Afbeelding van baby op vliegtuig
Blog

Waarom huilen baby's in het vliegtuig?

25/07/2022 0:00:00 • 5 minuten leestijd

Tags • Onderzoek

We hebben het allemaal al eens meegemaakt. Je zit op een vliegtuig, op weg naar een leuke vakantiebestemming – maar dan beslist een baby om een concert te geven. Wist je dat die baby terecht zijn of haar longen openzet op zo’n moment?

Baby’s kunnen heftig reageren op de sensaties die gepaard gaan met vliegen. De opbouwende druk en ploppende oren die bij een vlucht komen kijken, kunnen simpelweg te veel zijn voor hun kleine oren. Dat komt doordat hun buis van Eustachius – de kleine buis die het middenoor met de keel verbindt – nog niet helemaal ontwikkeld is. Dat maakt het moeilijk om de druk in het middenoor gelijk te houden, wat ongelooflijk pijnlijk kan zijn. Je zou voor minder schreeuwen, toch?

Tubadysfunctie kan moeilijk te verdragen zijn in alledaagse omstandigheden, maar de druk kan (letterlijk) de hoogte in schieten wanneer je naar je vakantiebestemming vliegt. Audika wil zich ervan verzekeren dat je elke seconde van je zomervakantie geniet. Laat je gehoor je dus niet in de weg staan en leer hier alles over tubadysfunctie en wat je kan doen om de pijn te verlichten.

Wat is tubadysfunctie nu eigenlijk?

Tubadysfunctie is een veelvoorkomende aandoening die zich voordoet wanneer de verbinding tussen je middenoor en keel verstopt is. Deze verbinding zorgt ervoor dat druk gelijk verdeeld wordt tussen het binnen- en het buitenoor. Ze voert ook vocht af uit het middenoor zodat de verbindingen vrij zijn en niet verstopt geraken. Ze zijn doorgaans gesloten, maar gaan open wanneer je kauwt, slikt of geeuwt.

Deze verbindingen zijn zeer klein en kunnen gemakkelijk verstopt geraken omwille van verschillende redenen. Dit kan pijn, hoorproblemen en een vol gevoel in de oren veroorzaken. Dat noemen we tubadysfunctie. Deze aandoening komt het vaakst voor bij kinderen van vijf jaar of jonger aangezien hun buis van Eustachius korter en nog niet voldoende ontwikkeld is. Dat maakt het moeilijker om de druk in hun oren te reguleren.

"We hebben allemaal al eens oncomfortabele druk in onze oren ervaren. Kabinedruk kan voor de oren bijzonder moeilijker te reguleren zijn omdat die toeneemt wanneer het vliegtuig stijgt en daalt. Als je het drukverschil in je middenoor niet kan reguleren omwille van tubadysfunctie, kan dat behoorlijk pijnlijk worden. Daarom huilen baby’s zo veel in een vliegtuig. Maar er zijn preventieve maatregelen die je kan nemen om een optimale gezondheid van het oor tijdens je vlucht te garanderen," zegt Femke Stuyck, Audiologe bij Audika in België.

Symptomen van tubadysfunctie verschillen van persoon tot persoon, maar omvatten over het algemeen één of meer van de volgende symptomen:

 • Volheid in de oren – het gevoel alsof de oren verstopt zijn
 • Verandering aan het gehoor
 •  Ploppende geluiden
 • Kriebelend gevoel in de oren
 • Pijn
 • Tinnitussymptomen: suizende, ruisende, zoemende geluiden in de oren
 • Pijn of gevoeligheid in één of beide oren
 • Duizeligheid of evenwichtsproblemen

 

Je hoeft je echter geen zorgen te maken, want er zijn enkele simpele oplossingen die bovenstaande symptomen kunnen verlichten.

Femke raadt het volgende aan voor een gelukkige, stressvrije vlucht: “Voor kleine reizigers raden we aan om hen een fles of fopspeen te geven waar ze op kunnen zuigen wanneer het vliegtuig landt of opstijgt. Het zuigen helpt om de buis van Eustachius te openen om pijnlijke verstoppingen tegen te gaan en kan kleine kinderen veel verlichting bieden."

"De meer ervaren reizigers kunnen op een snoepje zuigen, geeuwen en kauwgom kauwen om het middenoor te reguleren op momenten wanneer de kabinedruk toeneemt. Als het te laat is voor preventieve maatregelen en je al last hebt van een pijnlijke verstopping in je middenoor, kan je dit verzachten door je neus toe te knijpen en met een gesloten mond te blazen."

Het volgende helpt ook bij de meeste gevallen van Tubadysfunctie:

 • Ontzwellende neussprays
 •  Antihistaminen en orale decongestieven
 • Oordoppen

*Let op: voorkomen is beter dan genezen als het om tubadysfunctie gaat en het kan je helpen om het risico op middenoorschade door met tubadysfunctie te vliegen te minimaliseren. Als tubadysfunctie onbehandeld blijft, kan het het binnenoor aantasten en kan je een chirurgische ingreep nodig hebben om het ongedaan te maken. Contacteer altijd je huisdokter of audioloog als je je zorgen maakt over de gezondheid van je gehoor.