Sensorineuraal gehoorverlies is het meest voorkomende van de drie soorten gehoorverlies (de andere twee zijn conductief en gemengd gehoorverlies).

Dit type gehoorverlies houdt in dat de kleine haarcellen in het binnenoor, de zenuw die geluid doorgeeft aan de hersenen of de hersenen zelf beschadigd zijn. Het wordt meestal veroorzaakt door het natuurlijke verouderingsproces of blootstelling aan harde geluiden. Lees verder en ontdek meer over:

Wilt u uw gehoor laten testen?
Maak een afspraak

In onze binnenoren bevinden zich kleine haarcellen die geluid detecteren en de gehoorzenuw die het doorgeeft aan de hersenen. Schade aan de haarcellen door ouderdom, geluid of ziekte kan leiden tot sensorineuraal gehoorverlies. Dit type gehoorverlies kan worden ervaren aan slechts één oor of aan beide oren. 

Sensorineuraal gehoorverlies kan aangeboren zijn, maar de kans is groter dat het in de loop der tijd wordt opgelopen. Leeftijdsgerelateerd gehoorverlies (ook wel presbycusis genoemd) is de meest voorkomende oorzaak van sensorineuraal gehoorverlies. Het gehoorverlies kan variëren van matig tot ernstig of zelfs zwaar en heeft de neiging om langzaam te verergeren doorheen de jaren, afhankelijk van de oorzaak. 

Andere soorten gehoorverlies

Vaak treedt gehoorverlies geleidelijk op in de loop der tijd. Daarom is het goed om de symptomen van gehoorverlies te kennen, zodat u weet hoe het voelt als u het ervaart.

Het kan moeilijk zijn om de specifieke symptomen van sensorineuraal gehoorverlies te identificeren. Als u echter één van deze symptomen ervaart, dan lijdt u waarschijnlijk aan gehoorverlies – hoogstwaarschijnlijk aan sensorineuraal gehoorverlies:

Herkent u een van deze tekenen?
 1. Moeite met het volgen van gesprekken waarbij meer dan twee mensen betrokken zijn of wanneer er achtergrondgeluid is
 2. Moeite met het begrijpen van verbale informatie in het openbaar, zoals via luidsprekers, in restaurants, in winkels of op het werk
 3. Moeite om telefoongesprekken te verstaan
 4. Geluiden lijken onduidelijk of mensen klinken alsof ze mompelen
 5. Moeite om hoge tonen te horen
 6. Piepende of zoemende geluiden in de oren, ofwel tinnitus, komt bij dit soort gehoorverlies vaak voor.

Als u één van de bovenstaande tekenen herkent, dan kunt u aan gehoorverlies lijden. Misschien ervaart u zelfs meer dan één van deze tekenen, wat normaal is. U bent van harte welkom om contact met ons op te nemen indien u een deskundig oordeel wenst. Als u gehoorverlies heeft, kunnen we ook de mogelijkheden voor u bespreken om de kwaliteit van uw gehoor te verbeteren.

 

Maak een afspraak voor een gratis hoortest

Dit type gehoorverlies kan vaak worden behandeld met behulp van hoortoestellen. Er is een grote verscheidenheid aan hoortoestellen beschikbaar, zodat u een type kunt vinden dat past bij uw behoeften en type gehoorverlies.

Types van hoortoestellen

Sensorineuraal gehoorverlies kan niet worden behandeld met medicijnen of chirurgie. De beste manier om sensorineuraal gehoorverlies te behandelen is door een hoortest te doen bij een audioloog, een diagnose te laten stellen en uitleg te krijgen over uw behandelingsmogelijkheden. 

Wij raden u aan om zo vroeg mogelijk een behandeling te kiezen, omdat sensorineuraal gehoorverlies ongewenste bijwerkingen kan hebben, zoals isolatie en een lagere levenskwaliteit.

 

Boek een gratis consultatie met een deskundige op het gebied van sensorineuraal gehoorverlies

Als u zich zorgen maakt over uw gehoor, kunnen wij u helpen ontdekken of u gehoorverlies heeft. De nieuwste hoortoestellen kunnen u helpen spraak te verstaan op gelijk niveau met een normaal gehoor.

*
*
*
*
*

Wat veroorzaakt sensorineuraal gehoorverlies?

Sensorineuraal gehoorverlies ontstaat door beschadiging van de gehoorzenuw of de kleine haarcellen in het binnenoor. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder: 

 • Veroudering – leeftijdsgerelateerd gehoorverlies (ook wel presbycusis genoemd) is de meest voorkomende oorzaak van sensorineuraal gehoorverlies

 • Blootstelling aan harde geluiden zoals een eenmalige explosie of blootstelling aan hard geluid in de loop der tijd

 • Hoofdletsel veroorzaakt door bijvoorbeeld een klap op het hoofd

 • Bepaalde drugs en medicijnen 

 • Genen of complicaties tijdens de geboorte en de zwangerschap 

Plotseling sensorineuraal gehoorverlies

Plotseling sensorineuraal gehoorverlies (SSNHL) – bekend als plotselinge doofheid – gaat gepaard met een onverklaarbaar snel verlies van het gehoor, in één keer of in de loop van enkele dagen. Het wordt bijna altijd aan slechts één oor ervaren. Soms kan het vanzelf weggaan of worden teruggedraaid door een medische behandeling. Als u plotseling gehoorverlies ondervindt, ga dan naar uw arts voor medisch advies.

Wat is het beste hoortoestel voor sensorineuraal gehoorverlies?

De huidige gouden standaard in de behandeling van gehoorverlies zijn hoortoestellen die zijn geprogrammeerd en aangepast volgens de behoeften van de individuele gebruiker. 
Het beste hoortoestel voor u is misschien niet het beste hoortoestel voor iemand anders. Levensstijlfactoren, connectiviteitsopties, prijs en het algehele uiterlijk behoren tot de factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de juiste oplossing voor de behandeling van uw sensorineuraal gehoorverlies. 

Voorkom gehoorverlies voordat het u of een dierbare treft

Als u nog een normaal gehoor heeft, kunt u gelukkig wel helpen om gehoorverlies te voorkomen. Het gebruik van gehoorbescherming, zoals oordoppen, otoplastieken of oorkappen, kan helpen om gehoorverlies te voorkomen wanneer u weet dat u wordt blootgesteld aan harde geluiden, zoals:

 • Tuingereedschap zoals grasmaaiers en bladblazers 

 • Houtbewerkingsmachines 

 • Luidruchtige apparaten

 • Werkgerelateerde blootstelling, waaronder fabrieken, bouwplaatsen en zelfs scholen

 • Sneeuwscooters

 • Muziek

Oordoppen of oorkappen kunnen uw oren beschermen en moeten worden gedragen om de kans op gehoorschade te voorkomen. 

Te harde dagelijkse geluiden, zowel thuis als op het werk, kunnen een risico vormen voor het gehoor, dus het kan een goed idee zijn om te investeren in gehoorbescherming. Het vermijden van harde geluiden en het verminderen van de hoeveelheid tijd die men wordt blootgesteld aan alledaagse geluiden kan ook zinvol zijn. 

Meer informatie over gehoorverlies


Is sensorineuraal gehoorverlies een handicap?

Dat kan het zijn. De Belgische wetgeving verbiedt discriminatie van mensen met een handicap, waaronder gehoorverlies. Doorheen de jaren heeft de overheid duidelijk gemaakt welke soorten handicaps of beperkingen bescherming rechtvaardigen. Met betrekking tot gelijke kansen op het werk wordt gesteld dat personen met gehoorbeperkingen succesvol kunnen presteren op het werk en geen kansen mogen worden ontzegd op grond van stereotiepe veronderstellingen over gehoorverlies.

Het classificeren van een beperking als een handicap is echter afhankelijk van de ernst van het verlies en de behoefte aan aanpassingen. Niet alle mensen met sensorineuraal gehoorverlies hebben hulpmiddelen nodig, zeker als ze hoortoestellen dragen die hen helpen om op gelijke voet te luisteren, maar iemand met gehoorverlies kan wel aanpassingen, technische ondersteuning of andere hulp nodig hebben. 

Sommige aanpassingen kunnen telefoons, software of elektronica zijn die integreren met hoortoestellen. Dit kan ook zijn het ter beschikking stellen van gebarentolken, het toelaten van een signaalhond (als een instelling honden verbiedt) of het aanpassen van de werkomgeving.

 

Carsten Ahlbom, senior internationaal trainercarsten-ahlbom
Carsten Ahlbom is elektrotechnicus met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van het gehoor. Ahlbom heeft deel uitgemaakt van de ontwikkeling van hooroplossingen zoals hoortoestellen, aanpasmethoden en advies. Hij gaf les in audiologie aan de universiteiten in Warschau, Polen en Kopenhagen, Denemarken.

Hij heeft naar meer dan 70 landen gereisd om audiologen bij universiteiten en openbare en privéklinieken op te leiden in aanpassingen, hoortoestellen, oorstukjes, enz.