Afbeelding van een tafel vol eten
Blog

Audika raadt gezond eten aan voor een gezond gehoor

Bijgedragen door Enda Dooley

22/06/2021 0:00:00 • 3 minuten leestijd

Tags • Levensstijl

Eet je een gezond gehoor

Je oren tegen voortdurende blootstelling aan lawaai beschermen en oorinfecties buiten de deur houden zijn van fundamenteel belang. Het kan echter als een verrassing komen dat er voedingsmiddelen zijn die je kan eten om je gehoor te helpen beschermen, gehoorverlies te voorkomen, en de progressie van bestaand gehoorverlies te stoppen. Weet je welke voedingsmiddelen goed zijn voor de gezondheid van je gehoor? Wij bezorgen je alvast een lijst met voedingsmiddelen die je bij je boodschappenlijstje kan bewaren om ervoor te zorgen dat je gezonde oren hebt.

Omega 3 en vitamine D

De hoge gehaltes aan omega 3 en vitamine D die je doorgaans terugvindt in vis, zoals zalm, tonijn, forel of sardientjes, kunnen een zeer positief effect hebben op gehoorverlies. Van omega 3-vetzuren weten we dat ze gunstige effecten hebben op het cardiovasculaire systeem en dat ze helpen bij het verminderen van ontstekingen, die gevoelig weefsel - zoals het weefsel in onze oren - kunnen beschadigen.

Antioxidanten en foliumzuur

Een regelmatige inname van antioxidanten, en dan vooral foliumzuur, dat doorgaans in spinazie, asperges, bonen, broccoli, eieren, lever of noten zit, kan het risico op gehoorverlies met wel 20% verminderen. Antioxidanten verminderen het aantal vrije radicalen in je lichaam. Deze vrije radicalen kunnen het zenuwweefsel in je binnenoor beschadigen. Dat zou kunnen zijn omdat het lichaam foliumzuur gebruikt om homocysteïne te metaboliseren. Dat is een inflammatoire stof die de bloedcirculatie vermindert. Een goede bloedcirculatie is een belangrijk onderdeel van het gezond houden van de haarcellen in het binnenoor en een goede werking ervan.

Zink

Je kan de weerstand van je binnenoor vergroten om leeftijdsgebonden gehoorverlies tegen te gaan door de inname van een gezond dosis zink. Zink vind je onder andere in pure chocolade of oesters. Het versterkt het immuunsysteem van het lichaam en is ook verantwoordelijk voor celgroei en wondgenezing, dus het kan nuttig zijn bij het afweren van bacteriën die verkoudheden en uiteindelijk oorinfecties veroorzaken. Tot de voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink behoren rundvlees, varkensvlees, kip, cashewnoten, amandelen, pinda's, bonen, spliterwten, linzen, oesters – en pure chocolade!

Vitamine C, E en glutathion

Vitamine E beschermt de bloedvaten en zenuwen rond het oor, terwijl vitamine C de immuunfunctie versterkt om oorinfecties tegen te gaan. Vitamine C/E is vergelijkbaar met antioxidanten en kan vrije radicalen onder controle houden en je algehele immuunsysteem versterken. De bron is gemakkelijk te vinden in groenten (bijv. paprika's) en fruit (bijv. sinaasappels).

Eet beter en voorkom gehoorverlies

De meeste van deze supplementen zijn goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. Nog belangrijker is dat de meeste van deze stoffen veilig gebruikt kunnen worden door de overgrote meerderheid van mensen die last hebben van gehoorverlies. Wie had gedacht dat beter horen zo dicht bij te vinden is in meerdere vitaminen! Als je meer wil weten over onze oren of hoe je gehoorverlies kan voorkomen of als je advies nodig hebt over hoorapparaten, neem dan contact met ons op. Eet ondertussen gezond en je zal beter horen!

Als je je zorgen maakt over je gehoor, neem dan contact op met je plaatselijke Audika-hoorcentrum. Audika biedt gratis gehoortests aan bij al haar hoorcentra.

Boek een GRATIS gehoortest