Afbeelding van koppel voor de televisie
Blog

De 8 symptomen van gehoorverlies

26/09/2018 0:00:00 • 5 minuten leestijd

Gehoorverlies. 1 op de 6 mensen heeft er last van. Onder 65-jarigen zelfs 1 op 3. Meestal gaat het gehoor zeer geleidelijk achteruit. Daarom blijft gehoorverlies vaak lange tijd onopgemerkt. Met als gevolg dat mensen tot wel 7 jaar wachten voordat ze actie ondernemen. Zonde, want tijdige herkenning kan veel ellende voorkomen.

Hoe herken je gehoorverlies?

Het is erg waardevol om gehoorverlies tijdig te herkennen. Zo kan je al in een vroeg stadium naar een oplossing zoeken. Maar wat zijn de symptomen van gehoorverlies?

1. Moeite met horen van deurbel of telefoon

Je vindt een briefje in de bus van de postbezorger. Dat hij je helaas niet thuis trof en je pakketje bij de buren heeft afgeleverd. Dan zie je een gemiste oproep. Gek, je was gewoon thuis. Je hebt geen deurbel of telefoon gehoord. En je was er nog wel zo alert op.

2. Moeite met hoge tonen

Je verstaat de buurman prima, maar de buurvrouw met haar kenmerkende hoge stem is de laatste tijd steeds lastiger te volgen. Ook heb je meer moeite met bepaalde klanken, zoals de ‘s’, ‘f’ en ‘sh’.

3. Mensen lijken te mompelen

Je hebt het idee dat mensen de laatste tijd steeds slechter articuleren. Het lijkt wel of iedereen onduidelijk mompelt. Ook mensen die je eerder duidelijk verstond.

4. Harder zetten van tv en radio

Je partner vraagt regelmatig of de tv wat zachter mag. Terwijl je de indruk hebt dat deze helemaal niet hard staat.

5. Harder praten

Je kinderen werpen je steeds vaker opmerkingen toe als “Schreeuw toch niet zo!” of “Ik ben niet doof hoor!”. Zelf heb je het idee dat anderen juist zacht praten.

6. Vragen om herhaling

Je merkt dat je steeds vaker aan je gesprekspartner vraagt om iets te herhalen.

7. Moeite met rumoerige omgevingen

Je bent uit eten met vrienden. Het restaurant zit bomvol en er wordt veel gepraat. Je probeert je te concentreren op het gesprek. Je tafelgenoten lachen om een anekdote, maar je hebt de grap niet verstaan. De anderen lijken hier geen last van te hebben.

8. Moeite met bellen

Je hebt het idee dat de telefoon steeds slechter functioneert. Het geluid lijkt steeds doffer, waardoor je mensen niet goed meer verstaat.

Gratis hoortest

Herken je jezelf in enkele van bovenstaande symptomen? Dan is het de moeite waard om eens een hoortest te laten doen. Dit is gratis en vrijblijvend. Zo weet je zeker hoe het met je gehoor is gesteld.

Vind een hoorcentrum bij jou in de buurt