Wennen aan uw hoorapparaat

Leestijd: 5 min
door Audika
17/07/20

BLOG

Een hoorapparaat aanschaffen is een beslissing die uw leven kan veranderen. De manier waarop u tal van ervaringen beleeft, de kwaliteit van de contacten met uw naasten, het is allemaal sterk afhankelijk van hoe goed u hoort. Tegelijk is het belangrijk dat u een aanpassingsperiode incalculeert en die zo goed mogelijk aanpakt. Zo beperkt u kleine ongemakken die in het begin kunnen opduiken tot het absolute minimum, en geniet u snel volop van uw herwonnen luistervrijheid. Om u daarbij te helpen hebben we enkele concrete scenario’s voor u opgelijst waarin u optimaal aan uw nieuwe toestel kan wennen.

 

1. Oefenen op conversaties

Dankzij uw hoorapparaat kunt u uw betrokkenheid bij gesprekken sterk opvoeren. Doordat u het gesprek beter hoort, zal u zich in sociaal verband zelfverzekerder voelen en veel sneller op een betekenisvolle manier kunnen inpikken in de lopende gesprekken. Het is wel een goed idee om uw hoorapparaat eerst te testen in verschillende types conversatie, liefst in een gezelschap waar u zich goed bij voelt. Een gesprek met twee in een rustig huis is namelijk een heel ander gegeven dan een groepsgesprek in de tuin met spelende kinderen op de achtergrond. Terwijl u zich aan uw hoorapparaat went in die verschillende situaties, komt u tegelijk te weten welke kleine aanpassingen uw hoorexpert moet doen tijdens de opvolgafspraak.

Enkele voorbeelden van sociale situaties waarop u kan oefenen:

  • Praten met iemand in een andere kamer

  • Praten met iemand terwijl de radio of TV aan staat

  • Een conversatie voeren en/of naar een andere conversatie luisteren terwijl u tegelijk iets anders doet (bijvoorbeeld tijdens het afwassen)

  • Praten met kinderen

  • Een telefoongesprek (probeer zowel zonder als met de TV op de achtergrond)

wennen-aan-hoorapparaat-tv

 

2. Luister actief naar TV en muziek

Probeer het maar eens van zodra u terug optimaal hoort: uw favoriete TV-programma of film herbekijken, of dat topalbum van uw lievelingsgroep nog eens opzetten. Eindelijk die vele nuances en rijke klankkleuren terug optimaal ervaren, het is echt goud waard. Maar ook hier kunt u zichzelf in trainen: luister actief naar wat u opzet, en probeer zoveel mogelijk details te onderscheiden. Het gaat uw luisterervaring op langere termijn enkel ten goede komen.

Hier heb je een aantal praktische dingen die je kan doen:

  • TV kijken of muziek beluisteren terwijl u iets anders doet

  • Luister actief naar wat er gezegd wordt. Focus in een muzieknummer bijvoorbeeld expliciet op de tekst

  • Luister ook naar muziek die u minder goed kent, en probeer alle lagen, geluiden, instrumenten en stemmen te identificeren

  • Luisteren door normale speakers is een heel andere ervaring dan door een koptelefoon: wissel dus zeker eens af

 

Trek eropuit

Een van de allerbeste manieren om uw oren volledig te laten wennen aan de nieuwe realiteit is eropuit trekken. Of het nu een avondje cinema is, een etentje, een groepsbijeenkomst, of wat dan ook: bij het verlaten van uw comfortzone komt u automatisch in situaties terecht die uw gewenning versterken.

Wilt u advies over uw huidige of toekomstige hoorapparaat? Of bent u net van plan – of twijfelt u nog – om er eentje aan te schaffen? Neem gerust contact met ons op. Bij Audika kan u terecht voor een gratis gehoortest, advies over de aanschaf van een hoortoestel en ook voor afstelling en reparatie.


Reacties