Afbeelding van vrouw met twee handen op het hoofd
Blog

Is gehoorverlies gerelateerd aan tandenknarsen?

Bijgedragen door Enda Dooley

17/06/2021 0:00:00 • 2 minuten leestijd

Tags • Onderzoek

Tandenknarsen komt vaak voor en wordt ook wel bruxisme genoemd. Het veroorzaakt niet vaak ernstige schade, maar chronisch tandenknarsen kan ernstige gevolgen hebben.  Het kan uiteindelijk tandslijtage veroorzaken en bovendien ook een aantal andere gezondheidsklachten tot gevolg hebben.
Een van de meer zorgwekkende problemen is tinnitus, dat rinkelen in de oren veroorzaakt en verband houdt met gehoorverlies. Als u vermoedt dat dit het geval is, is het raadzaam naar een audioloog te gaan en uw gehoor te laten testen.  Hidden Hearing biedt gratis gehoortests aan bij haar 65 nationale hoorcentrums.
Soms gaat het tandenknarsen gepaard met een tijdelijk gehoorverlies.  Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Ioannina in Griekenland is gebleken dat er een verband bestaat tussen bruxisme en gehoorverlies.  Aan het onderzoek namen 464 gezonde Griekse universitaire studenten (156 mannen en 308 vrouwen) deel en werd bewezen dat er een hoge correlatie bestaat tussen tandenknarsen en tinnitus.  Deze aandoening kan worden veroorzaakt door de constant knarsende geluiden die in verscheidene gevallen de hele nacht doorgaan.  De intensiteit van het constante lawaai kan een ongunstige invloed hebben op het gehoorvermogen.  Ernstige gevallen van tandenknarsen kunnen leiden tot extreme stress in de spiermassa en de botmassa in de buurt van de kaak.  Wanneer de bewegingen het tandenknarsen (waarbij de op elkaar geklemde tanden krachtig naar voren en naar achteren bewegen) intens zijn, kan de aandoening ontsteking in de gebieden rond het oor veroorzaken en tot symptomen leiden die lijken op gehoorverlies, oorpijn of abnormale geluiden in het oor.
Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop u kunt stoppen met het knarsen van uw tanden. Een van de eenvoudigste is om een mondbitje aan uw tandarts te vragen – dit past over uw tanden (meestal de onderste rij) en u draagt het tijdens uw slaap.
Omdat stress en angst vaak voorkomende factoren zijn bij het veroorzaken van tandenknarsen, kunt u proberen deze te verminderen. Probeer regelmatig aan lichaamsbeweging te doen of informeer naar spierverslappers.
U kunt ook proberen minder cafeïnehoudende producten te nuttigen zoals cola en koffie, en stoppen met het drinken van alcohol. Onnodig kauwen moet worden vermeden (op potloden bijten of kauwgom kauwen). U kunt ook proberen uw kaakspieren te ontspannen met een warme doek voor het slapen gaan.