Afbeelding van verschillende soorten verzekeringsdekking voor hoorapparaten

Terugbetaling van hoorapparaten

Betaalt jouw ziekenfonds een deel van de kosten van je hoorapparaten terug? Op hoeveel komt jouw eigen opleg? Op deze pagina vind je alles over een tegemoetkoming van de mutualiteit en aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een terugbetaling in aanmerking te komen.

Betaalt jouw ziekenfonds een deel van je hoorapparaten terug?

Indien je bij Audika nieuwe hoorapparaten aanschaft, dan kan je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de prijs via je ziekenfonds. 

In Belgiƫ werden door het Rijksinstituut voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) enkele voorwaarden voor de tegemoetkoming van hoorapparaten opgesteld. Voldoe je hieraan, dan kom je in aanmerking voor een terugbetaling voor je hoorapparaat.


Voorwaarden tegemoetkoming hoorapparaten

Dit zijn de voorwaarden voor een tegemoetkoming zoals ze door het RIZIV worden beschreven:

 • Er moet een gehoorverlies van minstens 40 decibel vastgesteld worden aan het oor waarvoor je een hoortoestel nodig hebt
 • De minimale vereiste gehoorwinst van je hoorapparaat bedraagt 5 decibel
 • Het hoortoestel dat wordt voorgeschreven door je audioloog moet opgenomen zijn in de erkende lijst van het RIZIV
 • Indien je boven de 18 jaar bent, dan heb je per 5 jaar recht op een tegemoetkoming. Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je per 3 jaar recht op een tegemoetkoming
 • Je moet onderstaande stappen in de aanvraagprocedure volgen
Audioloog praat met echtpaar die naar hoorapparaten kijkt

Ontdek meer in onze hoorcentra

Heb je nog vragen in verband met het aankopen van een hoorapparaat en over een terugbetaling van de mutualiteit? Onze hoorexperts helpen je graag verder.

Praat met de klantenservice Zoek een hoorcentrum

Tegemoetkoming voor hoorapparaten aanvragen

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming voor je hoorapparaten? Lees hieronder de verschillende stappen die je zal doorlopen en wat je nodig hebt om je tegemoetkoming aan te vragen. Audika regelt de administratieve kant rechtstreeks met uw ziekenfonds.

 1. Consultatie NKO-arts. De NKO-arts onderzoekt je oren. Aan de hand van de resultaten van deze hoortest stelt de arts je, indien nodig, een voorschrift op voor het testen van een hoortoestel. Dit voorschrift neem je vervolgens mee naar je audioloog.
 2. Bezoek een audioloog in de buurt. De audioloog gaat samen met jou op zoek naar het juiste hoorapparaat. Bij Audika mag je gedurende 30 dagen lang gratis en vrijblijvend een hoortoestel testen. Na de testperiode maakt de audioloog een verslag op met de gehoorwinst van de geteste hoorapparaten. Dit testverslag, samen met een door jou ingevulde vragenlijst, worden vervolgens voorgelegd aan de NKO-arts, die je op basis van deze informatie al dan niet een hoorapparaat voorschrijft.
 3. Je audioloog bezorgt jouw aanvraag aan je ziekenfonds. Hier worden de volgende documenten voorgelegd:
  • Voorschrift door de NKO-arts voor het testen van een hoortoestel
  • Testverslag van de audioloog
  • Voorschrift door de NKO-arts voor het plaatsen van een hoortoestel
  • De door u ingevulde vragenlijst
  Je hebt recht op een terugbetaling indien de adviserend arts van je ziekenfonds deze documenten goedkeurt. Deze goedkeuring wordt ook bezorgd aan de audioloog.
 4. Plaatsing hoorapparaat. De audioloog plaatst nu je definitieve hoortoestel en bezorgt je hiervan een getuigschrift.
 5. Aanvraag tegemoetkoming. Met dit getuigschrift en de goedkeuring van de adviserend arts kan je nu de tegemoetkoming aanvragen bij je ziekenfonds.

Je kan ons altijd bellen of een bezoek brengen aan één van onze hoorcentra. Wij kunnen je helpen de financierings- en betaalopties voor hoorapparaten te begrijpen.

 

Hoe vaak kan ik genieten van een tegemoetkoming?

Het RIZIV vergoedt 1 keer per 5 jaar via het ziekenfonds een deel van het aankoopbedragen. Het bedrag is voor iedereen die in aanmerking komt hetzelfde en verschilt naargelang men 1 of 2 hoorapparaten koopt.

Op deze termijnen is echter een uitzondering mogelijk indien:

 • Een vermindering van het gehoor van 20 decibel optreedt binnen deze periode
 • Een overschakeling naar een toestel met beenbegeleiding noodzakelijk is

Terugbetaling hoorapparaten

Dit zijn de terugbetalingen voor hoorapparaten in 2023:

   Rechthebbende ouder dan 65j Rechthebbende van 18-65j Rechthebbende jonger dan 18j
Stereo 1512,68 € 1597,75 € 2623,55 €
Mono  764,22 € 807,17 € 1324,51 €