Dragen hoorapparaat kan beschermen tegen cognitieve achteruitgang, zo blijkt uit studie van The Lancet

Leestijd: 5 min
door Audika
04/09/20

Eerder onderzoek toonde reeds het verband tussen gehoorverlies en dementie aan, maar uit recente studies blijkt nu dat het dragen van een hoortoestel een achteruitgang van het cognitieve vermogen kan tegengaan.

The Lancet publiceerde op 30 juli 2020 een nieuwe studie waarin werd bewezen dat gehoorverlies de belangrijkste risicofactor op dementie is die we kunnen beïnvloeden. 

Het risico op dementie verschilt naargelang het niveau van gehoorverlies.

  • Mild gehoorverlies verdubbelt het risico op dementie

  • Gematigd gehoorverlies verdrievoudigt het risico

  • Bij een significant gehoorverlies loopt men 5 keer zoveel risico op dementie dan zij die niet slechthorend zijn


Het recent onderzoek door The Lancet stelt dat “gehoorverlies een achteruitgang van het cognitieve vermogen kan teweegbrengen door verminderde cognitieve stimulatie”, en raadt bijgevolg het dragen van hoorapparaten aan.

Door proactief en vroegtijdig een gehoorverlies te detecteren en te behandelen, kan het risico op cognitieve achteruitgang en dementie tegenhouden worden.1,2,3,4

 

Naast gehoorverlies, bestaan er 11 andere levensstijlfactoren die beïnvloed kunnen worden om 40% van de gevallen dementie te vertragen of tegen te gaan.

Deze 12 te beïnvloeden factoren zijn1:

Indien alle gevallen van gehoorverlies optimaal worden behandeld, kan één op de 10 gevallen van dementie tegengehouden worden.

Een andere studie stelt dat “slechthorendheid geassocieerd wordt met een cognitieve achteruitgang van 30-40%.3” Door het dragen van een hoortoestel in geval van gehoorverlies blijven de hersenen mentaal gestimuleerd, waardoor een vermindering van cognitief vermogen wordt tegengehouden. Hoortoestellen maken communicatie mogelijk en kunnen een actieve en gezonde levensstijl bevorderen doorheen het leven – en voornamelijk op middelbare en latere leeftijd wanneer het risico op dementie toeneemt.1

 

Wereldwijd zijn er ongeveer 466 miljoen mensen die kampen met gehoorverlies en ongeveer 50 miljoen met dementie. Aangezien er een verband bestaat tussen beide aandoeningen, kan het behandelen van gehoorverlies een potentiële manier zijn om deze globale aantallen sterk naar beneden te brengen.5,6

 

Gehoorverlies wordt met behulp van hoortoestellen behandeld. Tegenwoordig bieden moderne hoorapparaten tal van voordelen zodat u de geluiden rondom u zo natuurlijk en realistisch mogelijk kunt ervaren.  

Digitale hoortoestellen bieden een 360-graden luisteromgeving en maken het mogelijk om op de belangrijkste geluiden te concentreren terwijl onnodige achtergrondgeluiden weggefilterd kunnen worden. 

 

Het baanbrekende onderzoek door The Lancet toont aan dat het risico op dementie kan verminderd worden door enkele veranderingen aan te brengen aan uw levensstijl. Heeft u twijfels over uw auditief vermogen, laat dan zeker uw gehoor testen.

Uw levensstijl aanpassen is niet altijd even gemakkelijk, maar denk aan de voordelen op lange termijn voor zowel uzelf als voor de mensen rondom u. 

 

Wilt u uw gehoor laten testen?

Wil u graag uw gehoor laten testen, maak dan hier een afspraak met een audioloog bij u in de buurt.

Maak een afspraak

 


Bronnen:
1. G Livingston, Jonathan Huntley, Andrew Sommerlad, et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet. July 30, 2020.

2. G Livingston, A Sommerlad, V Orgeta, et al. Dementia prevention, intervention, and care.
The Lancet. July 20, 2017.

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075051/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21320988/

5. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia

6. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss

Reacties