Afbeelding van verschillende soorten verzekeringsdekking voor hoorapparaten
Ontdek hoeveel je kan besparen

Hoorapparaat terugbetaling: alles wat je moet weten

Ben je op zoek naar informatie over de terugbetaling van hoorapparaten door je ziekenfonds? Dan ben je op de juiste plek. Op deze pagina hebben we alle relevante informatie voor je op een rijtje gezet. Kom te weten of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van de mutualiteit en op welk bedrag je kan rekenen. Ontdek de voorwaarden en andere belangrijke details over de terugbetaling van hoorapparaten.

Hoeveel betaalt de mutualiteit terug voor hoorapparaten?

Het bedrag dat de mutualiteit terugbetaalt, hangt af van verschillende factoren. Zo spelen je leeftijd een rol, maar ook of je aan één (monofonisch) of twee (stereofonisch) oren een hoorapparaat nodig hebt.

Dit zijn de bedragen voor de terugbetalingen voor hoorapparaten in 2024:

   Rechthebbende ouder dan 65j Rechthebbende van 18-65j Rechthebbende jonger dan 18j
Stereo 1604,20 € 1694,42 € 2782,28 €
Mono  810,45 € 856,00 € 1404,65 €

Tarieven terugbetaalde zorg voor hoortoestellen

Met de wet van 27 oktober 2021 werd voorzien in een verplichting voor zorgverleners om de tarieven van hun meest gangbare vergoedbare verstrekkingen te afficheren. Vanaf 1 maart 2024 (de publicatiedatum van de affiches in het Belgisch Staatsblad) wordt de weergave van deze tarieven verplicht voor audiciens.

Raadpleeg de meest gangbare tarieven hier.*

*Al onze audiciens zijn geconventioneerd, deze tarieven kunnen dus verschillen met niet-geconventioneerde audiciens.

Terugbetaling hoorapparaten: voorwaarden en tegemoetkoming via je ziekenfonds

Ben je op zoek naar een manier om de kosten van jouw nieuwe hoorapparaat bij Audika te verlagen? Dan kan je in aanmerking komen voor een terugbetaling via jouw ziekenfonds.

In België heeft het Rijksinstituut voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) enkele voorwaarden opgesteld voor de tegemoetkoming van hoorapparaten. Door aan deze voorwaarden te voldoen, kan je in aanmerking komen voor een terugbetaling voor jouw hoorapparaat. Op deze pagina leggen we je graag uit wat je moet doen om aan deze voorwaarden te voldoen.

 

Voldoe aan deze voorwaarden voor een tegemoetkoming van hoorapparaten

 • Er moet een gehoorverlies van minstens 40 decibel vastgesteld worden aan het oor waarvoor je een hoortoestel nodig hebt;
 • De minimale vereiste gehoorwinst van je hoorapparaat bedraagt 5 decibel;
 • Het hoortoestel dat wordt voorgeschreven door je audioloog moet opgenomen zijn in de erkende lijst van het RIZIV;
 • Indien je ouder dan 18 jaar bent, dan heb je per 5 jaar recht op een tegemoetkoming. Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je per 3 jaar recht op een tegemoetkoming;
 • Je moet onderstaande stappen in de aanvraagprocedure volgen.
Audioloog praat met echtpaar die naar hoorapparaten kijkt

Ontdek meer in onze hoorcentra

Heb je nog vragen in verband met het aankopen van een hoorapparaat en over een terugbetaling van de mutualiteit? Onze hoorexperts helpen je graag verder.

Praat met de klantenservice Zoek een hoorcentrum

Hoe vraag je een tegemoetkoming voor hoorapparaten aan bij de mutualiteit?

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming voor je hoorapparaten? Lees hieronder de verschillende stappen die je zal doorlopen en wat je nodig hebt om je tegemoetkoming aan te vragen. De administratieve kant van dit verhaal? Die regelen wij graag rechtstreeks met jouw ziekenfonds!

 1. Consultatie NKO-arts. De NKO-arts onderzoekt je oren. Aan de hand van de resultaten van deze hoortest stelt de arts je, indien nodig, een voorschrift op voor het testen van een hoortoestel. Dit voorschrift neem je vervolgens mee naar de audioloog.
 2. Bezoek een audioloog in de buurt. De audioloog gaat samen met jou op zoek naar het juiste hoorapparaat. Bij Audika mag je gedurende 30 dagen lang gratis en vrijblijvend een hoortoestel testen. Na de testperiode maakt de audioloog een verslag op met de gehoorwinst van de geteste hoorapparaten. Dit testverslag, samen met een door jou ingevulde vragenlijst, worden vervolgens voorgelegd aan de NKO-arts, die je op basis van deze informatie al dan niet een hoorapparaat voorschrijft.
 3. Je audioloog bezorgt jouw aanvraag aan je ziekenfonds. Hier worden de volgende documenten voorgelegd:
  • Voorschrift door de NKO-arts voor het testen van een hoortoestel
  • Testverslag van de audioloog
  • Voorschrift door de NKO-arts voor het plaatsen van een hoortoestel
  • De door u ingevulde vragenlijst
  Je hebt recht op een terugbetaling indien de adviserend arts van je ziekenfonds deze documenten goedkeurt. Deze goedkeuring wordt ook bezorgd aan de audioloog.
 4. Plaatsing hoorapparaat. De audioloog plaatst nu je definitieve hoortoestel en bezorgt je hiervan een getuigschrift.
 5. Aanvraag tegemoetkoming. Met dit getuigschrift en de goedkeuring van de adviserend arts kan je nu de tegemoetkoming aanvragen bij je ziekenfonds.

Je kan ons altijd bellen of een bezoek brengen aan één van onze hoorcentra. Wij kunnen je helpen de financierings- en betaalopties voor hoorapparaten te begrijpen.

 

Hoe vaak kan ik genieten van een tegemoetkoming?

Het RIZIV vergoedt 1 keer per 5 jaar via het ziekenfonds een deel van het aankoopbedragen. Het bedrag is voor iedereen die in aanmerking komt hetzelfde en verschilt naargelang men 1 of 2 hoorapparaten koopt.

Op deze termijnen is echter een uitzondering mogelijk indien:

 • Een vermindering van het gehoor van 20 decibel optreedt binnen deze periode
 • Een overschakeling naar een toestel met beenbegeleiding noodzakelijk is