Afbeelding van een audioloog die hoorapparaat toont aan klanten
Blog

Hoe kan je wennen aan je nieuwe hoorapparaat

15/04/2019 0:00:00 • 5 minuten leestijd

Tags • Hoorapparaten

Het dragen van hoorapparaten kan in het begin overweldigend zijn. Lange tijd hoorde je steeds minder, nu lijken de geluiden je ineens om de oren te vliegen. Met onderstaande tips wen je zo snel mogelijk weer aan je nieuwe hoorsituatie.

Gun je oren tijd om te wennen

Gehoorverlies is een proces dat geleidelijk optreedt. Met een hoortoestel draai je dat van de ene op de andere dag terug. Dit is nogal een verandering. Geluiden die je jarenlang niet goed heeft gehoord, komen ineens plots duidelijk binnen.

Besef dat niemand alles kan horen

Misschien heb je het idee dat je hoorapparaat niet goed werkt. Ben je teleurgesteld dat je iemand aan het andere einde van een volle dinertafel nog steeds niet kan verstaan. Als je lange tijd minder hoorde, is het lastig voor te stellen hoe het daarvoor was.

Wees je ervan bewust dat anderen ook niet alles horen. Probeer niet gelijk het volume teveel te verhogen, maar ervaar rustig je nieuwe gehoor.

Draag je hoorapparaten zoveel mogelijk

Het kost energie om ineens veel meer geluiden te verwerken. Daardoor kan je de neiging hebben om je hoortoestellen snel uit te doen. Probeer ze echter zo lang mogelijk te dragen en bouw deze tijd steeds verder op. Op deze manier wen je zo snel mogelijk.

Draag ze ook in rustige omgevingen. Ook al heb je het gevoel dat je ze hier niet nodig hebt. Zo kan je rustig wennen aan alledaagse geluiden, zoals je eigen voetstappen, de deurbel of een stromende kraan.

Breng volumes terug naar normaal

Zorg dat je zo snel mogelijk opnieuw naar normale volumes luistert. Stond het geluid van je tv altijd hard? Vraag iemand met een goed gehoor om het terug te zetten naar een normaal volume en laat dat zo. Je oren zullen zich dan snel aanpassen aan de wereld om je heen. Eventueel kan je in het begin de ondertiteling aanzetten.

Nog niet helemaal tevreden? Laat je hoorapparaten bijstellen.

Na een paar weken intensief gebruik kan je vaak al goed inschatten hoe je hoortoestellen bevallen. Wellicht ervaar je dat sommige geluiden iets te luid zijn of dat je op sommige toonhoogtes nog niet goed hoort.

Geen paniek, dit is perfect normaal. Het aanpassen van je hoorapparaten is volledig maatwerk.  Deze worden aangepast aan je wensen en oren. Ben je dus na veel proberen nog niet geheel tevreden? Maak gerust een vervolgafspraak met je audioloog om ze bij te stellen.

Ervaar je problemen? Noteer ze.

Heb je een vervolgafspraak gepland? Dan zal de audioloog benieuwd zijn naar je ervaringen. Omdat er veel op je af komt, kan het lastig zijn om alles te onthouden. Het is daarom aan te raden om notities te maken. Noteer eventuele problemen of vragen die je met de audioloog wil bespreken. Zo weet je zeker dat je niks vergeet.

Van wennen naar genieten

Gun jezelf vooral de tijd om aan deze grote verandering te wennen. Uiteindelijk zal je een hoop plezier beleven aan je hoorapparaat en geniet je volop van je nieuwe gehoor.
Je hersenen moeten deze extra geluiden na jaren ineens terug verwerken. Het kost tijd om te wennen deze nieuwe informatie. Gelukkig zijn onze hersenen hiertoe in staat en zal je alle geluiden over een tijdje opnieuw als normaal ervaren. Het heeft alleen even tijd nodig.