Afbeelding van een koppel in de sneeuw
Blog

Hoe je hoorapparaten beschermen tijdens de winter

1/11/2021 0:00:00 • 3 minuten leestijd

Tags • Levensstijl

Wintertijd betekent dat u uw hoortoestellen wat extra liefde en aandacht moet geven. Het koude weer kan uw oren aantasten, en ook uw hoortoestellen.

Zelfs als u hoortoestellen van hoge kwaliteit hebt, komt een beetje bewustzijn en bescherming een heel eind. Net zoals we onze telefoons en computers moeten beschermen tegen extreme temperaturen en vocht, geldt dat ook voor onze hoortoestellen.

Wat doet de kou precies met mijn hoortoestellen?

Koud weer kan om verschillende redenen schadelijk zijn voor uw hoortoestellen.

  1. Batterijen houden niet van extreme temperaturen
    Onze hoortoestellen zijn zeer veerkrachtig. Ze zijn gebouwd om extreme temperaturen grotendeels te weerstaan, maar de koude temperaturen van de winter kunnen toch een risico vormen voor verminderde batterijprestaties1. Zorg bij oplaadbare batterijen voor een kamertemperatuur tussen +10°C en +35°C (50°F en 95°F) voor de beste oplaadomstandigheden2.
  2. Hoortoestellen houden niet van vocht
    oud weer betekent niet noodzakelijkerwijs meer regen en vocht, maar wel condensatie. De overgang van buiten in de kou naar binnen in de warmte kan leiden tot condensatie in het hoortoestel. Onze hoortoestellen zijn ontworpen voor alle dagelijkse situaties (ook als ze in de regen staan), maar als zich binnenin vocht ophoopt door condensatie, kan dit de werking ervan in gevaar brengen3.

Hoe kan ik mijn hoortoestellen in deze tijd van het jaar beter beschermen?

  • Houd ze zoveel mogelijk uit contact met extreme temperaturen en vocht. Als u lange tijd buiten in de kou moet zijn, bedek dan uw oren en hoortoestellen met een muts, een hoofdband of oorwarmers. Dit beschermt niet alleen uw oren en hoortoestellen tegen de kou en mogelijke condensvorming, maar ook tegen vocht in de vorm van vocht, regen of sneeuw.
  • Als u zich buiten in de kou begeeft, is het een goed idee om voor de zekerheid reservebatterijen mee te nemen.
  • Als u binnenkomt van de kou, open dan het batterijvak om ze te laten luchten. Zo kan eventueel vocht verdampen in plaats van zich op te hopen. Laat uw hoortoestellen 's nachts uit het doosje om overtollig vocht te laten verdampen5.
  • Als u vaak vocht ontdekt in of rond uw hoortoestellen, kan het een goed idee zijn om te investeren in een hoortoesteldroger of ontvochtiger, afhankelijk van het type hoortoestellen en batterijen dat u gebruikt.

Praat met uw audioloog als u niet zeker weet hoe u uw hoortoestellen in het algemeen en in de winter het beste kunt verzorgen. Verschillende modellen hoortoestellen hebben soms verschillende behoeften, dus het is een goed idee om uw zorgen 1:1 met uw audioloog te bespreken.

Sources:

1. Factors affecting hearing aid battery life. (n.d.). Rayovac Hearing Aid Batteries. https://www.rayovac.eu/en/discover/factors-affecting-hearing-aid-battery-life
2. Instructions for use - Oticon MoreTM. (n.d.). Oticon. https://wdh02.azureedge.net/-/media/oticon-us/main/download-center---myoticon---product-literature/more/ifu/223647us---oticon-more-minirite-r-instructions-for-use.pdf?rev=9024&la=en
3. How to care for hearing aids to make them last longer | Oticon. (n.d.). Oticon. https://www.oticon.global/hearing-aid-users/support/how-to/treat-with-care
4. Keeping ears happy at New Year’s Eve fireworks | Oticon. (n.d.). Oticon. https://www.oticon.global/hearing-aid-users/hearing-loss/information/new-year-tips
5. Keeping your hearing aids in tip-top shape. (n.d.). Oticon. https://www.oticon.com/blog/keeping-your-hearing-aids-in-tip-top-shape