Publiek tijdens een concert
Gehoorbescherming die echt bij je past

Oordoppen op maat

Het grote voordeel van op maat gemaakte oordoppen of otoplastieken is dat ze als gegoten zitten. Ze passen perfect in je gehoorgang, gaan langere tijd mee en sluiten de gehoorgang volledig af.

Hoe laat je oordoppen op maat aanmeten?

Stap 1: Afspraak en controle gehoorgang

Er wordt een afspraak met je ingepland, zodat je audioloog de nodige tijd voor jou kan nemen. De audioloog begint met het controleren van je gehoorgang op aandoeningen of teveel oorsmeer. Heb je veel last van oorsmeer? Dan kan het verstandig zijn om je oren schoon te laten maken voorafgaand aan de afspraak. Wanneer er (te)veel oorsmeer in je gehoorgang zit kan je audioloog geen goede afdruk maken. De afspraak wordt dan opnieuw ingepland. 

Stap 2: Beschermingswatje aanbrengen

Om je trommelvlies te beschermen wordt er een schuimpje geplaatst in je oor. Naast bescherming geeft dit ook inzicht in de diepte van de gehoorgang.

Stap 3: Een afdruk maken

Om een goede afdruk van je oor te maken wordt er een tweecomponentenpasta in je oor gespoten. Deze koude pasta blijft niet aan de binnenkant van je oor plakken, maar laat gemakkelijk weer los. De pasta heeft zo’n 5 minuten nodig om uit te harden.

Maak een afspraak

Stap 4: De afdruk

Wanneer de pasta is uitgehard, haalt de audioloog de afdruk voorzichtig uit je oor. Je gegevens worden genoteerd en de afdrukken worden naar de fabriek gestuurd. Zij maken de oordoppen op maat en zorgen ervoor dat deze van de juiste filter worden voorzien.

Stap 5: Oordopjes op maat afhalen

Wanneer je op maat gemaakte oordoppen klaar zijn, stuurt de fabriek ze naar je Audika hoorcentrum. Je ontvangt een telefoontje van wanneer je otoplastieken klaar liggen*. Wanneer je in het hoorcentrum komt, controleert de audioloog of de oordoppen op maat goed in je gehoorgang passen aan de hand van een 'lektest'. Doordat je oren je hele leven door blijven veranderen, is het mogelijk dat je otoplastieken na verloop van tijd minder fijn in je oor zitten. Het kan ook gebeuren dat je oordoppen geluid gaan 'lekken'. Wanneer dit het geval is, werken de oordoppen op maat niet meer optimaal. Wij adviseren om je oordoppen jaarlijks door de audioloog te laten controleren.

*De wachttijd kan oplopen tot 4 weken voor je je oordoppen kan ophalen, dit is afhankelijk van de drukte en aantal bestellingen.

Oordoppen op maat voor muziek en festivals

Volop genieten van muziek zonder het risico op gehoorschade? Het kan met onze op maat gemaakte muziek oordoppen. Uitgerust met een speciale filter, zorgen de muziek oordoppen ervoor dat geluid natuurgetrouw wordt weergegeven en tegelijk een optimale gehoorbescherming biedt.

 • Optimaal draagcomfort door maatwerk
 • Optimale muziekkwaliteit door vlakke demping
 • Zachte uitvoering
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
 • Verschillende filtermogelijkheden (verwisselbaar)
 • Mogelijkheid tot lektesten
Variphone oordop op maat

Oordoppen op maat voor motorsport

Zorgeloos rijden op je motor of in je cabrio? Windruis is niet alleen schadelijk voor je gehoor, het is ook erg vermoeiend. Met onze op maat gemaakte oordoppen wordt windruis effectief gedempt, zonder dat omgevingsgeluiden worden vervormd. Zo neem je nog steeds veilig deel aan het verkeer. Bovendien klemmen de oordoppen niet in je helm, omdat ze perfect in je oor passen.

 • Optimaal draagcomfort onder helm
 • Extra zachte uitvoering
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
 • Mogelijkheid tot lektesten
Variphone oordop op maat moto

Oordoppen op maat voor werk en industrie

Gehoorbescherming op het werk is tegenwoordig niet meer weg te denken. Te lang in een luide omgeving kan leiden tot nare gehoorschade. Onze oordoppen op maat zijn uitgerust met industriële filters, waarbij voornamelijk demping in de hoge tonen verwezenlijkt wordt, gericht op gebruik op de werkvloer en/of ander industrieel lawaai.

 • Optimaal draagcomfort door maatwerk
 • Hard of zacht materiaal
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
 • Communicatie blijft mogelijk
 • Mogelijkheid tot lektesten
Variphone oordop op maat industrie

Oordoppen op maat voor het slapen

Heb je een snurkende partner of woon je aan een drukke straat? Onze slaap oordoppen op maat zijn ideaal voor mensen die tijdens het slapen, thuis of op reis, last hebben van omgevingsgeluiden. Op maat gemaakte slaap oordoppen sluiten je gehoor goed af voor de geluiden om je heen.

 • Gemiddelde demping van 27 dB
 • Comfortabel, extra zacht materiaal
 • Perfecte pasvorm 
Variphone oordop op maat slapen

Oordoppen op maat voor schietsport en vuurwerk

Schietsport en vuurwerk kunnen een zware impact hebben op je gehoor. Op maat gemaakte oordoppen voor schietsport en vuurwerk sluiten de oren volledig af, waardoor harde knallen je gehoor niet beschadigen tijdens het uitoefenen van je favoriete hobby. Deze gehoorbescherming is speciaal voor bijvoorbeeld een hobby schutter of een pyrotechnicus.

 • Optimaal draagcomfort door maatwerk
 • Actieve of passieve impactfilter
 • Silicone materiaal
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
 • Mogelijkheid tot lektesten
Variphone oordop op maat voor schieten en vuurwerk

Oordoppen op maat voor het zwemmen

Water in het oor kan vervelende gevolgen hebben, zoals oorontstekingen. Op maat gemaakte oordoppen voor het zwemmen sluiten de oren volledig af voor water, zodat water geen kans krijgt om diep in je oren door te dringen.  

Variphone oordop op maat zwemmen

In-ear monitors en communicatiesystemen

Ben jij een professionele muzikant of geluidstechnicus? Dan is het dragen van gepaste gehoorbescherming van cruciaal belang. Met de in-ear monitors van Variphone krijg je een realistisch en dynamisch klankbeeld tegen een betaalbare prijs. Het systeem biedt een ongeëvenaard comfort, uitstekende geluidsisolatie en accurate geluidsweergave die voldoet aan de eisen van elke muziekliefhebber.

Ook voor communicatiesystemen voor bedrijvigheden in lawaaierige omgevingen kan je bij Audika terecht. 

 

Variphone in-ears oordoppen op maat

Onderhoud en gebruiksduur van oordopjes op maat

Hoe onderhoud ik mijn oordoppen op maat?

Het goed onderhouden van je oordoppen is erg belangrijk voor de persoonlijke hygiëne, maar verlengt ook de levensduur van je op maat gemaakte oordopjes. Wanneer je je otoplastieken gebruikt, kan er oorsmeer achterblijven in het filterkanaal of aan de buitenkant van je oordoppen. De zuurtegraad van het oorsmeer kan het materiaal aantasten. Goed onderhoud van oordoppen op maat voorkomt dat de filter vol gaat zitten met stof of oorsmeer, wat de werking van je oordoppen negatief kan beïnvloeden. Wij adviseren om je oordoppen met een speciale reinigingsspray te reinigen. Geen vloeistof bij de hand? Dan kan je je oordoppen ook reinigen met lauw water. Zeep en andere schoonmaakmiddelen worden afgeraden, omdat deze je oordoppen kunnen aantasten. Eenmaal gereinigd, kan je ze laten drogen of voorzichtig droogdeppen met een schone doek.

Om de levensduur van je oordoppen op maat te verlengen, adviseren wij om ze te bewaren in het meegeleverde doosje. Door je otoplastieken altijd netjes op te bergen, voorkom je dat de filter vol stof komt te zitten. Door je oordoppen op maat goed op te bergen, verklein je de kans op scheuren, beschadiging en uitdroging, bijvoorbeeld wanneer je oordoppen in de zon zouden liggen.

Hoe lang gaan mijn oordoppen op maat mee?

Op maat gemaakte oordoppen gaan gemiddeld zo’n 4 jaar mee. Dit is echter ook afhankelijk van een aantal omstandigheden. Zo zijn er harde (acrylaat) en zachte (siliconen) oordoppen. Doorgaans gaan ‘harde’ otoplastieken gemaakt van acrylaat langer mee dan ‘zachte’ oordoppen gemaakt van siliconen. Daarnaast is de levensduur van je oordoppen op maat ook afhankelijk van gebruik en onderhoud. Wanneer je je oordoppen op maat bijna dagelijks gebruikt, zijn ze eerder aan vervanging toe dan wanneer je ze af en toe gebruikt. Vooral bij kinderen is het lastig om in te schatten hoe lang op maat gemaakte oordoppen meegaan. Doordat kinderen nog volop in de groei zijn, verandert hun gehoorgang sneller dan bij volwassenen.

Wij raden een jaarlijks bezoekje aan voor een functiecontrole en reiniging.