vormen-van-gehoorverlies-audika

Of u nu geboren bent met een gehooraandoening of met het ouder worden geleidelijk aan minder bent gaan horen, u zult zeker baat hebben bij hoortoestellen.

Oorzaken en kenmerken

Om gehoorverlies effectief te kunnen aanpakken moeten wij weten welk type gehoorverlies iemand heeft. Dat doen we aan de hand van drie criteria:

 • 1. Wanneer begon het?

  Congenitaal gehoorverlies is al bij de geboorte aanwezig en wordt veroorzaakt door erfelijke factoren of problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Perceptief gehoorverlies begint pas na de geboorte.

 • 2. Is het tijdelijk?

  Een medische aandoening zoals een prop oorsmeer kan tijdelijk gehoorverlies veroorzaken.
  Gehoorverlies ten gevolge van blootstelling aan zeer veel lawaai, kan een zogenaamde tijdelijke verschuiving van de gehoordrempel teweegbrengen.

   
 • 3. Welk deel van het oor?

  Geleidingsslechthorendheid is vaak te wijten aan een probleem op het pad naar het binnenoor, in het buiten- of middenoor.
  Perceptief gehoorverlies ontstaat door beschadiging van de fragiele zenuwvezels in het binnenoor.

Congenitaal aangeboren gehoorverlies

Sommige mensen worden met een gehooraandoening geboren, veroorzaakt door erfelijke factoren of problemen tijdens zwangerschap of geboorte. Bij mensen met een aangeboren gehooraandoening kan het gehoorverlies soms pas op latere leeftijd aan het licht komt. Omdat congenitaal gehoorverlies een kind in zijn ontwikkeling kan remmen, is vroegtijdig ingrijpen heel belangrijk.

Lees verder

Perceptief gehoorverlies

Deze vorm van gehoorverlies komt het vaakst voor en is meestal blijvend van aard. Wie hier last van heeft, merkt dat geluiden minder helder en zwakker klinken, waardoor stemmen altijd mompelend of vervormd klinken. De meest voorkomende oorzaak is natuurlijke slijtage door het ouder worden, maar blootstelling aan excessief lawaai kan ook een oorzaak zijn.

Lees verder


Tinnitus 

Tinnitus is zelf geen vorm van gehoorverlies, maar veel mensen die er last van hebben, hebben vaak ook, zonder dat ze het weten, gehoorverlies. Hoortoestellen en geluidstherapie kunnen sommige gevolgen van dit symptoom verzachten. 

Meer over tinnitus
landkaart-belgie-low-res

Met bijna 100 locaties, altijd
bij u in de buurt


Zoek een hoorcentrum