Hooroplossingen

Hoortoestel nodig? Alles wat u moet weten over hoortoestellenHoortoestellen of hoorapparaten kunnen iemand met een gehoorverlies helpen om beter te horen. Maar het ene hoortoestel is het andere niet.Als u denkt dat u baat heeft bij het dragen van hoortoestellen, dan bent u op het juiste adres om goede informatie te krijgen die u op weg helpt.

Wilt u gratis een hoortoestel testen? 

Hoe werkt een hoortoestel?

Hoortoestellen werken door geluid te versterken via een systeem dat bestaat uit 3 componenten:

 1. Microfoon - ontvangt de geluidsgolven en zet deze om in elektrische signalen
 2. Versterker - verhoogt de sterkte van de geluidssignalen en stuurt ze naar het oor 
 3. Ontvanger/luidspreker - zet het versterkte elektrische signaal om in geluid en levert het af in het gehoorkanaal

Hoortoestellen hebben functies die het volume en de luisterprogramma's automatisch kunnen aanpassen op basis van verschillende luisteromgevingen. 

Hoe zit een hoortoestel in elkaar?

Wat zijn de verschillende soorten hoortoestellen?

De soorten hoortoestellen kunnen in twee hoofdcategorieën worden ingedeeld: Ze zitten ofwel achter het oor (AHO) of in het gehoorkanaal (IHO). Er zijn verschillende factoren die bepalen wat voor soort hoortoestel u nodig heeft, waaronder de ernst van uw gehoorverlies, esthetische voorkeuren, behendigheid, levensstijl en budget.

Wat kost een hoortoestel?

 • Soorten hoortoestellen 1
 • Soorten hoortoestellen 2
 • Soorten hoortoestellen 3
 • Soorten hoortoestellen 4

Achter-het-oor hoortoestel (AHO)

Comfort & hoogwaardig: Achter-het-oor hoortoestellen zijn momenteel de meest gekozen hoortoestelmodellen vanwege hun hoge mate van comfort. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en zijn geschikt voor licht tot ernstig gehoorverlies. 

hearing-aid-types_bte1

 

In-het-oor hoortoestel (IHO)

Op maat & bijna onzichtbaar: In-het-oor hoortoestellen worden vaak op maat gemaakt, zodat ze meteen in het oor passen. Vanwege hun klein formaat zijn ze het meest geschikt voor licht tot matig gehoorverlies. Of u IHO-hoortoestellen kan gebruiken, hangt af van de vorm en grootte van uw gehoorkanaal.hearing-aid-types_ite1

Hoortoestel met Bluetooth 

Dankzij de bluetoothfunctie kunt u met uw hoortoestel draadloos verbinding maken met verschillende toestellen. U kunt muziek horen, telefoongesprekken aannemen en naar tv-audio luisteren, zowel rechtstreeks vanaf uw hoortoestellen of via een hoortoestellen-app op een afstand van maximaal 100 meter.

 

Ontdek 5 voordelen van een hoortoestel met Bluetooth:
Bluetooth hoortoestellen

Hoe merken van hoortoestellen met elkaar vergelijken?

Hoewel er bepaalde verschillen zijn tussen de merken van hoortoestellen, bieden veel producenten hoortoestellen aan met een hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties. Deze merken verbeteren constant hun producten, zodat er voor u steeds betere oplossingen te verkrijgen zijn. Audika werkt met verschillende merken en biedt voor ieder budget en levensstijl een geschikt hoortoestel. 

starkey-logo-big 

audika-logo-small

bernafon-logo-small

oticon-logo-small

phonak-logo-small

Voordat u een definitieve beslissing neemt, dient u uw plaatselijke audioloog te raadplegen. 
Zoek een hoorcentrum bij u in de buurt

Tips van een audioloog

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat online beoordelingen van hoortoestellen subjectief kunnen zijn, omdat de behoeften en voorkeuren van persoon tot persoon sterk verschillen. Een hoortoestel lijkt misschien goed te passen op basis van beoordelingen, maar tenzij u uw gehoor laat testen en uw hoortoestel laat aanpassen aan uw hoorbehoeften, is het moeilijk om zeker te weten of het hoortoestel voor u zal werken. Desondanks kunnen beoordelingen van een hoortoestel u een algemeen idee geven van wat u van het toestel kan verwachten.

Vind meer informatie op onze hoortoestelgids voor het kiezen van een hoortoestel.

Wat zijn de beste hoortoestellen op de markt?

Een hoortoestel is geen in-één-maatoplossing. De verschillende types hoortoestellen zullen sterk verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van hun behoeften en voorkeuren. Om erachter te komen welk hoortoestel het beste past bij wat u zoekt, moet u rekening houden met de volgende factoren:

 1. Uw mate van gehoorverlies

 2. Hoortoesteltechnologie

 3. Comfort 

 4. Prijs en kwaliteit 

 5. Stijl van het hoortoestel

 6. Uw levensstijl en luistersituaties

 7. Andere medische aandoeningen

 8. Uw behendigheid/zicht

Wat kost een hoortoestel?

Wilt u gratis een hoortoestel proberen?

Probeer 30 dagen lang gratis en vrijblijvend een hoortoestel bij u thuis
Ontvang de resultaten
 • Bent u ouder dan 55 jaar?

  Vraag 1 - tv kijken
  Ja Nee
 • Draagt u vandaag hoortoestellen?

  Vraag 2 - bij het eten
  Ja Nee
 • Heeft u de afgelopen 12 maanden een hoortest gehad?

  Vraag 3 - familie heeft voorgesteld dat u zich laat testen
  Ja Nee
*
*
*
*
*

Wat kost een hoortoestel?

De prijs van hoortoestellen kan verschillen afhankelijk van welk product u kiest. Verzekeringsplannen en het ziekenfonds kunnen ook een effect hebben op de uiteindelijke kost. De prijs van een hoortoestel is afhankelijk van allerlei factoren, zoals de verschillende eigenschappen van het hoortoestel, hoortoestelfuncties en -technologieën. Hoe geavanceerder de technologie en hoe meer functies een hoortoestel biedt, hoe hoger de prijs.

Audika beschikt over hoortoestellen in verschillende prijsklassen. U kunt kiezen uit onze categorieën Goed, Beter, Best. 

Omdat een goede begeleiding van cruciaal belang is, neemt Audika gedurende 5 jaar de verzekering en garantie van uw hoortoestel volledig op zich. Vijf jaar zonder zorgen en geen extra kosten bij panne. Bij verlies of onverwachte externe schade wordt enkel de franchise aangerekend.

Oticon Opn S

"Ik heb veel hoortoestellen geplaatst bij mensen met verschillende soorten gehoorverlies, en iedereen is onder de indruk van dit product. We krijgen de meeste reacties wanneer we een Opn S plaatsen bij een persoon, meer dan bij elk ander hoortoestel dat we getest hebben.”

Morten Ammekilde, Klinisch en Technisch Audioloog

Batterijtjes hoortoestel

Hoortoestelbatterijen zijn een cruciaal onderdeel van een hoortoestel. Een nieuwe hoortoestelbatterij gaat drie tot tien dagen mee alvorens u deze moet vervangen. De levensduur van de batterijtjes van uw hoortoestel is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het type hoortoestel, het type en de capaciteit van de batterij en de mate waarin u deze gebruikt. 

Vind batterijtjes voor hoortoestellen op onze webshop

 

Oplaadbare hoortoestellen 

Oplaadbare hoortoestellen worden vaak omschreven als hoortoestellen zonder batterijen. Hoortoestellen met oplaadbare batterijen zijn gunstig voor zowel het milieu als uw portemonnee, in vergelijking met verwisselbare batterijen (die vaker gekocht moeten worden - en dus weggegooid worden). Oplaadbare hoortoestellen werken op dezelfde manier als oplaadbare batterijen. In plaats van de batterijen op te laden, laadt u echter gewoon het hele hoortoestel op met het bijgeleverde mobiel laadstation. 

rechargeable-hearing-aids1

Meer informatie over oplaadbare hoortoestellen

Hooroplossingen voor mensen met conductief, zwaar of ernstig gehoorverlies.

Als uw gehoorverlies te wijten is aan problemen in uw middenoor of als u eenzijdig doof bent, dan zijn botverankerde hooroplossingen (1) misschien de beste optie voor u. Als u zwaar of ernstig gehoorverlies in uw binnenoor heeft, dan is een cochleair implantaat (2) misschien een betere optie.
Botverankerde hoorsystemen sturen geluid rechtstreeks naar uw binnenoor door geluidstrillingen door het bot te sturen (waarbij het buiten- en middenoor worden omzeild). Een cochleair implantaat vervangt de functie van het binnenoor.

Beide hooroplossingen - in tegenstelling tot hoortoestellen - vereisen een operatie.

Hoe kom je aan een hoortoestel?

Op het eerste gezicht lijkt het kopen van een hoortoestel online of aan de kassa zonder een hoortest de eenvoudigste en snelste optie. Echter, kassa-opties geven u meestal niet de mogelijkheid om te werken met een ervaren medische professional die opgeleid is om de beste kwaliteit en vertrouwde producten te leveren.

Om een hoortoestel te krijgen dat het beste aan uw unieke hoorbehoeften voldoet, volgt u deze stappen:

Stap 1 - Bekijk een online overzicht van de verschillende soorten hoorapparaten die er zijn. 

Stap 2 - Maak een afspraak met een audioloog waar u een gratis hoortest kan doen en verschillende soorten hoortoestellen kunt proberen.

Stap 3 - Kies het hoortoestel dat het beste bij u past - met de hulp van een audioloog.

Stap 4 - Laat de audioloog het gekozen hoortoestel aanpassen aan uw unieke behoeften.

Stap 5 - Neem het hoortoestel mee naar huis en draag het als onderdeel van uw dagelijkse routine. Volg ook eventuele extra stappen of aanbeveling van uw audioloog.

Stap 6 - Koop het hoortoestel of breng het terug en probeer, als u dat wil, een ander type of model. 

Zoek een hoorcentrum bij u in de buurt

Waarom Audika?

 • U krijgt een gratis hoortest uitgevoerd door een audioloog. 
 • U mag hoortoestellen met de nieuwste en meest geavanceerde technologie gratis proberen.
 • Tijdens de proefperiode kan u altijd teruggaan naar uw audioloog voor hulp of om een aanpassing van uw hoortoestellen te vragen.
 • Audika neemt gedurende 5 jaar de verzekering en garantie van uw hoortoestel volledig op zich.
 

Hoortoestellen laten herstellen 

Zoals elk apparaat zijn hoortoestellen feilbaar en moeten ze af en toe hersteld worden of moeten problemen verholpen worden. Uw hoortoestel kan om verschillende redenen stoppen met werken. U kan één van de volgende opties overwegen wanneer u een probleem heeft met uw hoortoestel:

 1. Snelle oplossingen – Soms kunnen routinecontroles en reiniging het probleem verhelpen. Dit kan zowel door uzelf als door een plaatselijke audioloog worden gedaan. Bekijk deze instructievideo's om uw hoortoestel zelf te onderhouden

 2. Herstellen van hoortoestellen - Hoorcentra werken nauw samen met hoortoestelproducenten en kunnen uw hoortoestellen aan hen voorleggen voor herstelling. De kosten zijn afhankelijk van de volgende factoren: of uw hoortoestel onder de garantie valt, welk deel van het hoortoestel hersteld moet worden en hoeveel schade het heeft opgelopen.

 3. Vervangen van uw hoortoestel - Als uw hoortoestel niet meer hersteld kan worden door zichtbare schade, of omwille van een uitgebreide herstelgeschiedenis, is het misschien beter om uw hoortoestel te vervangen. Is uw toestel meer dan 3 jaar oud, dan raden wij u aan om deze te herstellen. Audika neemt gedurende 5 jaar de garantie en verzekering van uw hoortoestel volledig op zich.

Veelgestelde vragen over hoortoestellen

Dr. Nishat FatimaDr. Nishat Fatima, Klinisch audioloog & Internationale trainer
is een klinisch audioloog die haar titel en haar bachelorgraad aan de Texas A&M Universiteit behaalde. Ze werkte in de openbare en privésector aan versterking, herstel, tinnitustherapie en arbeidsveiligheid.