Hooroplossingen

Hoorapparaat nodig? Alles wat u moet weten over hoorapparatenHoorapparaten of hoortoestellen kunnen iemand met een gehoorverlies helpen om beter te horen. Maar het ene hoorapparaat is het andere niet. Als u denkt dat u baat heeft bij het dragen van hoorapparaten, dan bent u op het juiste adres om goede informatie te krijgen die u op weg helpt.

Wilt u gratis een hoorapparaat testen? 

Hoe werkt een hoorapparaat?

Hoorapparaten werken door geluid te versterken via een systeem dat bestaat uit 3 componenten:

 1. Microfoon - ontvangt de geluidsgolven en zet deze om in elektrische signalen
 2. Versterker - verhoogt de sterkte van de geluidssignalen en stuurt ze naar het oor 
 3. Ontvanger/luidspreker - zet het versterkte elektrische signaal om in geluid en levert het af in het gehoorkanaal

Hoorapparaten hebben functies die het volume en de luisterprogramma's automatisch kunnen aanpassen op basis van verschillende luisteromgevingen. 

Hoe zit een hoorapparaat in elkaar?

Wat zijn de verschillende soorten hoorapparaten?

De soorten hoorapparaten kunnen in twee hoofdcategorieën worden ingedeeld: Ze zitten ofwel achter het oor (AHO) of in het gehoorkanaal (IHO). Er zijn verschillende factoren die bepalen wat voor soort hoorapparaat u nodig heeft, waaronder de ernst van uw gehoorverlies, esthetische voorkeuren, behendigheid, levensstijl en budget.

Wat kost een hoorapparaat?

 • Soorten hoortoestellen 1
 • Soorten hoortoestellen 2
 • Soorten hoortoestellen 3
 • Soorten hoortoestellen 4

Achter-het-oor hoorapparaat (AHO)

Comfort & hoogwaardig: Achter-het-oor hoorapparaten zijn momenteel de meest gekozen hoortoestelmodellen vanwege hun hoge mate van comfort. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en zijn geschikt voor licht tot ernstig gehoorverlies. 

hearing-aid-types_bte1

 

In-het-oor hoorapparaat (IHO)

Op maat & bijna onzichtbaar: In-het-oor hoorapparaten worden vaak op maat gemaakt, zodat ze meteen in het oor passen. Vanwege hun klein formaat zijn ze het meest geschikt voor licht tot matig gehoorverlies. Of u IHO-hoorapparaten kan gebruiken, hangt af van de vorm en grootte van uw gehoorkanaal.hearing-aid-types_ite1

Hoorapparaat met Bluetooth 

Dankzij de bluetoothfunctie kunt u met uw hoorapparaat draadloos verbinding maken met verschillende toestellen. U kunt muziek horen, telefoongesprekken aannemen en naar tv-audio luisteren, zowel rechtstreeks vanaf uw hoorapparaten of via een hoorapparaten-app op een afstand van maximaal 100 meter.

 

Ontdek 5 voordelen van een hoorapparaat met Bluetooth:
Bluetooth hoorapparaten

Hoe merken van hoorapparaten met elkaar vergelijken?

Hoewel er bepaalde verschillen zijn tussen de merken van hoorapparaten, bieden veel producenten hoorapparaten aan met een hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties. Deze merken verbeteren constant hun producten, zodat er voor u steeds betere oplossingen te verkrijgen zijn. Audika werkt met verschillende merken en biedt voor ieder budget en levensstijl een geschikt hoorapparaat. 

starkey-logo-big 

audika-logo-small

bernafon-logo-small

oticon-logo-small

phonak-logo-small

Voordat u een definitieve beslissing neemt, dient u uw plaatselijke audioloog te raadplegen. 
Zoek een hoorcentrum bij u in de buurt

Tips van een audioloog

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat online beoordelingen van hoorapparaten subjectief kunnen zijn, omdat de behoeften en voorkeuren van persoon tot persoon sterk verschillen. Een hoorapparaat lijkt misschien goed te passen op basis van beoordelingen, maar tenzij u uw gehoor laat testen en uw hoorapparaat laat aanpassen aan uw hoorbehoeften, is het moeilijk om zeker te weten of het hoorapparaat voor u zal werken. Desondanks kunnen beoordelingen van een hoorapparaat u een algemeen idee geven van wat u van het toestel kan verwachten.

Vind meer informatie op onze hoortoestelgids voor het kiezen van een hoorapparaat.

Wat zijn de beste hoorapparaten op de markt?

Een hoorapparaat is geen in-één-maatoplossing. De verschillende types hoorapparaten zullen sterk verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van hun behoeften en voorkeuren. Om erachter te komen welk hoorapparaat het beste past bij wat u zoekt, moet u rekening houden met de volgende factoren:

 1. Uw mate van gehoorverlies

 2. Hoortoesteltechnologie

 3. Comfort 

 4. Prijs en kwaliteit 

 5. Stijl van het hoorapparaat

 6. Uw levensstijl en luistersituaties

 7. Andere medische aandoeningen

 8. Uw behendigheid/zicht

Wat kost een hoorapparaat?

Wilt u gratis een hoorapparaat proberen?

Probeer 30 dagen lang gratis en vrijblijvend een hoorapparaat bij u thuis
Ontvang de resultaten
 • Bent u ouder dan 55 jaar?

  Vraag 1 - tv kijken
  Ja Nee
 • Draagt u vandaag hoortoestellen?

  Vraag 2 - bij het eten
  Ja Nee
 • Heeft u de afgelopen 12 maanden een hoortest gehad?

  Vraag 3 - familie heeft voorgesteld dat u zich laat testen
  Ja Nee
*
*
*
*
*

Wat kost een hoorapparaat?

De prijs van hoorapparaten kan verschillen afhankelijk van welk product u kiest. Het ziekenfonds kan ook een effect hebben op de uiteindelijke kost. De prijs van een hoorapparaat is afhankelijk van allerlei factoren, zoals de verschillende eigenschappen van het hoorapparaat, hoortoestelfuncties en -technologieën. Hoe geavanceerder de technologie en hoe meer functies een hoorapparaat biedt, hoe hoger de prijs. 

Omdat een goede begeleiding van cruciaal belang is, neemt Audika gedurende 5 jaar de verzekering en garantie van uw hoorapparaat volledig op zich.  

Ons meest intelligente hoorapparaat:

Oticon More™

De revolutionaire technologie van Oticon More laat u toe om meer details te horen, meer te begrijpen en meer te onthouden met minder inspanning.

» Discrete stijl
» Ingebouwde oplaadbare batterijen
» Bluetooth-connectiviteit

Ontdek Oticon More

Batterijtjes hoorapparaat

Hoortoestelbatterijen zijn een cruciaal onderdeel van een hoorapparaat. Een nieuwe hoortoestelbatterij gaat drie tot tien dagen mee alvorens u deze moet vervangen. De levensduur van de batterijtjes van uw hoorapparaat is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het type hoorapparaat, het type en de capaciteit van de batterij en de mate waarin u deze gebruikt. 

Vind batterijtjes voor hoorapparaten op onze webshop

 

Oplaadbare hoorapparaten 

Oplaadbare hoorapparaten worden vaak omschreven als hoorapparaten zonder batterijen. Hoorapparaten met oplaadbare batterijen zijn gunstig voor zowel het milieu als uw portemonnee, in vergelijking met verwisselbare batterijen (die vaker gekocht moeten worden - en dus weggegooid worden). Oplaadbare hoorapparaten werken op dezelfde manier als oplaadbare batterijen. In plaats van de batterijen op te laden, laadt u echter gewoon het hele hoorapparaat op met het bijgeleverde mobiel laadstation. 

rechargeable-hearing-aids1

Meer informatie over oplaadbare hoorapparaten

Hooroplossingen voor mensen met conductief, zwaar of ernstig gehoorverlies.

Als uw gehoorverlies te wijten is aan problemen in uw middenoor of als u eenzijdig doof bent, dan zijn botverankerde hooroplossingen (1) misschien de beste optie voor u. Als u zwaar of ernstig gehoorverlies in uw binnenoor heeft, dan is een cochleair implantaat (2) misschien een betere optie.
Botverankerde hoorsystemen sturen geluid rechtstreeks naar uw binnenoor door geluidstrillingen door het bot te sturen (waarbij het buiten- en middenoor worden omzeild). Een cochleair implantaat vervangt de functie van het binnenoor.

Beide hooroplossingen - in tegenstelling tot hoorapparaten - vereisen een operatie.

Hoe kom je aan een hoorapparaat?

Op het eerste gezicht lijkt het kopen van een hoorapparaat online of aan de kassa zonder een hoortest de eenvoudigste en snelste optie. Echter, kassa-opties geven u meestal niet de mogelijkheid om te werken met een ervaren medische professional die opgeleid is om de beste kwaliteit en vertrouwde producten te leveren.

Om een hoorapparaat te krijgen dat het beste aan uw unieke hoorbehoeften voldoet, volgt u deze stappen:

Stap 1 - Bekijk een online overzicht van de verschillende soorten hoorapparaten die er zijn. 

Stap 2 - Maak een afspraak met een audioloog waar u een gratis hoortest kan doen en verschillende soorten hoorapparaten kunt proberen.

Stap 3 - Kies het hoorapparaat dat het beste bij u past - met de hulp van een audioloog.

Stap 4 - Laat de audioloog het gekozen hoorapparaat aanpassen aan uw unieke behoeften.

Stap 5 - Neem het hoorapparaat mee naar huis en draag het als onderdeel van uw dagelijkse routine. Volg ook eventuele extra stappen of aanbeveling van uw audioloog.

Stap 6 - Koop het hoorapparaat of breng het terug en probeer, als u dat wil, een ander type of model. 

Zoek een hoorcentrum bij u in de buurt

Waarom Audika?

 • U krijgt een gratis hoortest uitgevoerd door een audioloog. 
 • U mag hoorapparaten met de nieuwste en meest geavanceerde technologie gratis proberen.
 • Tijdens de proefperiode kan u altijd teruggaan naar uw audioloog voor hulp of om een aanpassing van uw hoorapparaten te vragen.
 • Audika neemt gedurende 5 jaar de verzekering en garantie van uw hoorapparaat volledig op zich.
 

Hoorapparaten laten herstellen 

Zoals elk apparaat zijn hoorapparaten feilbaar en moeten ze af en toe hersteld worden of moeten problemen verholpen worden. Uw hoorapparaat kan om verschillende redenen stoppen met werken. U kan één van de volgende opties overwegen wanneer u een probleem heeft met uw hoorapparaat:

 1. Snelle oplossingen – Soms kunnen routinecontroles en reiniging het probleem verhelpen. Dit kan zowel door uzelf als door een plaatselijke audioloog worden gedaan. Bekijk deze instructievideo's om uw hoorapparaat zelf te onderhouden

 2. Herstellen van hoorapparaten - Hoorcentra werken nauw samen met hoortoestelproducenten en kunnen uw hoorapparaten aan hen voorleggen voor herstelling. De kosten zijn afhankelijk van de volgende factoren: of uw hoorapparaat onder de garantie valt, welk deel van het hoorapparaat hersteld moet worden en hoeveel schade het heeft opgelopen.

 3. Vervangen van uw hoorapparaat - Als uw hoorapparaat niet meer hersteld kan worden door zichtbare schade, of omwille van een uitgebreide herstelgeschiedenis, is het misschien beter om uw hoorapparaat te vervangen. Is uw toestel meer dan 3 jaar oud, dan raden wij u aan om deze te herstellen. Audika neemt gedurende 5 jaar de garantie en verzekering van uw hoorapparaat volledig op zich.

Veelgestelde vragen over hoorapparaten  

Dr. Nishat FatimaDr. Nishat Fatima, Klinisch audioloog & Internationale trainer
is een klinisch audioloog die haar titel en haar bachelorgraad aan de Texas A&M Universiteit behaalde. Ze werkte in de openbare en privésector aan versterking, herstel, tinnitustherapie en arbeidsveiligheid.