Als jij of iemand die jij kent zich herkent in een van de bovenstaande tekenen van gehoorverlies, dan kan dit een indicatie van slechthorendheid zijn en laat je best je gehoor testen.
6 tekenen en symptomen van gehoorverlies
De symptomen van gehoorverlies zijn afhankelijk van het soort, de mate en de oorzaak van het gehoorverlies.
Als je een van de onderstaande symptomen herkent, raden we aan dat je een gratis hoortest laat doen bij een hoorcentrum bij jou in de buurt.
Herken je een van de bovenstaande tekenen van gehoorverlies?

Test zelf je gehoor: heb jij een hoortest nodig?
Beantwoord de 4 onderstaande vragen om te zien of je een hoortest moet overwegen.
Je resultaat:
Een hoortest is relevant voor jou
Uit je antwoorden blijkt dat je last hebt van symptomen van gehoorverlies. We raden je sterk aan een afspraak voor een hoortest te maken in één van onze hoorcentra.
Boek een gratis hoortest:
Het resultaat is een indicatie. Met een hoortest bij onze audiologen kunnen we vaststellen of je gehoorverlies hebt.
Je resultaat:
Een hoortest lijkt relevant voor jou
Uit je antwoorden blijkt dat je last hebt van enige symptomen van gehoorverlies. We raden je aan een afspraak voor een hoortest te maken in één van onze hoorcentra.
Boek een gratis hoortest:
Het resultaat is een indicatie. Met een hoortest bij onze hoorcentra kunnen we vaststellen of je gehoorverlies hebt.
Je resultaat:
Er kan hier niet worden vastgesteld of een hoortest relevant voor jou is
Uit je antwoorden blijkt dat je geen last hebt van symptomen van gehoorverlies. Als je echter problemen krijgt met horen, raden we je aan een hoortest in één van onze hoorcentra te boeken.
Boek een gratis hoortest:
Het resultaat is een indicatie. Met een hoortest bij onze hoorcentra kunnen we vaststellen of je gehoorverlies hebt.
Ernst van gehoorverlies
De mate van het gehoorverlies verwijst naar de ernst van het verlies en wordt over het algemeen ingedeeld in licht, matig, ernstig of zwaar.
Gehoorverlies kan worden gemeten in decibel (dB). Dit geeft aan hoe hard de geluiden voor jou moeten zijn om ze te kunnen horen.
Soorten gehoorverlies
Sensorineuraal gehoorverlies
Sensorineuraal gehoorverlies is de meest voorkomende vorm van gehoorverlies. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door schade aan de haarcellen in het binnenoor of aan de gehoorzenuw. Gelukkig kan deze vorm van gehoorverlies vaak succesvol worden behandeld met het gebruik van een hoortoestel.
Conductief gehoorverlies
Conductief gehoorverlies, daarentegen, ontstaat door een mechanisch probleem in het buitenste of middelste oor. Dit kan het gevolg zijn van een obstructie in de gehoorgang, zoals oorsmeer, waardoor het geluid het trommelvlies niet kan bereiken. Behandeling van conductief gehoorverlies kan onder andere bestaan uit het dragen van een hoortoestel of andere medische behandelingen.
Gemengd gehoorverlies
In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van gemengd gehoorverlies, waarbij zowel sensorineuraal als conductief gehoorverlies aanwezig is. In dergelijke gevallen kan een combinatie van behandelingen, waaronder hoortoestellen, chirurgie en medicatie, nodig zijn om het gehoorverlies te behandelen.
Het is belangrijk om gehoorverlies serieus te nemen en snel actie te ondernemen als je denkt dat je gehoorproblemen hebt. Neem contact op met een audioloog of een hoorzorgexpert om een hoortest te laten afnemen en een behandelplan op te stellen dat het best past bij jouw specifieke gehoorbehoeften.
Feiten over gehoorverlies
Wat veroorzaakt gehoorverlies?
Het begrijpen van de oorzaak van je hoorproblemen is van essentieel belang om de beste behandelingsopties te bepalen die passen bij jouw specifieke behoeften. Daarom raden we aan om onze hoorzorgprofessionals te contacteren zodra je problemen opmerkt. Onze experts hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij het begrijpen van de oorzaak van je gehoorverlies en kunnen advies geven over de best mogelijke behandelingsopties.
Door tijdig contact op te nemen met een audioloog of hoorzorgprofessional, kunnen hoorproblemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, waardoor verdere gehoorschade kan worden voorkomen. Bij Audika bieden we gratis hoortesten aan om je gehoorverlies te beoordelen en de beste behandelingsopties voor jou te bepalen.
Veelvoorkomende oorzaken van gehoorverlies zijn:
- Ouder worden
- Blootstelling aan overmatig lawaai
- Letsels
- Virale infecties (zoals mazelen of de bof)
- Ophoping van oorsmeer
- Ototoxische geneesmiddelen (medicijnen die het gehoor beschadigen)
- Genetica
Tip van een audioloog
Als je op zoek bent naar een behandeling voor slechthorendheid, dan raden we je aan om zo snel mogelijk met het proces te beginnen.
Dit is van cruciaal belang voor het verbeteren van je levenskwaliteit, zodat je weer kan genieten van je favoriete activiteiten, zoals gesprekken met vrienden en familie of naar je favoriete tv-programma kijken.

Gehoorverlies behandelen
Tot de behandelingen voor gehoorverlies behoren: verwijdering van oorsmeer, hoorapparaten, chirurgische ingrepen, cochleaire implantaten of botverankerde hooroplossingen.
De beste oplossing voor jou is afhankelijk van:
- Soort gehoorverlies
- Niveau van gehoorverlies
- Oorzaak van gehoorverlies
- Jouw budget
- Levensstijl, persoonlijke interesses, cosmetische voorkeuren en communicatiebehoeften
5 stappen om je gehoor te verbeteren
Wat gebeurt er bij een hoortest?
In deze video leggen we je uit wat je kan verwachten als je een Audika-hoorcentrum bezoekt en een hoortest doet.

Hoe kan je gehoorverlies voorkomen
Hoewel je gehoorverlies niet kan genezen, zijn er stappen die je kan nemen om het te voorkomen en je kans op gehoorverlies in de loop van je leven te verminderen.
Lees meer over hoe je op een gezonde manier met je gehoor omgaat en welke beschermingsoplossingen gehoorverlies onder controle kunnen houden.
Veelgestelde vragen over gehoorverlies
-
Er zijn 3 algemene vormen van gehoorverlies: sensorineuraal, conductief en gemengd gehoorverlies. Ze worden gedifferentieerd op basis van welk deel van het oor beschadigd is. Hier vind je meer informatie over elke vorm van gehoorverlies.
-
Een van de meest voorkomende waarschuwingssignalen van gehoorverlies is moeite hebben met het volgen van gesprekken (of verstaan wat anderen zeggen). Bekijk de 6 meest voorkomende tekenen van gehoorverlies of doe onze online test om te zien of je je gehoor moet laten controleren: Moet ik een hoortest doen?
-
Het gehoor van een persoon wordt gewoonlijk geëvalueerd via een reeks tests, waaronder een otoscopie (onderzoek van de gehoorgang), tympanometrie (onderzoek van het trommelvlies), audiometrie (onderzoek van het gehoor) en spraaktests. Een fysiek onderzoek van het oor maakt ook deel uit van de evaluatie. Tijdens de audiometrie identificeert de audioloog de zachtste geluiden die een persoon kan horen over een reeks frequenties.
-
Er is geen behandeling die gehoorverlies zal genezen. Het proces van gehoorverlies is over het algemeen niet omkeerbaar. Zodra iemand veranderingen in hun gehoor begint te ervaren, zal het alleen maar erger worden als het niet wordt behandeld met de juiste hooroplossingen.
-
Oorinfecties kunnen tijdelijk gehoorverlies veroorzaken. Dat gaat echter over wanneer de infectie verdwijnt. Chronische, terugkerende oorinfecties kunnen in sommige gevallen leiden tot permanente gehoorproblemen.
-
Gehoorproblemen kunnen tot stand komen door verschillende factoren, die ofwel intrinsiek (afkomstig uit het lichaam), extrinsiek (door externe factoren) of idiopathisch (van onbekende oorzaken) zijn. Een intrinsieke oorzaak van gehoorverlies is genetisch, wat betekent dat een gen of genetische mutatie ofwel direct leidt tot gehoorverlies, ofwel een aandoening veroorzaakt waarvan gehoorverlies één symptoom is. Sommige genetische oorzaken van gehoorverlies kunnen erfelijk zijn, dat wil zeggen doorgegeven door de ouders en ontwikkeld terwijl de baby in de baarmoeder is.
-
De meeste gevallen van tinnitus komen voort uit sensorineuraal of conductief gehoorverlies. Mensen met een geschiedenis van blootstelling aan lawaai lopen meer kans om tinnitus te krijgen. In een klein aantal gevallen (10-15%) hebben mensen met tinnitus normale audiometrische resultaten; er is echter steeds meer bewijs dat veel mensen in deze groep in feite een sensorineuraal gehoorverlies kunnen hebben dat niet wordt opgepikt tijdens standaard gehoortests. Andere minder vaak voorkomende mogelijke oorzaken van tinnitus, vooral bij mensen met normale audiometrische resultaten, zijn hoofdletsels en abnormale somatosensorische activiteiten.
-
Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken van duizeligheid, waarvan sommige ontstaan in of invloed hebben op het vestibulaire systeem (of het evenwichtsorgaan). Aangezien het vestibulaire systeem deel uitmaakt van het binnenoor, kunnen sommige aan vestibulair gerelateerde oorzaken van duizeligheid ook ons gehoor beïnvloeden. Gehoorverlies zelf kan geen duizeligheid veroorzaken, maar beide kunnen symptomen van dezelfde oorzaak zijn. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn de ziekte van Ménière en Labyrinthitis die door virussen kunnen worden veroorzaakt.
Bronnen
¹ hearinghealthfoundation.org/hearing-loss-tinnitus-statistics
² Collins, J. G. (1997). Prevalence of selected chronic conditions: United States 1990–1992. Vital and Health Statistics, 10(194). Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. Cited at www.asha.org/Articles/Untreated-Hearing-Loss-in-Adults/ Accessed September 16, 2019.
³ who.int/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss