Afbeelding van vrouw die naar muziek luistert via koptelefoon
Blog

Het langdurig dragen van een koptelefoon; wat is te lang?

Bijgedragen door Ivor Lewis

17/06/2021 0:00:00 • 2 minuten leestijd

Tags • Onderzoek

Leidt meer gebruik van een koptelefoon tot gehoorverlies?

Velen van ons gebruiken de hele dag door een koptelefoon om lawaai onderweg naar ons werk en op ons werk te overstemmen. Maar brengt het vroegtijdig schade toe aan ons gehoor?  Gehoorverlies is vaak geen dramatische gebeurtenis, maar iets dat in de loop van de tijd toeneemt. Sommige experts geloven dat ‘modern’ gedrag – zoals ons toenemende gebruik van koptelefoons om naar muziek en films te luisteren – ons gehoor voortijdig ‘verouderd’. En het is een probleem waarmee jongere volwassenen veel meer te maken hebben dan voorheen.

Waarom zou ik me zorgen moeten maken over mijn gehoor?

Klinisch audioloog Jill Gruenwald van het Medical Center van de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee zegt: “We hebben veel te maken met recreatief lawaai, één op-één gesprekken, concerten, bars, bioscopen, er is daar veel lawaai waar we dagelijks aan kunnen worden blootgesteld.” Gruenwald, die lezingen over gehoorverlies geeft, legt uit dat overmatige blootstelling aan lawaai gedurende langere perioden het risico voor iedereen kan vergroten, ongeacht de leeftijd, om door lawaai veroorzaakt gehoorverlies (Noise Induced Hearing Loss, NIHL) te krijgen.

Welke geluiden kunnen mij in gevaar brengen tijdens recreatieve activiteiten?

Koptelefoons op muziekspelers kunnen geluidsniveaus van wel 120 decibel bereiken, een zeer luide nachtclub of een luid concert kan 105 dB zijn. Tijdens het autorijden kunnen luide autoradio's tot 120 dB bereiken. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Leicester kan dit extreem gevaarlijk zijn, omdat geluiden van meer dan 110 dB “de myelineschede van de zenuwcellen kunnen afbreken, waardoor het versturen van elektrische signalen van de oren naar de hersenen wordt belemmert.” Als u uw oor op deze manier beschadigt, is het permanent en kan het niet worden omgekeerd.

Veel mensen hebben last van “tijdelijke verschuivingen van de drempelwaarde”, waarbij het gehoor een paar dagen gedempt is na een luid concert of uitje naar een nachtclub, maar dan weer terugkeert. Dit is een chemisch proces dat uw oor zelf uitvoert om zich te beschermen. Geluid lijkt aan resolutie te verliezen als de kleine haartjes in uw binnenoor vermoeid raken. Ga naar een rustige plek totdat de gevoeligheid van uw gehoor weer terugkeert en voorkom dat er in de toekomst meer tijdelijke verschuivingen van de drempelwaarde worden veroorzaakt.

Hoe kan ik voorkomen dat gehoorverlies erger wordt?

Jim Fulham, een audioloog bij Hidden Hearing Dundalk zegt: “De meerderheid van de mensen hebben het geluidsniveau op hun koptelefoon te hard staan en het kan tien jaar duren voordat deze 18 tot 24-jarigen de onherstelbare schade die is aangericht ontdekken. Pas op in het openbaar vervoer. De meeste mensen luisteren naar hun persoonlijke luisterapparatuur in het openbaar vervoer of op luidruchtige plekken en hebben de neiging om het nog harder te zetten om het omgevingsgeluid te overstemmen. Laat u niet verleiden! Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies is cumulatief; het gebeurt geleidelijk zodat een jonge persoon die naar luide muziek luistert niet weet dat ze schade aanrichten. Het is belangrijk dat het volume relatief laag wordt gehouden, zodat ze de geluiden buiten nog steeds kunnen horen als ze hun koptelefoon dragen”.

De heer Fulham zei verder: “We hadden onlangs een meisje dat getest werd en hoewel ze pas 25 was, had ze het gehoor van een 85-jarige vrouw. Ze had geen idee van de schade die ze aan haar gehoor had toegebracht”