leven-met-gehoorverlies-audika

Het is soms frustrerend als uw vrienden het naar hun zin hebben terwijl u het gevoel hebt alleen te staan met uw gehoorverlies. Zo hoeft het niet te zijn. Gehoorverlies is een van de meest voorkomende aandoeningen bij volwassenen en de meeste vormen kunnen worden aangepakt.

De belangrijkste stap: het probleem erkennen

Het gehoor is een van onze belangrijkste zintuigen, maar veel mensen die voelen dat hun gehoor achteruitgaat, willen die waarheid heel lang niet zien. De belangrijkste stap is dan ook erkennen dat u gehoorverlies hebt. Zo niet, komt u geen stap dichter bij een goede aanpak.


Deze eerste stap is misschien wel de moeilijkste en mogelijk is er een lange tijd overheen gegaan voor u hem nam. Maar alles begint met zo’n eerste stap. En als wij straks de oorzaak hebben vastgesteld, zijn er vele mogelijkheden om zo min mogelijk gevolgen van uw gehoorverlies te ondervinden.

 

 

De gevolgen van onbehandeld gehoorverlies

Hoewel gehoorverlies voor verschillende mensen verschillend kan uitpakken, toont onderzoek toch aan dat er een aantal serieuze emotionele en sociale gevolgen zijn:

 • Geïrriteerdheid, negatieve gevoelens en boosheid

 • Vermoeidheid, bezorgdheid, stress en depressie

 • Het vermijden van en zich terugtrekken uit sociale situaties

 • Afwijzing van sociale omgang en eenzaamheid

 • Verminderde alertheid en verhoogde risico's voor de persoonlijke veiligheid

 • Achteruitgang van geheugen en een verminderd vermogen om nieuwe taken te leren

 • Mindere prestaties op het werk of tijdens de studie Doe de test

Neem een moment de tijd – herkent u enkele van deze stellingen?

 • Ik vind vaak dat mensen om me heen zo mompelen en zacht praten

 • Ik moet het volume van mijn TV, radio en telefoon harder zetten 

 • Als mensen mij niet recht aankijken kan ik ze niet verstaan

 • INa het werk of school moet ik vaak rusten omdat ik zo moe ben

 • Ik voel me buiten vaak erg onzeker omdat ik niet weet waar het geluid vandaan komt 

 • Ik vind spraak moeilijk te verstaan, vooral in vergaderingen met andere mensen

 • Ik voel me vaak gedeprimeerd en alleen

 • Ik vind het heel lastig om op een drukke plek een gesprek te voeren 

 • Ik vind het vaak lastig om dingen te onthouden

 • Ik heb het gevoel dat familie en vrienden een beetje moe worden om steeds van alles voor mij te herhalen

Als een van deze symptomen u bekend voorkomt, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Onze deskundige audiologen geven u graag een vrijblijvend advies en helpen u graag bij het vinden van een geschikte hooroplossing. 

Gevolgen voor werk en school

Behalve dat gehoorverlies ingrijpt in uw persoonlijke en sociale leven, heeft het ook gevolgen voor het dagelijks leven op het werk of op school. Met collega’s, klanten of klasgenoten moet u nu eenmaal effectief kunnen communiceren. Als u last hebt van gehoorverlies, moeten uw hersenen harder werken om de belangrijke signalen uit alle geluid te filteren. Werkoverleg, colleges en andere dagelijkse taken worden steeds zwaarder en vermoeiender en dat heeft zijn weerslag op hoe goed u iedere taak uitvoert. Hoortoestellen kunnen u helpen makkelijker te focussen, zodat u zich beter kan concentreren.

Emotionele gevolgen

De meeste mensen met onbehandeld gehoorverlies zijn vatbaar voor emotionele en sociale gevolgen. Gehoorverlies kan ervoor zorgen dat iemand minder tolerant wordt en sneller geïrriteerd raakt. Blijft het onbehandeld, dan leidt het vaak tot sociaal isolement, laag zelfvertrouwen, depressie, angst, frustratie en boosheid – en zelfs tot paranoia. Onderzoek laat ook duidelijk zien dat mensen met onbehandeld gehoorverlies minder geneigd zijn om mee te doen aan sociale activiteiten dan mensen die hoortoestellen dragen.

Gelukkig voor u en uw naasten hoeft het zover niet te komen. Zodra u erkent dat u gehoorverlies hebt, staat u er niet meer alleen voor. Heel veel mensen die voor het eerst hoortoestellen dragen, vinden dat ze meer mentale energie hebben en ervaren op allerlei terreinen in hun leven een grote verbetering: in hun relaties, het feit dat ze er weer op uitgaan, het gevoel van onafhankelijkheid in hun leven en werk. En minstens zo belangrijk: de familie en omgeving van de hoortoesteldragers merken de verbeteringen net zo goed.


Klaar voor de eerste stap?

Maak een afspraak

 

Of bel ons:  +32 (0)11 186 638

landkaart-belgie-low-res

Met bijna 100 locaties, altijd
bij u in de buurt


Zoek een hoorcentrum