De mogelijkheden van internet voor uw hoorapparaat

Leestijd: 5 min
door Audika
08/10/19

BLOG

Het klinkt wellicht als science fiction, maar met internet verbonden hoortoestellen zijn nu al erg gebruikelijk.  Ze bieden een wereld aan mogelijkheden om uw leven gemakkelijker te maken.

Wat kunt u doen met internet?

Allereerst, wanneer we het hebben over het verbinden van uw hoorapparaten met internet, hebben we het niet over dingen Googlen. We hebben het over een andere manier van internet gebruiken. Dit gaat voornamelijk om het gebruik van internet om uw hoortoestel te koppelen aan andere zaken.

blog-afbeelding-mogelijkheden-internet

Het ‘internet der dingen’ voor hoorapparaten

Het aantal apparaten dat met internet kan verbinden groeit continu. Dit varieert van auto’s tot koffieapparaten tot armbanden om uw gezondheid te monitoren. Deze ontwikkeling wordt het “internet der dingen” genoemd.

Met de toename van apparaten die met internet verbinden, groeien ook de mogelijkheden om deze slim te gebruiken. Bijvoorbeeld in combinatie met uw hoortoestel.

Hoor uw deurbel vanuit het hele huis

Zo kunt u bijvoorbeeld uw hoortoestel koppelen aan uw deurbel. Zodra de bel gaat, hoort u een zacht geluidje in uw hoorapparaat. Zelfs als u op zolder of achter in de tuin bent. Zo bent u niet alleen in staat om de deurbel weer te horen, maar om deze zelfs te horen van een grotere afstand dan andere mensen.

Bedien het licht of zet koffie met uw hoortoestel

Met internet verbonden gloeilampen en stopcontacten zijn tegenwoordig overal te koop. Door ze te koppelen aan uw hoorapparaat, kunt u deze slim bedienen. Dit is niet alleen leuk, maar kan uw leven ook makkelijker maken.

U kunt bijvoorbeeld instellen dat het licht in uw slaapkamer automatisch uitgaat wanneer u in bed uw hoortoestellen uitdoet. Of dat uw koffieapparaat koffie zet zodra u ze ’s ochtends weer in doet. Of dat een zachte stem u er discreet aan herinnert om uw medicijnen in te nemen. De mogelijkheden zijn oneindig.

Hoe maakt u verbinding met uw hoorapparaat?

Nu heeft u een idee van de mogelijkheden. Maar hoe gaat het in zijn werk? Hoe koppelt u uw hoortoestel aan andere apparaten, en hoe stelt u deze in naar uw wens?

Dit is gelukkig simpel. Het kan allemaal op de website IFTTT.com. IFTTT staat voor IF This Then That. Oftewel: Als dit, dan dat. De site maakt gebruik van regels: Als ik dit doe, dan moet dat gebeuren.

U kunt heel eenvoudig zelf een regel maken. Bijvoorbeeld: Als mijn voetbalteam een doelpunt scoort, spreek dan uit “Uw team heeft gescoord!”. Ook zijn er al een heleboel bestaande regels op IFTTT.com die u kunt gebruiken. Zo kunt u IFTTT een piepje in uw hoortoestel laten horen wanneer u een WhatsApp bericht ontvangt.

’s Werelds eerste met internet verbonden hoortoestel

Met IFTTT is uw hoorapparaat nog niet direct verbonden met internet. U verbindt deze via bluetooth met uw smartphone. Vervolgens maakt uw smartphone verbinding met internet.

In 2016 is het  Oticon Opn™ toestel uitgekomen. Dit is het eerste hoortoestel dat wel direct met IFTTT verbindt, zonder tussenkomst van uw smartphone. Dit gebeurt via de speciale Oticon ON App.

Wat heeft de toekomst verder in petto?

Het internet der dingen is nog vrij nieuw. Maar het kan een begin zijn van data-gestuurde hoorzorg. Voor het eerst in de geschiedenis is er veel data over hoe mensen werkelijk horen en hoe zij hun hoortoestel gebruiken in verschillende situaties. Stel dat u uw audioloog op afstand kan vragen om uw hoortoestel bij te stellen, precies aansluitend bij uw gebruik.

Ook wordt veel technologie steeds draagbaarder. Denk aan slimme horloges, sporttrackers en gezondheidsmonitoren. Door data van deze verschillende apparaten te combineren, kunnen experts onderlinge relaties zien. Bijvoorbeeld hoe uw gehoor verband houdt met uw mate van stress. Vervolgens kunnen ze u op basis hiervan adviseren. Met een gedetailleerd inzicht in iemands individuele gezondheid, wordt gepersonaliseerde gezondheidszorg een serieuze mogelijkheid. En met internet verbonden hoortoestellen kunnen hier een belangrijke rol in spelen.


Reacties