Afbeelding van man met koffie
Blog

De gevolgen van gehoorverlies

9/11/2018 0:00:00 • 5 minuten leestijd

Merk je dat je gehoor achteruit gaat? In het begin is het nog makkelijk om je hieraan aan te passen. Maar naarmate je minder hoort, kan gehoorverlies vervelende effecten hebben op je dagelijkse leven. Denk aan vermoeidheid, onzekerheid en het vermijden van sociale gelegenheden. Als je hier last van hebt, kan een hoorapparaat uitkomst bieden.

Laten we eens kijken naar de gevolgen van gehoorverlies.

De gevolgen van gehoorverlies

Vermoeidheid

Iemand met gehoorverlies moet zich extra inspannen om gesprekken te verstaan. Ook is hij constant alert om niks om zich heen te missen. Dit kost zoveel energie, dat hij ’s avonds al vroeg moe is.

Onzekerheid

Het is lastiger om een gesprek te volgen. Vaak gokt iemand dan maar wat er gezegd is. Met elke keer het risico dat hij het verkeerd heeft begrepen. Dit kan erg onzeker maken.

Vermijden van sociale gelegenheden

Omdat gesprekken zoveel moeite kosten, kan men er uiteindelijk voor kiezen om sociale situaties te vermijden. Uit angst voor ongemakkelijke momenten. Men mist daardoor gezellige feestjes en sluit zich langzaam af.

Onveilige situaties

Het is moeilijker om geluiden te herkennen en te lokaliseren. Dit kan vooral in het verkeer voor gevaarlijke situaties zorgen. Ineens is een auto veel dichterbij dan gedacht.

Onbegrip bij omgeving

Veel mensen met gehoorverlies verbergen dit uit schaamte. Dit kan leiden tot irritatie bij anderen. Collega’s vinden het vervelend om zich steeds te herhalen. Familieleden ergeren zich aan de luide tv. En vrienden zijn teleurgesteld omdat men vaak afzegt voor een etentje of verjaardag.

Een hoorapparaat, dat is toch niks voor mij?

Hoorapparaten zijn voor veel mensen een taboe. Als iemand slechter ziet, is het heel normaal om een bril te nemen. Maar mensen met gehoorverlies wachten jaren tot ze actie ondernemen. Zonde, want gebruikers geven aan dat een hoortoestel hun kwaliteit van leven heeft verbeterd.

Klant testimonial: Marcel en Dominique (dochter) over gehoorverlies

In deze video vertellen Marcel en Dominique hoe het dragen van een hoorapparaat hun beiden levens compleet veranderde.

 

Verbeterde kwaliteit van leven met een hoortoestel

Wanneer je jezelf herkent in bovenstaande situaties, kan een hoorapparaat ook voor jou een oplossing zijn. Een hoorapparaat levert zoveel meer op dan alleen een beter gehoor. Meer energie, meer zelfvertrouwen, meer veiligheid, een betere relatie met jouw omgeving. En, ook niet onbelangrijk, je gaat weer met plezier naar een feestje.

Bezoek Audika voor een gratis hoortest of adviesgesprek

Je kan voor onze gratis en vrijblijvende hoortest terecht bij alle hoorcentra, shop-in-shops en servicepunten van Audika. Met bijna 100 locaties is België is er altijd een professionele audioloog bij jou in de buurt.

Vind een hoorcentrum bij jou in de buurt