Afbeelding van twee mannen in een lab
Blog

Gehoorverlies en moderne technologie

Bijgedragen door Dolores Madden

17/06/2021 0:00:00 • 2 minuten leestijd

Tags • Technologie

Hier bij Audika werken we met cliënten die vele verschillende vormen van gehoorverlies hebben, waaronder gehoorverlies veroorzaakt door ziekte of erfelijke factoren en gehoorverlies veroorzaakt door blootstelling aan luid of continu lawaai. We hebben gemerkt dat moderne technologie nieuwe gevaren voor het gehoor met zich meebrengt, omdat het ons in staat stelt onze oren bloot te stellen aan geluiden met een hogere intensiteit en hogere volumes dan ooit tevoren.

Veel mensen realiseren zich niet dat het gehoor beschadigd kan raken door geluiden van alledaagse voorwerpen, zoals luide apparaten die dagelijks worden gebruikt. Het beschermen van uw oren is van cruciaal belang als u naar een concert gaat of als u in een lawaaierige omgeving werkt, zoals een bouwplaats. Als u echter weet hoe u voor uw oren kunt zorgen, kunt u ook uw gehoor beschermen.

Hoe moderne technologie gehoorverlies kan beïnvloeden

  1. Immersieve technologie. Hoe geavanceerder de ontwikkeling van de technologie, hoe groter het risico voor ons gehoor. Hebt u gemerkt dat het volume steeds luider wordt in de bioscoop of zelfs in restaurants en hoorcentrums? Films en games bieden nu 3D-ervaringen, en Surround Sound betekent dat we op een intensere manier dan ooit tevoren met luidere geluiden te maken hebben, wat ernstige gevolgen heeft voor ons gehoor. Elk geluid waardoor uw oren gaan rinkelen, kan uw gehoor beschadigen. Overweeg gehoorbescherming of vermijd het geluid helemaal.
  2. Oordopjes. Veel mensen, vooral jongeren, luisteren naar muziek met oordopjes, meestal via een smartphone of mobiel apparaat. Dit betekent dat de volumes gewoonlijk hoger zijn om het omgevingsgeluid te overstemmen en dat mensen meestal langer luisteren. Het blootstellen van uw oren aan volumes van meer dan 60 decibel gedurende meer dan één uur per dag kan permanente gehoorschade veroorzaken, maar veel mensen luisteren gedurende langere perioden naar meer dan 85 dB.
  3. Digitale hoorapparaten. Natuurlijk is het niet allemaal slecht nieuws. De technologie die onze surround sound-systemen en oordopjes brengt kan ook worden toegeschreven aan de ontwikkeling van zeer geavanceerde hoorapparaten, die een onzichtbare oplossing kunnen bieden voor gehoorverlies. Hoorapparaten zullen de volgende grote stap in draagbare technologie worden, en we hopen dat dit het einde zal zijn van het stigma dat mensen nog steeds belet om hulp te zoeken voor hun gehoorverlies.

 

Boek een gratis hoortest bij Audika

Als u denkt dat u gehoorverlies heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken om zo snel mogelijk een gratis gehoortest te doen. Onbehandeld gehoorverlies kan tot veel meer problemen leiden, waaronder dementie en depressie, dus vroegtijdige hulp is essentieel voor zowel uw gezondheid als uw gemoedsrust. Onze deskundige audiologen zullen met u samenwerken om u te helpen de beste hooroplossing voor uw levensstijl te vinden.