5 tips om te genieten van sociale gelegenheden met gehoorverlies

Leestijd: 5 min
door Audika
19/01/20

BLOG

Of het nu gaat om een groot feest of een etentje in klein gezelschap, sociale evenementen zijn de perfecte gelegenheid om bij te praten met familie en vrienden. Maar in rumoerige omgevingen kan dit een uitdaging zijn voor iemand met gehoorverlies. Hoe kunt u toch optimaal deelnemen?

Gelukkig kunt u veel doen om het uzelf makkelijker te maken. Geniet van elke gelegenheid dankzij deze 5 tips.

1. Kies uw positie

Als u uit eten gaat, kies dan een restaurant met inrichting die achtergrondgeluiden vermindert. Elementen zoals vloerbedekking, kurk of akoestische plafondtegels, gordijnen, tafelkleden en zitkussens absorberen deze geluiden. Vraag bovendien om een tafel in de hoek en ver van de keuken.

Als u op een feestje bent, zorg dan dat u aan de zijkant van de ruimte staat, ver weg van de muziek. Positioneer uw rug naar de muur of gordijnen. Deze blokkeren afleidend geluid van achteren, zodat u zich beter kunt focussen op het gesprek voor u. Hoeken zijn het beste, deze blokkeren geluid van meerdere kanten.

blog-genieten-van-een-sociale-gelegenheid-audika

2. Kies de beste plek aan tafel

Kies een plek waar u zoveel mogelijk gezichten kunt zien. Zo ziet u mensen hun lippen tijdens het praten. Kies indien mogelijk een plek met goed licht, zodat u de mensen goed kunt zien. Ook kan het prettig zijn om naast een goede bekende te zitten. Deze kan u helpen wanneer u toch iets van het gesprek heeft gemist.

3. Laat van u horen

Schaam u niet om uw gezelschap te vertellen dat u gehoorverlies heeft en rumoerige plekken daarom lastig voor u kunnen zijn. Het is verleidelijk om te knikken en te doen alsof u alles verstaat, maar mensen zijn over het algemeen blij om te kunnen helpen.

Geef het aan wanneer u iets heeft gemist. Dit kan met simpele visuele hints, zoals het plaatsen van uw hand achter uw oor. Zo hoeft u het gesprek niet te onderbreken, maar laat u toch merken dat de spreker luider of langzamer moet spreken.

4. Draag uw hoorapparaten

Het dragen van hoorapparaten is één van de beste manieren om goed te horen bij sociale gelegenheden. Moderne toestellen zorgen dat u alles om u heen goed hoort. U hoort dat wat u wilt horen, zelfs wanneer meerdere personen tegelijk spreken. Probeer de verschillende instellingen van uw hoorapparaten om te ervaren welke voor u het beste werken in een rumoerige omgeving. Ook kunt u een microfoontje overwegen voor extra ondersteuning.

5. Ontspan en geniet 

En ten slotte, wees niet te streng voor uzelf. Neem korte pauzes om uw hersenen wat rust te geven wanneer u vermoeidheid voelt opkomen. Als het lastig is om een gesprek met de hele tafel te voeren, richt u dan op degenen die naast u zitten. Onthoud: sociale gelegenheden zijn er voor uw plezier. Maak het uzelf zo comfortabel mogelijk, zodat u ervan kunt blijven genieten.


Reacties