hoger zetten om het goed te kunnen horen?
  Ja Nee
 • Vraag 3/5

  Vraagt u uw vrienden vaak om te herhalen wat ze hebben gezegd?

  Ja Nee
 • Vraag 4/5

  Heeft u het nodig om mensen aan te kijken om te kunnen verstaan wat ze zeggen?
  Ja Nee
 • Vraag 5/5

  Vindt u het lastig om gesprekken te volgen in een drukke omgeving zoals een restaurant of een café?
  Ja Nee

Mensen met gehoorverlies vinden een omgeving met veel achtergrondgeluiden vaak lastig, denk bijvoorbeeld aan een restaurant of andere openbare gelegenheid. Vaak hebben zij moeite om hoge tonen te horen. Dat zorgt ervoor dat zij de klanken ‘s’, ‘f’ en ‘sh’ moeilijk verstaan. Daardoor is deelnemen aan een gesprek vaak erg vermoeiend. Zo geraken mensen met gehoorverlies in een sociaal isolement.

Licht of zwaar, aan één oor of aan twee 

Gehoorverlies is er in vele gradaties, van licht slechthorend tot zwaar slechthorend. De diagnose gehoorverlies wordt doorgaans gesteld als iemand een geluid van 25 decibel (dB) in ten minste één oor niet meer kan horen tijdens een hoortest. De classificatie zwaar slechthorend wordt gegeven bij een verlies van 70 tot 90 dB.

Sommige mensen kunnen met één oor duidelijk beter horen dan met het andere. Gehoorverlies aan één oor wordt unilateraal (eenzijdig) gehoorverlies genoemd. Ongeveer 69% van alle hoortoestelgebruikers maakt gebruik van twee toestellen.

 • Gehoorverlies statistieken

 • Ongeveer 1 op de 6 mensen heeft op dit moment gehoorverlies (dat komt neer op 1.1 miljard mensen)

 • Bij de leeftijd van 65 jaar heeft 1 op de 3 mensen last van gehoorverlies

 • Gehoorverlies is het derde meest voorkomende gezondheidsprobleem bij volwassenen

 • In Vlaanderen is 2 op 1000 kinderen jonger dan 17 matig tot zwaar slechthorend 

 • Het duurt tot wel 7 jaar voordat mensen iets laten doen aan hun gehoorverlies

Maak een afspraak voor een gratis hoortest

Vormen van gehoorverlies

Gehoorproblemen kunnen van lichte, matige of zware aard zijn. Mensen met zwaar gehoorverlies kunnen niet of nauwelijks deelnemen aan een gesprek. Het is mogelijk om gehoorverlies te ontwikkelen in één oor, meestal treedt het op bij beide oren. Afhankelijk van de oorzaak kan het gehoorverlies licht of zwaar, tijdelijk of permanent zijn. Acuut gehoorverlies treedt normaliter op als gevolg van een evenement met extreem harde geluiden.

Fysiek gezien zijn er twee soorten gehoorverlies: congenitaal en perceptief gehoorverlies. 


 • Ik denk dat ik gehoorverlies heb

  Moet u mensen aankijken om ze te kunnen verstaan? Of hebt u moeite met rumoerige omgevingen?

 • Iemand die ik ken heeft gehoorverlies

  Vaak hebben naasten eerder in de gaten dat er sprake is van gehoorverlies dan de slechthorende zelf.

Wat is tinnitus?

Zowel mensen met als zonder gehoorverlies kunnen last hebben van een constant suizend of piepend geluid in hun oren. Tinnitus is gerelateerd aan gehoorverlies, mensen met tinnitus kunnen baat hebben bij een hoortoestel. Er is geen behandeling die tinnitus geneest, er zijn wel behandelingen die kunnen helpen de symptomen van tinnitus te verminderen.

Onderneem actie tegen gehoorverlies – Bezoek een professional

De eerste stap is de belangrijkste: een afspraak maken met een audioloog. Wat belangrijk is, is dat u er niet alleen heen gaat. Als u gehoorverlies hebt, zijn het over het algemeen eerst de mensen in uw omgeving die het probleem merken. Als u iemand meeneemt kan die de audioloog meer inzicht verschaffen en helpen het complete beeld van het probleem in kaart te brengen. Hoe meer de audioloog over uw situatie weet, hoe beter die u kan helpen.

Oorzaken van gehoorverlies

Veel mensen ervaren een geleidelijke afname van hun gehoor naarmate ze ouder worden. Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies is het resultaat van herhaaldelijke blootstelling aan bv. machines of luide muziek. Een meer acute vorm van gehoorverlies kan voorkomen na blootstelling aan een extreem hard geluid. Gehoorverlies door blootstelling aan lawaai treedt op door beschadigde haarcellen in het binnenoor, die daardoor minder gevoelig worden.
Andere oorzaken van gehoorverlies zijn o.a. drugsgebruik, ziekte en fysiek trauma.

Hoe is het om te leven met gehoorverlies?

Leven met gehoorverlies vraagt enige aanpassing, maar met moderne behandelingen en technologie, kunt u zonder problemen een actief leven leiden. Zeer kleine en haast onzichtbare hoortoestellen kunnen ver in het gehoorkanaal worden gedragen zodat ze niet te zien zijn. U doet wat u altijd al hebt gedaan en vergeet dat u ze draagt. Naast het dragen van een hoortoestel kunt u nog een aantal dingen doen die u helpen met aanpassen aan uw gehoorverlies.

landkaart-belgie-low-res

Met 100 locaties, altijd
bij u in de buurt


Zoek een hoorcentrum