gehoorverlies-herkennen-audika

De eerste tekenen van gehoorverlies worden meestal nauwelijks opgemerkt en dienen zich langzaam aan, maar ze kunnen ook heel duidelijk en plotseling aanwezig zijn. Hoe dan ook, het horen van bepaalde geluiden of spraak wordt moeilijker. 


Heeft u steeds meer moeite om gesprekken te volgen?

U hoort mensen praten maar kunt niet verstaan wat ze zeggen, en regelmatig vraagt u hen iets te herhalen. Ook is het moeilijker om in rumoerige omgevingen zoals bij vergaderingen, in restaurants of drukke ontmoetingsruimten mensen te verstaan. Dit kan frustratie teweeg brengen en zorgt er uiteindelijk voor dat u zich terugtrekt uit sociale activiteiten. Dit kan zelfs leiden tot depressie en eenzaamheid. Dus als u deze tekenen herkent, raden wij u van harte aan om uw gehoor te laten testen. Wij staan klaar om u te helpen.

Maak een afspraak

Heeft u gehoorverlies?

Test uw gehoor aan de hand van 5 eenvoudige vragen over alledaagse situaties. Uw antwoorden geven u een indicatie van uw hoorvermogen.
Start de test
 • Hoe goed is uw gehoor?

  Deze korte vragenlijst kan u helpen inzicht te geven in de status van uw gehoor. Bedenk hoe de geschetste situaties uw dagelijkse leven beïnvloeden.

  Naar de eerste vraag
 • Vraag 1/5

  Vindt u dat mensen in uw omgeving vaak mompelen of zacht spreken?

  Ja Nee
 • Vraag 2/5

  Als u televisie kijkt, moet u het volume dan  hoger zetten om het goed te kunnen horen?
  Ja Nee
 • Vraag 3/5

  Vraagt u uw vrienden vaak om te herhalen wat ze hebben gezegd?

  Ja Nee
 • Vraag 4/5

  Heeft u het nodig om mensen aan te kijken om te kunnen verstaan wat ze zeggen?
  Ja Nee
 • Vraag 5/5

  Vindt u het lastig om gesprekken te volgen in een drukke omgeving zoals een restaurant of een café?
  Ja Nee

Gevolgen van gehoorverlies

Erkennen dat u gehoorverlies hebt, is moeilijk en baart u wellicht zorgen, maar er niets aan doen, dat tast pas de kwaliteit van uw leven aan. Sociale aangelegenheden worden zeer vermoeiend als het niet meer goed lukt om te communiceren en mensen te verstaan. Omdat gesprekken zoveel extra energie opslorpen, leidt gehoorverlies vaak ook tot irritatie, negatieve gevoelens, boosheid, stress en zelfs depressie. Uw prestaties op het werk of op school worden negatief beïnvloed. En omdat u minder oplettend bent, is uw persoonlijke veiligheid mogelijk in gevaar. 

Meer dan genoeg hulp voorhanden

Mensen in de directe omgeving hebben het gehoorverlies vaak eerder in de gaten dan de getroffene. Als u of een van uw naasten problemen ervaart die kunnen duiden op gehoorverlies, dan adviseren wij u om hulp te zoeken. Met de juiste hoorzorg wordt alles minder frustrerend en vermoeiend en krijgt u meer energie om weer volop deel te nemen aan het leven rondom u.

landkaart-belgie-low-res

Met bijna 100 locaties, altijd
bij u in de buurt


Zoek een hoorcentrum