Gehoorverlies in de lage frequenties

afbeelding van mensen met gehoorverlies in de lage frequenties

Wat is gehoorverlies in de lage frequenties?

Mensen met gehoorverlies in de lage frequenties hebben moeite met het horen van lage geluiden (geluidsfrequenties bij of onder 2.000 Hz). Enkele voorbeelden van lage geluiden zijn mannenstemmen en basgeluiden in muziek. De mate waarin je moeite hebt om deze geluiden te horen hangt af van de ernst van je gehoorverlies in de lage frequenties.

Deze vorm van gehoorverlies heeft voornamelijk invloed op het volume van laagfrequente geluiden. Daarom kunnen geluiden op deze hoogte zachter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Online gehoortest

Afbeelding van een deel van het oor waar gehoorverlies in de hoge frequenties optreedt

Sensorineuraal gehoorverlies in de lage frequenties

Sensorineuraal gehoorverlies kan gehoorverlies in de lage frequenties tot gevolg hebben, wat betekent dat de slechthorendheid in de lage frequenties wordt veroorzaakt door schade aan de haarcellen in een bepaald deel van de cochlea (in het binnenoor).

Omdat het de rol van de haarcellen is om ervoor te zorgen dat geluid van het buitenoor naar de hersenen gaat, kan schade aan deze cellen het vermogen om goed te horen ernstig beïnvloeden.

Gevolgen van onbehandeld gehoorverlies

Afbeelding van man die aan de telefoon praat

Boek een gratis test voor gehoorverlies in de lage frequenties

Maak een afspraak voor een gratis gehoortest om te weten of je gehoorverlies in de lage frequenties of een andere vorm van gehoorverlies hebt. We kunnen behandelopties voorstellen en je helpen je aandoening beter te begrijpen.
Vraag 1 van 1
Ben je ouder dan 55 jaar?
Illustratie van kaart met pin
150+ hoorcentra
in de buurt
Illustratie van hoorapparaat
Groot gamma
hoorapparaten
Illustratie van persoon met pijl eromheen
5 jaar
zonder zorgen
Illustratie van persoon met koptelefoon
Gratis hoortest
volledig vrijblijvend

Wat veroorzaakt gehoorverlies in de lage frequenties?

Gehoorverlies in de lage frequenties kan aanwezig zijn in zowel sensorineurale als conductieve vormen van gehoorverlies. De oorzaken kunnen genetisch van aard zijn of te wijten zijn aan een kinderziekte.

Veelvoorkomende factoren die gehoorverlies in de lage frequenties kunnen veroorzaken zijn onder andere:

  • mutatie van het Wolframsyndroom;
  • de ziekte van Ménière;
  • mondini dysplasie;
  • plotseling gehoorverlies.

Tip van de audioloog

Omdat gehoorverlies in de lage frequenties minder vaak voorkomt dan gehoorverlies in de hoge frequenties, is het goed als je je bewust bent van de tekenen en symptomen zodat je kan vaststellen of je gehoorverlies in de lage frequenties hebt en dus professioneel advies kan inwinnen.

Het kan echter moeilijk zijn om gehoorverlies in de lage frequenties zelf vast te stellen omdat veel van de tekenen op andere vormen van gehoorverlies lijken. Informatie zoeken is nog steeds een geweldige manier om op de hoogte te blijven van de gezondheid van je gehoor en weten welke behandelingen er zijn kan goed zijn voor jouw gezondheid.

Wanneer zou ik een hoortest moeten doen

Symptomen van gehoorverlies in de lage frequenties

Hoewel het in eerste instantie vrij gemakkelijk lijkt jezelf te ‘redden’ wanneer je subtiele symptomen van gehoorverlies in de lage frequenties hebt, zal je belangrijke geluiden waarschijnlijk mislopen. Dit kan van invloed zijn op je levenskwaliteit.

Afbeelding van groepsgesprek
Moeite met het volgen van gesprekken
Je hebt moeite met het volgen van groepsgesprekken - vooral als er achtergrondgeluid is.
Afbeelding van man die aan de telefoon praat
Telefoongesprekken zijn onduidelijk
Je kan moeite hebben om telefoongesprekken te horen en vraagt mensen vaak te herhalen wat ze hebben gezegd.
Afbeelding van vrouw die hand dicht bij haar oor houdt
Laagfrequente geluiden zijn moeilijk te verstaan
Je vindt het moeilijk om diepere lage geluiden te horen (zoals de stem van een man).
afbeelding van vrouw die met audioloog praat

Behandeling voor gehoorverlies in de lage frequenties

Moderne hoorapparaten kunnen aanzienlijke steun bieden aan mensen die last hebben van deze vorm van gehoorverlies.

Hoewel sommige mensen misschien denken dat gehoorverlies in de lage frequenties niet zoveel invloed heeft op hun dagelijkse leven als gehoorverlies in de hoge frequenties, kunnen de effecten van gehoorverlies in de lage frequenties een tol gaan eisen bij de dagelijkse activiteiten, terwijl de persoon steeds minder van de geluiden om zich heen begint te ervaren. Het is daarom belangrijk om professioneel advies en ondersteuning te vragen wanneer er symptomen van gehoorverlies zijn.

Maak een afspraak Behandeling voor gehoorverlies

Afbeelding van Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, hoofd audiologie bij Audika Global
Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, hoofd audiologie - Audika Global

Husmita heeft haar doctoraat in Audiologie behaald en is gespecialiseerd in hybride hoorzorgmodellen. Ze heeft in verschillende functies binnen de audiologiesector gewerkt, van klinisch audioloog, onderzoeker, producttrainer voor hoorapparaten en connectiviteit tot het werken binnen de openbare en particuliere sector in de hoorgezondheidszorg. Ze wil graag meer mensen helpen beter te horen door het toepassen van de principes van persoonsgerichte zorg.

Bronnen

1. Niskar AS, Kieszak SM, Holmes A, Esteban E, Rubin C, Brody DJ. Prevalence of Hearing Loss Among Children 6 to 19 Years of Age: The Third National Health and Nutrition Examination Survey. JAMA. 1998;279(14):1071–1075. doi:10.1001/jama.279.14.1071

2. Parving A, Sakihara Y, Christensen B. Inherited sensorineural low-frequency hearing impairment: some aspects of phenotype and epidemiology. Audiology. 2000 Jan-Feb;39(1):50-60. doi: 10.3109/00206090009073054. PMID: 10749071.

3. MarkeTrak 10, Marketing Research, Inc.