het-leven-is-het-waard-audika

“Als je je gezichtsvermogen verliest, verlies je het contact met dingen. Als je je gehoor verliest, verlies je contact met mensen.”

Helen Adams Keller 

Horen is een belangrijk deel van het leven, omdat het mensen met elkaar verbindt. Gehoorverlies kan ertoe leiden dat u het contact met de wereld om u heen verliest. Wij doen er alles aan om er bij iedere cliƫnt achter te komen wat zijn of haar leefwereld is, en wat dus de waarde van goed horen is. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat het contact blijft en dat u het meeste uit het leven haalt.
1 op de 6 volwassenen ervaart een zekere mate van gehoorverlies

 

 • Gehoorverlies staat op de derde plaats van veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij volwassenen. Er zijn miljoenen mensen die met gehoorverlies te kampen hebben.

 • Gehoorverlies kan tot isolement, depressie, cognitieve achteruitgang en dementie leiden. Het is belangrijk om op tijd met een behandeling te beginnen.

Heeft u gehoorverlies?

Test uw gehoor aan de hand van 5 eenvoudige vragen over alledaagse situaties. Uw antwoorden geven u een indicatie van uw hoorvermogen.
Start de test
 • Hoe goed is uw gehoor?

  Deze korte vragenlijst kan u helpen inzicht te geven in de status van uw gehoor. Bedenk hoe de geschetste situaties uw dagelijkse leven beïnvloeden.

  Naar de eerste vraag
 • Vraag 1/5

  Vindt u dat mensen in uw omgeving vaak mompelen of zacht spreken?

  Ja Nee
 • Vraag 2/5

  Als u televisie kijkt, moet u het volume dan  hoger zetten om het goed te kunnen horen?
  Ja Nee
 • Vraag 3/5

  Vraagt u uw vrienden vaak om te herhalen wat ze hebben gezegd?

  Ja Nee
 • Vraag 4/5

  Heeft u het nodig om mensen aan te kijken om te kunnen verstaan wat ze zeggen?
  Ja Nee
 • Vraag 5/5

  Vindt u het lastig om gesprekken te volgen in een drukke omgeving zoals een restaurant of een café?
  Ja Nee

Uw hersenen werken harder dan uw oren

 

  Of u nu in een café zit, telefoneert of naar muziek luistert, uw hersenen filteren een hele stroom aan irrelevante geluiden uit, zodat u zich kunt concentreren op de informatie die u wilt horen. Een gezond gehoor is in staat om zowel laagfrequente geluiden, zoals een contrabas, als hoogfrequente, zoals het getsjilp van vogels, te herkennen. 

  Het kan zowel heel zachte geluiden aan, zoals het zoemen van een mug, als heel harde geluiden, zoals het starten van een straalmotor. Verder helpen uw hersenen bepalen waar geluid vandaan komt en ze geven u ook een idee van de grootte van de ruimte waar u zich bevindt.

  Hoe horen in zijn werk gaat

  Het binnenoor

  Geluidsgolven brengen de vloeistof in de cochlea, het slakkenhuisvormige binnenoor, in beweging. Die beweging wordt overgenomen door de zintuigcellen, die daarop elektrische pulsen naar de gehoorzenuw sturen.

  Het middenoor

  Het middenoor bestaat uit het trommelvlies en drie kleine botjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Ze werken samen om geluidsgolven te versterken.

  Het buitenoor

  De vorm van uw oor zorgt ervoor dat geluidsgolven worden opgevangen en via de gehoorgang naar uw trommelvlies worden geleid. 

  De hersenen

  De pulsen worden door de hersenen als data verwerkt, zodat u kunt beslissen wat in een bepaalde situatie relevant is en daar ook naar kunt handelen.

  Gehoorverlies aanpakken is belangrijk

  Hoe sneller u handelt, hoe sneller er een einde komt aan de zich ontwikkelende negatieve gevolgen van gehoorverlies. Hoe sneller u dus weer scherper gaat horen, waardoor u vertrouwen krijgt en het heft weer in eigen handen neemt.

  landkaart-belgie-low-res

  Met bijna 100 locaties, altijd
  bij u in de buurt


  Zoek een hoorcentrum