Afbeelding van vrouw met bilateraal gehoorverlies
Illustratie van kaart met pin
150+ hoorcentra
in de buurt
Illustratie arts
Geen verwijzing
nodig van NKO-arts
Illustratie van een groep personen
Gratis testen
zonder verplichting
Illustratie van persoon met koptelefoon
Gratis hoortest
volledig vrijblijvend

Wat is bilateraal gehoorverlies?

Gehoorverlies dat beide oren treft wordt ook wel bilateraal gehoorverlies genoemd. Hoewel het gebruikelijk is dat bilateraal gehoorverlies geleidelijk aan optreedt, kan het in sommige (zeldzame) gevallen plotseling optreden.

Aangezien bilateraal gehoorverlies van persoon tot persoon kan verschillen, is het belangrijk dat je gehoorverlies door een hoorzorgexpert wordt beoordeeld. Bovendien zijn er andere ooraandoeningen die overlappende symptomen kunnen hebben, dus advies van een expert garandeert de juiste behandeling voor jouw specifieke behoeften.

Heb jij een hoortest nodig?

Illustratie van bilateraal gehoorverlies
afbeelding van vrouw tijdens gehoortest

Boek een gratis test voor bilateraal gehoorverlies

Maak een afspraak voor een gratis gehoortest om te weten of je bilateraal gehoorverlies of een andere vorm van gehoorverlies hebt. We kunnen behandelopties voorstellen en je helpen je aandoening beter te begrijpen.
Vraag 1 van 1
Heb je al eerder een gehoortest gehad?

Wat veroorzaakt bilateraal gehoorverlies?

Lees meer over de verschillende factoren die gehoorverlies kunnen veroorzaken:

afbeelding van een glimlachende baby
Aangeboren factoren
Bilateraal gehoorverlies kan al vanaf de geboorte voorkomen. De aanleg om gehoorverlies te ontwikkelen kan worden geërfd van één of beide ouders.
Afbeelding van hand die medicatie vasthoudt
Medicijnen
Sommige medicatie, waaronder medicijnen op voorschrift, kunnen schade aan de oren veroorzaken en staan bekend als ototoxische geneesmiddelen.
afbeelding van een werkende man
Blootstelling aan harde geluiden
Blootstelling aan harde geluiden, zoals bij een concert of op een bouwterrein, kan tijdelijke of langdurige gehoorschade veroorzaken.
Afbeelding van vrouw die zich ongemakkelijk voelt
Lichamelijke schade
Gehoorverlies kan het gevolg zijn van lichamelijke schade aan de gehoororganen, waaronder een gescheurd trommelvlies of een ophoping van oorsmeer.
afbeelding van blije mensen die naar een audioloog kijken
Oorinfecties
Veel mensen, vooral kinderen, zijn gevoelig voor oorinfecties, die verstoppingen of structurele schade aan de oren en gehoororganen kunnen veroorzaken.
Afbeelding van vrouw die hand dicht bij haar oor houdt
Ouder worden
Leeftijdsgebonden gehoorverlies, ook wel presbycusis genoemd, is de meest voorkomende vorm van sensorineuraal gehoorverlies.
Zoek een hoorzorgexpert in de buurt

Symptomen van bilateraal gehoorverlies

Omdat gehoorverlies vaak geleidelijk optreedt, kan het moeilijk zijn om de symptomen te identificeren. Of de signalen van gehoorverlies nu duidelijk zijn of niet, het is de moeite waard om professioneel advies in te winnen. Proactief handelen zal je helpen om zo vroeg mogelijk een juiste diagnose te krijgen, zodat je (indien nodig) een geschikte behandeling kan zoeken. Alle herkenbare symptomen kunnen een teken zijn van licht, matig, ernstig of zwaar gehoorverlies.

Veelvoorkomende symptomen van gehoorverlies zijn:

  • moeite met anderen te verstaan, vooral in rumoerige omgevingen;
  • het volume van de tv harder zetten dan normaal;
  • anderen vragen zichzelf te herhalen;
  • vertrouwen op liplezen om te begrijpen wat anderen zeggen.

Bovendien is eenzijdig gehoorverlies normaal gesproken gemakkelijker te herkennen omdat geluiden harder zullen klinken in het ene oor dan in het andere. Er is sprake van bilateraal gehoorverlies wanneer geluid in beide oren over het algemeen moeilijker te horen is.

afbeelding van man en audioloog

Behandeling voor bilateraal gehoorverlies

Moderne hoorapparaten kunnen mensen met bilateraal gehoorverlies een natuurlijke hoorervaring bieden. Moderne hoorapparaten versterken niet alleen het geluid, maar sturen ook gedetailleerde geluidssignalen naar de hersenen, zodat je beter kan horen met minder inspanning.

De nieuwste hoorapparaten kunnen het gehoor aanzienlijk verbeteren en de hoeveelheid geluid die naar de hersenen wordt gestuurd vergroten, waardoor een duidelijker klankbeeld wordt verkregen. Hierdoor kunnen mensen met bilateraal gehoorverlies meer details van de omgevingsgeluiden horen.

Maak een afspraak Behandeling voor gehoorverlies

Vormen van bilateraal gehoorverlies

Bilateraal gehoorverlies kan worden geclassificeerd als sensorineuraal of conductief van aard.

Bilateraal sensorineuraal gehoorverlies

Sensorineuraal gehoorverlies impliceert dat de kleine haarcellen in het binnenoor of de gehoorzenuw (verantwoordelijk voor het overbrengen van geluid naar de hersenen) beschadigd zijn. Het wordt meestal veroorzaakt door het natuurlijke verouderingsproces of blootstelling aan harde geluiden.

Sensorineuraal gehoorverlies

Illustratie van oor

Bilateraal conductief gehoorverlies

Conductief gehoorverlies doet zich voor in het buiten- of middenoor, waar geluid wordt omgezet in trillingen en naar het binnenoor wordt gestuurd. Bij deze vorm van gehoorverlies zijn er problemen met het overbrengen van geluidsgolven (als gevolg van een verstopping of andere belemmering). Overmatige oorsmeer, een gescheurd trommelvlies of zelfs oorinfecties kunnen leiden tot conductief gehoorverlies.

Conductief gehoorverlies

Illustratie van oor
Afbeelding van Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, hoofd audiologie bij Audika Global
Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, hoofd audiologie - Audika Global

Husmita heeft haar doctoraat in Audiologie behaald en is gespecialiseerd in hybride hoorzorgmodellen. Ze heeft in verschillende functies binnen de audiologiesector gewerkt, van klinisch audioloog, onderzoeker, producttrainer voor hoorapparaten en connectiviteit tot het werken binnen de openbare en particuliere sector in de hoorgezondheidszorg. Ze wil graag meer mensen helpen beter te horen door het toepassen van de principes van persoonsgerichte zorg.

Bronnen

1. Santurette, S., Ng, E. H. N., Juul Jensen, J., & Man K. L., B. (2020). Oticon More clinical evidence. Oticon Whitepaper.

2. EEG testing with MoreSound Intelligence in on vs off setting, from Santurette et al.

3. https://www.oticon.com/solutions/more-hearing-aids

4. https://wdh02.azureedge.net/-/media/oticon-us/main/download-center---myoticon---product-literature/whitepapers/15500-0635---oticon-more-clinical-evidence-whitepaper.pdf?rev=C108&la=en