Audika is trotse sponsor van de Campagne voor Beter Gehoor

24/08/20

BLOG

Meer mensen beter laten horen. Dat is dé beweegreden die ons Audika telkens opnieuw motiveert om het gehoor hoger op de gezondheidsagenda te krijgen. Want horen geeft wat u ziet betekenis en verbindt u met de wereld rondom u. 

Het is dan ook met veel trots dat we ons aansluiten bij de Campagne voor Beter Gehoor, een internationaal initiatief dat is opgezet met drie eenvoudige doelen: 

1. Mensen informeren over de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies

2. Gratis hoortesten aanbieden aan iedere 55-plusser in België

3. Per 400 uitgevoerde hoortesten een hoortoestel schenken aan mensen die omwille van financiële redenen geen toegang hebben tot een hoorapparaat

 

campagne-voor-beter-gehoor-test-uw-gehoor

 

Al te vaak wordt gehoorverlies aan de kanten geschoven. Maar net zoals uw jaarlijkse gezondheidscontrole of bezoek aan de tandarts, zou ook een jaarlijkse controle van uw gehoor op de agenda moeten staan.

Gehoorverlies treedt namelijk in de meeste gevallen geleidelijk op, waardoor we er ons niet meteen van bewust zijn wanneer er sprake is van een gehoorprobleem. We wennen immers gemakkelijk aan een nieuwe manier van horen, ook indien deze heel slecht is.

Om die reden is het van cruciaal belang dat u uw gehoor vanaf uw 55ste laat testen, want zonder hoortest kan men de vroege tekenen van gehoorverlies niet altijd even gemakkelijk te herkennen.

Als u tijdig gehoorverlies signaleert, kunt u meteen actie ondernemen en de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies voorkomen.

 

Waar men vroeger dacht dat gehoorverlies een vroeg symptoom van dementie was, blijkt nu uit onderzoek dat het een oorzaak is van de ziekte. Zo heeft men bewezen dat de kans op dementie met maar liefst 40% stijgt als gehoorverlies optreedt tussen de 45 en 64 jaar.

Uw gehoor slijt geleidelijk doorheen de jaren, een natuurlijk proces dat door te harde geluiden wordt versneld. U gaat hierdoor steeds meer geluiden en dus belangrijke momenten missen, en ineens vergt luisteren naar uw omgeving veel meer inspanning van voorheen. Omdat alledaagse situaties hierdoor moeilijker worden, begint u zich sneller uit sociale gelegenheden terug te trekken. Deze sociale isolatie, op zich al een risicofactor voor dementie, kan leiden tot eenzaamheid en uiteindelijk de kans op de ziekte verhogen. Isolatie brengt ook vaak depressie teweeg, een ander symptoom dat geassocieerd wordt met dementie. Bovendien zorgt een onbehandeld gehoorverlies zelfs voor een verminderde verwerking van informatie door de hersenen.

Met het jaar 2020 dat geteisterd wordt door COVID-19, is de Campagne voor Beter Gehoor relevanter dan ooit. Mensen die zich voordien al terugtrokken uit de maatschappij, ervaren bovenop de nationale lockdown nu hun eigen lockdown, en worden nog meer geconfronteerd met sociale isolatie en depressie.

 

Maar er bestaat een oplossing. Het dragen van een hoorapparaat verlaagt aanzienlijk de kansen op dementie. Sterker nog, onderzoek toont aan dat één op de 10 gevallen van dementie verdwijnen indien de eerste tekenen van gehoorverlies vroeg in de kiem worden gesmoord. Vanaf het moment waarop u een hoortoestel begint te dragen, wordt de achteruitgang van uw gehoor al tegengehouden. Gehoorverlies is daarmee de belangrijkste oorzaak van dementie die we kunnen tegenhouden.

Echter duurt het vaak 7 tot 10 jaar vooraleer mensen pas effectief de stap maken naar een hooroplossing, een cijfer dat in schril contrast staat met de bevindingen van het onderzoek.

De Campagne voor Beter Gehoor roept daarom alle 55-plussers in België op om jaarlijks hun gehoor te laten testen.

 

Als onderdeel van de Campagne voor Beter Gehoor schenken deelnemende audiologen onder het Give Back-programma per 400 uitgevoerde hoortesten een gratis hoorapparaat aan mensen die omwille van financiële redenen geen toegang hebben tot een hoortoestel.

Het enige wat u hoeft te doen is een hoortest inplannen om de conditie van uw gehoor vast te stellen. Een hoortest is volledig gratis en vrijblijvend, en zou deel moeten uitmaken van uw jaarlijkse gezondheidscontrole. Door uw gehoor te testen helpt u dus een ander, en hoe meer hoortesten uitgevoerd worden, hoe meer hoorapparaten wij kunnen schenken aan zij die het nodig hebben.

Wij geloven dat we samen het verschil kunnen maken.

Ontdek de Campagne

 

Reacties