De voordelen van een hoorapparaat

Leestijd: 5 min
door Audika
11/02/19

BLOG

Gaat uw gehoor de laatste tijd achteruit? Heeft u al gedacht aan een hoorapparaat maar twijfelt u nog? Een hoorapparaat kan u veel voordelen opleveren. Zelfs bij beginnend gehoorverlies. Een hoorapparaat gaat vooral over het comfort van horen. Over gemakkelijker horen en gemakkelijker mensen verstaan.

voordelen-van-een-hoorapparaat-hoorboetiek

1. Blijf actiever

Omdat het veel energie kost om goed te horen, bent u wellicht geneigd om leuke activiteiten te vermijden. Helaas wordt vaak gedacht dat een hoortoestel niet geschikt is voor veel (sportieve) activiteiten. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat zo’n negen miljoen mensen bepaalde activiteiten om deze reden niet uitvoeren.

Gelukkig hebben hoorapparaten een grote ontwikkeling ondergaan. Tegenwoordig zijn er dan ook zeer weinig activiteiten die niet mogelijk zijn met een hoortoestel. Doordat horen u minder moeite kost, zult u juist weer aan meer activiteiten kunnen deelnemen.

 

2. Ga weer met plezier uiteten

Uit eten gaan met vrienden of familie, wie houdt er niet van? Maar wanneer uw gehoor vermindert, kan dit veranderen. Gesprekken om u heen en gekletter van bestek maken het moeilijk om uw tafelgenoten te verstaan. En wanneer we minder dan 50% van een gesprek verstaan, beginnen we af te haken. Het kost gewoon teveel energie.

Moderne hoorapparaten zijn specifiek ontworpen om het verstaan van spraak te verbeteren. Achtergrondgeluiden verdwijnen ook werkelijk naar de achtergrond. Zo heeft u alle aandacht voor het gesprek aan uw tafel. Eindelijk kijkt u weer uit naar een etentje.

3. Versta mensen weer duidelijk

Hoe vaak vraagt u anderen om te herhalen wat ze hebben gezegd? Stel deze vraag ook eens aan anderen. Wat denken zij? Omdat uw gehoor geleidelijk achteruit gaat, heeft u vaak zelf niet in de gaten hoe slecht u mensen verstaat. Niet alleen zachte geluiden, ook specifieke klanken zijn moeilijker te verstaan bij gehoorverlies.

Gelukkig kunnen de huidige hoortoestellen juist het horen van deze klanken verbeteren. Zo verstaat u de mensen om u heen duidelijker en hoeft u niet meer constant te vragen om herhaling.

4. Volg conversaties in grote groepen

Een gesprek met één persoon kan al lastig zijn, laat staan met een grote groep. Hoe meer mensen deelnemen aan een gesprek, hoe lastiger het wordt om dit te volgen. Vaak praten mensen door elkaar. Uw hersenen hebben dan moeite om te focussen op de persoon die u wilt horen.

Een modern hoorapparaat maakt het deelnemen aan een groepsgesprek een stuk makkelijker. Het toestel zorgt ervoor dat alle geluiden duidelijker binnenkomen. Zo kunt u zich zorgeloos concentreren op de persoon die u wilt verstaan.

Ervaar het zelf!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor u? Kom gerust eens langs voor deskundig advies. Audika heeft diverse, moderne hoortoestellen. U kan deze gratis en vrijblijvend uittesten. Zo weet u zeker dat u een apparaat heeft dat volledige aansluit bij uw wensen.

Vind een hoorcentrum bij u in de buurt

Reacties