man_met_tinnitus_oorsuizen_introbanner-v3

Tinnitus (oorsuizen)

Tinnitus, in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd, is het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Soms komt het voor in combinatie met andere symptomen zoals hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) waarbij geluiden als te sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk worden ervaren, maar ook het ervaren van een drukgevoel in het oor. Tinnitus kan het gevolg zijn van een aandoening van het gehoororgaan maar kan evenzeer veroorzaakt worden door factoren die niets met ons (geh)oor te maken hebben zoals hoge bloeddruk, probleem met het kaakgewricht, nekklachten, etc.

Audika is een partner van ON-GEHOORD, expertisecentrum voor tinnitus en hyperacusis. Met 28 deelnemende centra kan u overal in Vlaanderen terecht voor een eerste bilan en hulp rond uw klacht. 

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Er zijn veel verschillende oorzaken van tinnitus. De meest voorkomende is blootstelling aan excessief lawaai, waardoor de kleine haarcellen in uw binnenoor beschadigd raken. Het suizen in uw oren is het resultaat van uw hersenen die het verlies van de haarcellen proberen te compenseren. 

Veel voorkomende oorzaken van tinnitus zijn onder meer:

 1. Blootstelling aan hard geluid
 2. Natuurlijke verouderingsproces
 3. Middenoorontsteking
 4. Emotionele problemen
 5. Diabetes
 6. Negatieve reacties op geneesmiddelen
 7. Nek- of hoofdletsels
 8. Hyperacusis (onverdraagzaamheid voor lawaai)
 9. Andere onbehandelde medische aandoeningen zoals de ziekte van Ménière, Otitis media (een middenoorontsteking), enz.


met-tinnitus-leven

Ten onrechte en maar al te vaak krijgen personen die last hebben van tinnitus en hyperacusis deze boodschap te horen. Om die reden werd onder impuls van Prof. Dr. Bart Vinck het multidisciplinair expertisecentrum ON-GEHOORD opgestart voor onderzoek, advies en behandeling van tinnitus en hyperacusis. Doel is om op basis van een grondige analyse van de klacht, een deskundig advies te formuleren en indien nodig een professionele multidisciplinaire begeleiding te organiseren, op maat van de patiënt.

Tinnitus behandeling en preventie 

Er zijn verschillende manieren waarmee u tinnitus kan beheersen en de invloed ervan op uw leven kan verminderen.

 • Icoon gehoorbescherming

  Gehoorbescherming

  Gehoorbescherming (zoals oordopjes) kan verdere gehoorbeschadiging door hard lawaai helpen voorkomen.

 • icoon-persoon-hoofdtelefoon

  Geluidstherapie

  Geluidstherapie kan helpen het contrast tussen tinnitus en stille omgevingen te verminderen.

 • icon-hoorapparaat-bte

  Hoorapparaten

  Kan uw tinnitus minder laten opvallen door geluiden te versterken. Sommige toestellen hebben ingebouwde geluidsgeneratoren.

 • icon-meditatie

  Ontspanning en mindfulness

  Yoga en meditatie zijn bewezen bijzonder effectief te zijn bij het verlichten van tinnitus.

ON-GEHOORD: Expertisecentrum voor tinnitus en hyperacusis 

Het expertisecentrum ON-GEHOORD onderscheidt zich via een doorgedreven multidisciplinaire én intensieve benadering die wordt gehanteerd voor een efficiënte aanpak van de klacht op een zeer korte termijn (behandeling vergt minder dan één week). ON-GEHOORD zet een team van experten in, met grote ervaring in auditieve klachten, bij het onderzoek en het behandel- en/of zorgtraject: de Neus-Keel-Oor specialist, de audioloog, de audicien, de klinisch psycholoog, de osteopaat, de kinesitherapeut, de relaxatietherapeut en ervaringsdeskundigen. De behandeling zorgt dat u inzicht verwerft over het hoe en waarom van uw klachten en controle terugkrijgt over uw leven. We leren u niet om te gaan met tinnitus, maar uw brein het symptoom te vergéten!

 

Een tweede element waarmee het centrum zich onderscheidt is dat het een trapsgewijze zorg voor patiënten dicht bij huis organiseert. Bij ON-GEHOORD kan u immers snel in eerste lijn een afspraak maken bij een audioloog van Audika, die een uitgebreide vorming en training heeft gekregen. Daar krijgt u snel de eerste informatie (geen lange wachttijden), wordt een ON-GEHOORD tinnitus/hyperacusis onderzoeks-bilan uitgevoerd en krijgt u concreet advies over de verdere te nemen stappen. Afhankelijk van het type en de ernst van uw symptoom kan u doorverwezen worden naar andere hulpverleners (artsen, …) en indien nodig naar het expertisecentrum ON-GEHOORD voor verder uitgebreider onderzoek en een opstart van een multidisciplinaire behandeling.

Prof. Dr. Bart VinckProfessor Dr. Bart Vinck
Prof. dr. Bart Vinck is nationaal en internationaal expert in de Audiologie, verbonden aan de Universiteit Gent. Reeds in 1998 richtte hij de eerste tinnituskliniek in Vlaanderen binnen het Universitair Ziekenhuis van Gent op. Later ontwikkelde hij het hoorzorgprogamma HearingCoach en nu is hij de drijvende kracht achter ON-GEHOORD.

Tinnitus en gehoorverlies

Onderzoek toont aan dat de meeste mensen met tinnitus een zekere mate van gehoorverlies hebben zonder dat ze zich daarvan bewust zijn, en veel van hen kunnen baat hebben bij hoortoestellen. Zo heeft 80% van de mensen met tinnitus heeft ook gehoorverlies. Hoortoestellen kunnen helpen om meer geluiden in het oor en de hersenen te krijgen, waardoor de symptomen van tinnitus minder hinderlijk worden. Bovendien helpt een beter gehoor u om u te concentreren op andere geluiden dan tinnitus, en voor veel mensen is deze verbetering genoeg om verlichting te ervaren.

Herkent u de signalen of vermoedt u tinnitus? Onze audiologen kunnen u helpen.

Online Tinnitustest

Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of u tinnitus en/of gehoorverlies heeft.
Ga naar uw resultaat
 • Hoort u soms gepiep of gezoem in uw oren, ook al is er geen extern geluid aanwezig?

  Vraag 1: Piep-, sis- of fluittonen
  Ja Nee
 • Heeft u soms moeite om in slaap te vallen of om u te concentreren door zoemende geluiden in één of beide oren?

  Vraag 2: In slaap vallen
  Ja Nee
 • Vindt u het soms lastig om conversaties te volgen omdat u niet goed kan horen?

  Vraag 3 – Moeite met het volgen van conversaties
  Ja Nee
 • Merkt u dat u vaak het geluid van de TV of radio luider dan anderen moet zetten?

  Vraag 4: Verstaan wat anderen zeggen
  Ja Nee

Boek nu een gratis hoortest

*
*
*
*
*

Gevolgen van onbehandelde tinnitus

Sommige mensen die last hebben van oorsuizen worden gevoelig voor plaatsen waar voortdurend gepraat wordt of luide muziek klinkt, zodat ze dergelijke sociale situaties helemaal beginnen te vermijden. Voor anderen is het zo storend dat een volledige nachtrust moeilijk kan worden. Tinnitus kan, als het niet behandeld wordt, tot de volgende gevolgen leiden:

 • Woede

 • Concentratieproblemen

 • Isolatie

 • Depressie

 • Gevoeligheid voor luide muziek of plaatsen waar voortdurend gepraat wordt

 • Slaapstoornissen, slapeloosheid

Sommige mensen kunnen hun tinnitus meestal negeren, maar als u het niet behandelt, kan het een negatieve invloed op uw leven hebben als het gedurende langere perioden optreedt.  

Veelgestelde vragen over tinnitus

landkaart-belgie-low-res

Met bijna 100 locaties, altijd
bij u in de buurt


Zoek een hoorcentrum