Afbeelding van vele hoorapparaten waaruit u kunt kiezen om de beste hoorapparaten te vinden

Ontdek de beste hoorapparaten met onze handige gids
Een stappenplan

Ontdek de beste hoorapparaten met onze handige gids. Of je nu op zoek bent naar onzichtbare, oplaadbare of waterbestendige hoorapparaten, ons stappenplan helpt je bij het vinden van het perfecte apparaat voor jouw levensstijl en luisterbehoeften.

*Het kiezen van een hoorapparaat en het laten aanpassen aan je luisterbehoeften kan een grote invloed hebben op je levenskwaliteit. Daarom raden we je aan om advies in te winnen van een van onze professionele hoorzorgexperts bij het kiezen van het beste hoorapparaat.

Stap 1. Vergelijk de verschillende hoorapparaatuitvoeringen

Gebruik het onderstaande overzicht om de verschillen tussen elk soort hoorapparaat te begrijpen.

Het overzicht zal je voorbereiden op stap 2 van de gids waar we uitleggen welke 6 factoren je moet overwegen bij het kiezen van hoorapparaten.

  Invisible-in-the- canalOnzichtbaar in-kanaal Completely-in-the-canalVolledig in-kanaal In-the-canalIn-kanaal Half/Full shell in-the-earHalf/volledig in-oorschelp miniRITE (Receiver-in- the-ear)miniLIHO (luidspreker-in-het-oor) miniRITE R (Receiver-in- the-ear)miniLIHO R (luidspreker-in-het-oor) Behind-the-ear Plus PowerAchter-het-oor Plus Power Behind-the-ear Ultra PowerAchter-het-oor Ultra Power
Meest discreet
Bluetooth-connectiviteit 
Lange levensduur van de batterij
Volume en programma's zijn eenvoudig aan te passen
Verwisselbare batterij
Oplaadbare batterij
Licht tot matig gehoorverlies 
Ernstig gehoorverlies
Zwaar gehoorverlies 

*de bovenstaande hoorapparaten vertegenwoordigen verschillende soorten Oticon-modellen.

Maak een afspraak voor je gratis proefperiode van 30 dagen

Probeer onze nieuwe geavanceerde hoorapparaten met de nieuwste technologie.

Vul je contactgegevens in en wij bellen je om een afspraak te maken in een van onze hoorcentra bij jou in de buurt. Het is helemaal gratis en vrijblijvend, je hoeft niets te kopen.


Klik hier voor meer informatie en om onze Privacyverklaring te lezen.

Stap 2. Overweeg deze zes factoren bij het kiezen van een hoorapparaat

In deze stap beschrijven we 6 verschillende factoren die je in overweging moet nemen bij het kiezen van het beste hoorapparaat.

 1. De ernst van je gehoorverlies
 2. Technologie voor hoorapparaten
 3. Comfort
 4. Prijs en kwaliteit
 5. Uitvoering
 6. Levensstijl

Factor 1 - De ernst van je gehoorverlies

De ernst van je gehoorverlies heeft gevolgen voor de soorten hoorapparaten waaruit je kan kiezen. Daarom helpt het je gehoor te testen en te weten welk niveau van gehoorverlies je hebt om te begrijpen welke soorten hoorapparaten het best geschikt zijn om aan jouw behoeften te voldoen.

De 5 categorieën van gehoorverlies zijn:

 • Normaal gehoor (≤25 dB)
 • Licht gehoorverlies (26-40 dB): Stille en zachte gesprekken - of situaties met een klein beetje achtergrondgeluid - kunnen moeilijk te verstaan zijn
 • Matig gehoorverlies (41-60 dB): Voor radio en tv zijn hogere volumeniveaus nodig, en gesprekken die gepaard gaan met achtergrondgeluid zijn moeilijk te verstaan.
 • Ernstig gehoorverlies (61-80 dB): Problemen met spraak en groepsgesprekken in zowel stille als lawaaierige omgevingen. Verstaan is onmogelijk zonder versterking.
 • Zwaar gehoorverlies (meer dan ≥80 dB): Moeilijk of onmogelijk om versterkte apparaten of spraak in alle omgevingen te horen en te verstaan.
Mate van gehoorverlies
Welke hoorapparaten zijn er voor elk niveau van gehoorverlies?

Licht tot matig gehoorverlies:

Kies een willekeurig soort hoorapparaat (of alle soorten die in stap 1 worden weergegeven).

Ernstig gehoorverlies:
Je kunt kiezen uit bepaalde soorten hoorapparaten, zoals “miniLIHO” of “Plus Power achter-het-oor”.

Zwaar gehoorverlies:
Het “Plus Power achter-het-oor” hoorapparaat is waarschijnlijk de meest geschikte oplossing. Bij zeer zwaar gehoorverlies kunnen ‘cochleaire implantaten’ een optie zijn voor degenen die geïnteresseerd zijn in een meer permanente oplossing (hiervoor is een chirurgische ingreep nodig.)¹

Conclusie:

Om te begrijpen wat het beste hoorapparaat voor jou zou kunnen zijn, moet je eerst weten welk niveau van gehoorverlies je hebt. Ongeacht je niveau van gehoorverlies, zijn er opties om aan je specifieke behoeften te voldoen.

Ken je het niveau van je gehoorverlies?
Om je niveau van gehoorverlies te weten, raden we je aan een gratis hoortest te boeken bij een van onze hoorcentra bij jou in de buurt. De consultatie met de hoorzorgexpert omvat: bespreking van je medische geschiedenis en luisterbehoeften (voorgeschiedenis), een uitgebreide diagnostische evaluatie van je gehoor, beoordeling van je resultaten en bespreking van je luisterbehoeften en mogelijke oplossingen.

Factor 2 - Technologie voor hoorapparaten

De moderne geavanceerde technologie biedt een natuurlijkere geluidservaring door een open geluidservaring van 360-graden, waardoor er een duidelijker geluid wordt geleverd en minder luisterinspanning vereist is. Ondersteuning voor tinnitus is ook een nieuwe functie die voordelen biedt aan gebruikers. Moderne hoorapparaten kunnen ook de feedback verminderen (of het “fluitende geluid” waarvan sommige gebruikers van hoorapparaten last kunnen hebben). Je kunt moderne hoorapparaten ook aansluiten op je smart-apparaten en tv, zodat je het geluid van je smart-apparaat en/of tv rechtstreeks via je hoorapparaten kunt horen.

icon of 360 degrees

360-graden-geluidservaring:
Sommige moderne hoorapparaten (zoals de Oticon Opn S) beschikken over de technologie om je een “360-graden-geluidservaring” te bieden, zodat je je vooral kunt richten op de geluiden die direct om je heen of voor je zijn. Deze verbeteringen zorgen voor een duidelijker geluid met minder inspanning en beter spraakverstaan in alle omgevingen.

Lees meer over wat de Oticon-technologie voor u kan betekenen:
Oticon-hoorapparaten

icon of a brain

Oticon BrainHearing™
De Oticon BrainHearing-technologie is gebaseerd op het feit dat we via onze hersenen horen, en onze oren zijn slechts verantwoordelijk voor het opvangen van de geluidsgolven. BrainHearing™ van Oticon ondersteunt het natuurlijke proces van de hersenen om geluid te begrijpen door de hersenen toe te staan op de meest natuurlijke manier te horen, waardoor vermoeidheid wordt verminderd. BrainHearing™-technologie biedt de volgende voordelen: open toegang tot alle sprekers, onderdrukking van achtergrondgeluid, duidelijk spraakverstaan, lokalisatie van geluid om de focus te verbeteren en gepersonaliseerde programma-instellingen. 

Icon of shield

Feedbackreductie
Feedback (vaak ervaren als een fluitend geluid) kan optreden wanneer akoestische signalen uit de gehoorgang ontsnappen en de microfoon op het hoorapparaat raken, waardoor een fluitend geluid wordt geproduceerd. Feedback in moderne hoorapparaten komt echter veel minder voor als gevolg van nieuwe technologie die de preventie van het feedbackgeluid ondersteunt.

icon of ear and pain

Ondersteuning voor tinnitus
Veel mensen met gehoorverlies hebben ook last van symptomen van tinnitus. Dankzij de recente technologie kunnen gebruikers luisteren naar verlichtende geluiden via hun hoorapparaten die de irritatie van tinnitus helpen verminderen en verlichten.

Oticon heeft een specifiek programma dat Tinnitus SoundSupport™ wordt genoemd. Je kan er ook voor kiezen om de favoriete geluiden van je smartphone naar je hoorapparaten te streamen om tinnitus-symptomen te verlichten.

Leer hoe je verlichting van tinnitus kunt krijgen:

Tinnitus

icon of mobile

Connectiviteit
Een andere populaire functie is je hoorapparaten te koppelen met mobiele telefoons of tablets, zodat telefoongesprekken, muziek of videogesprekken rechtstreeks via de hoorapparaten kunnen worden gehoord. Hierdoor kan je genieten van duidelijke, hoogwaardige geluiden. Je kan je hoorapparaten ook verbinden met je televisie. Dan kan je het volume van het programma naar wens hard of zacht instellen terwijl de andere gezinsleden op hun eigen volume van de tv kunnen genieten.

icon of rechargeable battery

Oplaadbare batterijen
Sommige moderne hoorapparaten zijn voorzien van oplaadbare batterijen. 3 uur opladen biedt een volledige dag vermogen (inclusief het vermogen dat nodig is voor draadloze verbindingen en streaming). 

Oplaadbare batterijen zijn op de lange termijn zuinig en hoeven doorgaans slechts om de 3-5 jaar te worden vervangen. 

Meer informatie over hoorapparaten met oplaadbare batterijen:

Oplaadbare hoorapparaten

Conclusie:

Moderne hoorapparaten hebben verschillende mogelijkheden; sommige hebben meer hoogwaardige technologie, die een geavanceerde en naadloze geluidservaring biedt. Hoorapparaten kunnen bijvoorbeeld een geluidservaring van 360-graden bieden, zodat je je kan concentreren op de geluiden die het belangrijkst zijn - met minder inspanning. Dankzij moderne technologie kunnen hoorapparaten ook draadloos verbinding maken met slimme apparaten en tv-audio. Door up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën kan je de beste hoorapparaten voor jouw levensstijl kiezen.

Wil je een modern hoorapparaat proberen?
Door een afspraak te maken in een van onze hoorcentra kan je de nieuwste technologieën uitproberen.

Probeer 30 dagen GRATIS een hoorapparaat

Factor 3 - Comfort
Als je op zoek bent naar de beste hoorapparaten, is het belangrijk om te overwegen hoe comfortabel ze zijn om te dragen.

 

Image of hearing aids and app

Achter-het-oor hoorapparaten
Wat is kenmerkend voor achter-het-oor hoorapparaten?

 • Het voornaamste deel van de hoorapparaten bevindt zich achter het oor
 • Het heeft een doorzichtig slangetje of snoertje waarmee verbinding wordt gemaakt met een oorstukje of dome die in de gehoorgang wordt geplaatst
 • De meeste mensen vinden uitvoeringen voor achter het oor comfortabeler dan uitvoeringen voor in het oor
 • Voorbeelden van achter-het-oor hoorapparaten zijn AHO en miniLIHO

In-het-oor hoorapparaten
Wat is kenmerkend voor in-het-oor hoorapparaten?

 • Op maat gemaakt, zodat het past bij de vorm van je gehoorgang 
 • Gemaakt van hard materiaal dat zich in de gehoorgang bevindt
 • De grootte en vorm van je gehoorgang bepalen of in-het-oor hoorapparaten geschikt voor je zijn

Conclusie:

Achter-het-oor hoorapparaten staan doorgaans bekend als de meest comfortabele, terwijl in-het-oor hoorapparaten het voordeel hebben dat ze iets discreter zijn. In-het-oor hoorapparaten worden op maat gemaakt voor de unieke vorm van je gehoorgang.

Onze hoorzorgexperts kunnen je comfort vergroten

Comfort is een van de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van hoorapparaten. Het dragen van hoorapparaten mag nooit ongemakkelijk zijn.  

Onze hoorzorgexperts zijn getraind om je te helpen de meest comfortabele hoorapparaten te vinden. We zullen ervoor zorgen dat je tevreden bent en dat je de beste hoorapparaten vindt die aan je behoeften voldoen.

Maak een afspraak

Factor 4 - Prijs en kwaliteit
De uitvoeringen die worden weergegeven in stap 1 zijn beschikbaar in meerdere prijsklassen – om aan alle budgetbehoeften te voldoen. 

De prijs van je hoorapparaat kan afhankelijk zijn van het aantal voordelen dat je hoopt te halen uit je nieuwe hoorapparaat. Dergelijke voordelen kunnen onder andere automatische volumeaanpassing en draadloze connectiviteit omvatten. Afhankelijk van je behoeften kunnen deze extra voordelen een duidelijke effect hebben op de algehele ervaring. Lees verder voor meer informatie over de voordelen die hoorapparaten vandaag de dag bieden.

Achter-het-oor hoorapparaten hebben meer geavanceerde technische mogelijkheden
Door hun grotere formaat hebben achter-het-oor hoorapparaten de meest uitgebreide selectie voor technologische upgrades. Maar de grotere in-het-oor uitvoeringen, zoals half in-oorschelp en volledig in-oorschelp uitvoeringen hebben wel de capaciteit voor grotere batterijen en meer geavanceerde technische mogelijkheden.

De voordelen van hoorapparaten die momenteel op de markt zijn:

 • Draadloze connectiviteit met slimme apparaten
 • 360-graden geluid (voor een “natuurlijkere” hoorervaring)
 • BrainHearing™-technologie van Oticon (laat je hersenen minder werk doen om het geluid te verwerken)
 • Automatisch aanpassing voor verschillende geluidsomgevingen
 • Oplaadbare batterijopties
 • De optie met luisterspoel biedt toegang tot geluid in theaters en kerken

De voordelen van hoorapparaten die momenteel op de markt zijn

wifi-pictogram
Draadloze connectiviteit met slimme apparaten
Rond pictogram van 360-graden
360-graden geluid (voor een “natuurlijkere” hoorervaring)
Pictogram van hersenen
BrainHearing™-technologie van Oticon (laat je hersenen minder werk doen om het geluid te verwerken)
Pictogram van geluid in een oor
Automatisch aanpassing voor verschillende geluidsomgevingen
Pictogram van oplaadbare batterij
Oplaadbare batterijopties
Pictogram van oor met een hart erin
De optie met luisterspoel biedt toegang tot geluid in theaters en kerken

Je kunt genieten van een geluidservaring van hoge kwaliteit, omdat de nieuwste hoorapparaten meer geluid leveren aan de hersenen, het spraakverstaan vergroten en een duidelijkere geluidsscène geven.

Conclusie:

De geavanceerdere functies die worden aangeboden, verhogen de prijs van de hoorapparaten. Zulke functies zijn onder andere: automatische volumeregeling, draadloze verbinding met slimme apparaten en een natuurlijke geluidservaring van 360-graden.

Wil je meer informatie over de prijzen van hoorapparaten?

Je bent van harte welkom om een van onze hoorcentra te bezoeken, zodat we je kunnen laten zien welke hoorapparaten er zijn en wat ze kosten.

Bekijk een prijsvergelijkingstabel voor hoorapparaten:

Prijzen van hoorapparaten

Factor 5 - Uitvoering

Images of hearing aids

Hoorapparaten komen in allerlei vormen en maten. Afhankelijk van jouw levensstijl en luisterbehoeften, kunnen andere modellen geschikter zijn voor jouw situatie. Hieronder enkele factoren om rekening mee te houden:

Grootte

Is een lange levensduur van de batterij belangrijk, of draag je discretie hoger in het vaandel?
Grotere hoorapparaten (achter-het-oor of in-het-oor hoorapparaten) kunnen het geschikte hoorapparaat voor jou zijn als je op zoek bent naar hoortoestellen met grotere batterijen. In-het-oor hoorapparaten zijn klein en kunnen de oplossing zijn voor iemand met een licht tot matig gehoorverlies die meer geïnteresseerd is in discrete, bijna onzichtbare hoorapparaten.

Kleur
Wist je dat hoorapparaten verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren? Ga bijvoorbeeld voor een hoorapparaat dat past bij je haarkleur!

De vorm van de gehoorgang
De vorm van je gehoorgang kan ook van invloed zijn op het meest geschikte hoorapparaat; aangezien in-het-oor hoorapparaten in de gehoorgang worden geplaatst, wordt er een mal van je gehoorgang gebruikt en worden de hoorapparaten gepersonaliseerd voor je unieke vorm gehoorgang.

Zoals weergegeven in stap 1 zijn de (onzichtbare) in-kanaal hoorapparaten de kleinste en meest onzichtbare hoorapparaten en geschikt voor de meeste gehoorgangen. Als je geïnteresseerd bent in een in-het-oor hoorapparaat, neemt de audioloog eerst een mal van je gehoorgang en bepaalt nadien welke hoorapparaat het meest geschikt is.

Conclusie: Zowel voor achter-het-oor als in-het-oor uitvoeringen zijn er verschillende maten en kleuren. Bij in-het-oor uitvoeringen kan de vorm van je gehoorgang bepalend zijn of deze specifieke uitvoering het beste hoorapparaat voor je is (omdat deze uitvoering goed in het oor moet zitten). De ernst van gehoorverlies en de mate van behendigheid zijn ook factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Wil je zien welke uitvoeringen hoorapparaten er zijn?

Je bent van harte welkom een afspraak te maken of een bezoek te brengen aan een van onze hoorcentra om de verschillende hoorapparaten te bekijken.

Maak een afspraak

Factor 6 - Levensstijl

Of je nu graag tijd thuis of buiten het huis doorbrengt in restaurants of bij sociale evenementen, het beste hoorapparaat voor jou zal er een zijn die overeenkomt met je niveau van sociale betrokkenheid. Hoe actiever je op sociaal vlak bent, hoe meer “geavanceerde functies” je wellicht wilt hebben. Als je minder sociale activiteiten onderneemt, zullen eenvoudigere hoorapparaten waarschijnlijk aan je behoeften voldoen.

Wanneer je overweegt welk soort hoorapparaat het beste bij je levensstijl past, zal je hoorzorgexpert je waarschijnlijk vragen naar de activiteiten die je in je dagelijks leven doet. Het kan nuttig zijn om aan je hoorzorgexpert uit te leggen in welke situaties je graag beter wilt horen, zodat zij je kunnen helpen de beste hooroplossing voor je behoeften te vinden.

Hoorapparaten kunnen je levenskwaliteit verbeteren, en omdat ieders hobby's en sociale voorkeuren uniek zijn, is het een goed idee om deze lifestyle-discussie met je hoorzorgexpert te hebben, zodat je het hoorapparaat kunt vinden dat je helpt het meeste uit je dagelijks leven te halen.

Conclusie: Mensen die aan veel sociale activiteiten deelnemen zullen waarschijnlijk kiezen voor hoorapparaten die geavanceerdere technologische functies kunnen bieden, terwijl mensen die minder sociale activiteiten ondernemen zullen kiezen voor apparaten die voldoen aan hun basisbehoeften.

Meer informatie over de verschillende soorten hoorapparaten

Lees een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten hoorapparaten: 

Soorten hoorapparaten

Stap 3. Gratis hoorapparaten proberen bij een hoorcentrum  

De kennis die je in deze gids hebt opgedaan, kan je helpen de belangrijkste factoren te begrijpen die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een hoorapparaat 

De volgende stappen in het proces zijn als volgt:

 1. Boek een hoortest bij een hoorcentrum
 2. Bespreek je voorkeuren en eventuele vragen die je hebt met je hoorzorgexpert
 3. Probeer een hoorapparaat gratis uit – met de mogelijkheid om een ander model uit te proberen als het eerste model niet aan je behoeften voldoet 
 4. Neem de hoorapparaten mee naar huis en draag ze als onderdeel van je dagelijkse routine om te kijken of dit de juiste hoorapparaten voor je zijn

Maak een afspraak met een gediplomeerde hoorzorgexpert, die je kan helpen met: 

 • De beste geluidskwaliteit 
 • Het beste waar voor je geld

Boek GRATIS proefperiode

Bronnen

 1. Santurette, S., Ng, E. H. N., Juul Jensen, J., & Man K. L., B. (2020). Oticon More clinical evidence. Oticon Whitepaper.
 2. EEG testing with MoreSound Intelligence in on vs off setting, from Santurette et al.
 3. https://www.oticon.com/solutions/more-hearing-aids
 4. MarkeTrak 10, Marketing Research, Inc.