Afbeelding van een man met hoofdpijn
Illustratie van kaart met pin
150+ hoorcentra
in de buurt
Illustratie van persoon met koptelefoon
Gratis hoortest
volledig vrijblijvend
Illustratie van kalender
Resultaten
op dezelfde dag
Illustratie van persoon met pijl eromheen
5 jaar
zonder zorgen

Wat is tinnitus?

Tinnitus, in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd, is het horen van sis-, fluit-, brom-, of pieptonen in één of beide oren. Soms kan het ook een combinatie zijn met andere symptomen zoals hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) waarbij geluiden als te sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk worden ervaren, maar ook het ervaren van een drukgevoel in het oor.

Audika is partner van ON-GEHOORD, expertisecentrum voor tinnitus en hyperacusis. Met 28 deelnemende centra kan je overal in Vlaanderen terecht voor een eerste bilan en hulp rond je klachten.

Symptomen van tinnitus

Tinnitus treft ongeveer 15-20% van de mensen en wordt gewoonlijk veroorzaakt door gehoorverlies of oorletsel. Tinnitus wordt vaak ervaren als oorsuizen die alleen door jou worden waargenomen. Dit kan één van de volgende geluiden zijn:

  • Sissen
  • Zoemen
  • Fluiten
  • Brullen
  • Rinkelen

Tinnitus kan het gevolg zijn van een aandoening van het gehoororgaan maar kan evenzeer veroorzaakt worden door factoren die niets met ons (geh)oor te maken hebben zoals hoge bloeddruk, probleem met het kaakgewricht, nekklachten, etc. Mensen met tinnitus kunnen ook last hebben van gehoorverlies.

Tekenen en symptomen van gehoorverlies

Afbeelding van een vrouw die haar handen aan haar hoofd houdt

Online screening tinnitus

Mensen met tinnitus hebben ook vaak last van gehoorverlies. Met onze online tinnitus screening kan je snel achterhalen of je misschien tinnitus en/of gehoorverlies hebt en wat je mogelijkheden zijn. Deze screening is puur een indicatie of er mogelijks sprake is van tinnitus en is geen vervanging van een uitgebreide hoortest in een hoorcentrum.

Vraag 1 – Last van piepende of zoemende geluiden
Hoor je soms gepiep of gezoem in je oren, ook al is er geen extern geluid aanwezig?
Heb je soms moeite om in slaap te vallen of om je te concentreren door zoemende geluiden in één of beide oren?
Vind je het soms lastig om gesprekken te volgen omdat je niet goed kunt horen?
Zet je het volume van de tv of radio harder dan normaal?

Je resultaat:

Tekenen van tinnitus en gehoorverlies

Je antwoorden geven aan dat je symptomen van tinnitus en gehoorverlies lijkt te ondervinden. We raden je aan om één van onze hoorcentra te bezoeken. Er bestaan hoorapparaten die gehoorverlies behandelen en tinnitus kunnen verlichten.*

Boek een gratis hoortest in een hoorcentrum bij jou in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Je resultaat:

Tekenen van gehoorverlies

Je antwoorden geven aan dat je symptomen van gehoorverlies lijkt te ondervinden, maar niet van tinnitus. We raden je aan om één van onze hoorcentra te bezoeken om te onderzoeken of je een gehoorverlies hebt dat behandeld zou moeten worden.*

Boek een gratis hoortest in een hoorcentrum bij jou in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Je resultaat:

Tekenen van tinnitus

Je antwoorden geven aan dat je symptomen van tinnitus lijkt te ondervinden. We raden je aan om je te informeren over de behandelopties bij tinnitus om te begrijpen hoe je de symptomen van oorsuizen kan verlichten.*

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Je resultaat:

Geen tekenen van gehoorverlies of tinnitus

Je antwoorden geven aan dat je geen tinnitus - of geen storende tinnitus ondervindt dat je alledaagse leven beïnvloedt. Indien je in de toekomst symptomen ondervindt van tinnitus, raden wij je aan om een bezoek te brengen aan één van onze hoorcentra in de buurt.

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Wat veroorzaakt tinnitus?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van oorsuizen. De meest voorkomende oorzaak is blootstelling aan overmatig lawaai, waardoor de kleine haarcellen in het binnenoor worden beschadigd. Oorsuizen zijn het resultaat van je hersenen die het verlies van haarcellen proberen te compenseren.

Veelvoorkomende oorzaken van oorsuizen zijn:

  1. Blootstelling aan hard geluid
  2. Het natuurlijke verouderingsproces
  3. Infecties in het middenoor
  4. Emotioneel leed
  5. Diabetes
  6. Negatieve reactie op medicijnen
  7. Nek- of hoofdletsel
  8. Hyperacusis (overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden)
  9. Andere onbehandelde medische aandoeningen zoals de ziekte van Ménière, otitis (een middenoorontsteking), enzovoort.

Heb jij een hoortest nodig?

Behandeling en preventie van tinnitus

Een behandeling van tinnitus bestaat niet, maar er zijn wel manieren waarop je oorsuizen kan beheersen en de impact ervan op je leven kan verminderen. De volgende technieken kunnen effectief zijn in het omzetten van een potentieel negatief en emotioneel geladen geluid naar een neutrale aanwezigheid.

Illustratie van man die yoga doet
Ontspanning en mindfulness
Yoga en meditatie zijn bijzonder doeltreffend gebleken bij het verlichten van tinnitus.
Illustratie van man met koptelefoon
Geluidstherapie
Geluidstherapie kan helpen met het contrast tussen tinnitus en stille omgevingen te verminderen.
Illustratie van schild met een oor
Gehoorbescherming
Bescherming (zoals oordopjes) kan verdere gehoorschade door harde geluiden helpen te voorkomen.
Illustratie van hoorapparaat
Hoorapparaten
Hoorapparaten kunnen je tinnitus minder opvallend maken door geluiden te versterken. Sommige apparaten hebben ingebouwde geluidsgenerators.

Leer er mee leven...?

Ten onrechte en maar al te vaak krijgen personen die last hebben van tinnitus en hyperacusis de raad om "ermee te leren leven". Met die reden werd onder impuls van Prof. Dr. Bart Vinck het multidisciplinair expertisecentrum ON-GEHOORD opgestart voor onderzoek, advies en behandeling van tinnitus en hyperacusis. Het doel? Op basis van een grondige analyse van de klacht een deskundig advies te formuleren en indien nodig een professionele multidisciplinaire begeleiding te organiseren, op maat van de patiënt.

Meer informatie over ON-GEHOORD

Geluidstherapie kan verlichting voor oorsuizen bieden

Hoewel geluidstherapie tinnitus niet kan verhelpen, kan het een nuttig hulpmiddel zijn om de symptomen te beheersen. Met geluidstherapie luister je naar verschillende, zorgvuldig geselecteerde geluiden, die je kunnen helpen het gevoel te krijgen dat je tinnitus verminderd of tijdelijk verdwenen is.

Het wordt dan gemakkelijker om je aandacht van je tinnitus af te leiden. Bovendien helpt het je om op iets aangenaams te concentreren. Je kan de geluidstherapie vinden die je de meest doeltreffende verlichting biedt voor oorsuizen door met je hoorzorgexpert te overleggen.

Geluidstherapie kan worden aangeboden via:

  • tinnitus maskerende geluidsgeneratorapparaten;
  • apps voor de verlichting van tinnitus;
  • geluids- en slaap-apps;
  • hoorapparaten met functies voor tinnitusgeluidstherapie.
Afbeelding van twee hoorapparaten naast de zee

Tinnitus behandelen met hoorapparaten

Hoorapparaten helpen niet alleen bij gehoorverlies, ze maskeren tegelijkertijd het geluid van tinnitus door de geluiden om je heen te versterken. Dit kan resulteren in minder luisterinspanning, een waargenomen vermindering van het tinnitusvolume en betere communicatievaardigheden.

Bovendien bieden de meeste van onze hoorapparaten geluidstherapiegeluiden die zijn afgestemd op jouw individuele behoeften en voorkeuren.

Bekijk een lijst van onze hoorapparaten met tinnitus maskerende functies:

Merken en modellen van hoorapparaten

Tinnitus en gehoorverlies – heb jij beide?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met tinnitus enige mate van gehoorverlies hebben zonder zich ervan bewust te zijn. Veel van hen kunnen baat hebben bij het gebruik van hoorapparaten.

80% van de mensen met tinnitus heeft ook gehoorverlies

Hoorapparaten kunnen helpen om meer geluiden naar de oren en hersenen over te brengen, waardoor de symptomen van tinnitus minder hinderlijk worden. Bovendien helpt een beter gehoor bij het concentreren op andere geluiden, en voor veel mensen is deze verbetering genoeg om verlichting te ervaren.

Afbeelding van vrouw met rode blos op haar wangen die haar handen tegen haar voorhoofd houdt

Gevolgen van onbehandelde tinnitus

Sommige mensen met tinnitus worden gevoelig voor situaties waarin voortdurend wordt gepraat of luide muziek wordt gespeeld, zodat ze zulke sociale situaties helemaal beginnen te vermijden. Voor anderen is het zo verontrustend dat ze het moeilijk vinden een goede nachtrust te krijgen. Tinnitus kan, indien onbehandeld, de volgende gevolgen hebben:

  • Boosheid
  • Concentratieproblemen
  • Isolatie
  • Depressie
  • Overgevoeligheid voor situaties met constant praten of luide muziek
  • Slaapstoornissen en slapeloosheid

Sommige mensen kunnen hun tinnitus het grootste deel van de tijd negeren, maar het onbehandeld laten kan een negatieve invloed op je leven hebben als het over langere tijdsperioden wordt ervaren.

Veelgestelde vragen over tinnitus

Afbeelding van Bart Vinck
Prof. dr. Bart Vinck, expert in de Audiologie

Prof. dr. Bart Vinck is nationaal en internationaal expert in de Audiologie, verbonden aan de Universiteit Gent. Reeds in 1998 richtte hij de eerste tinnituskliniek in Vlaanderen binnen het Universitair Ziekenhuis van Gent op. Later ontwikkelde hij het hoorzorgprogramma HearingCoach en nu is hij de drijvende kracht achter ON-GEHOORD.

Bronnen

1. Al-Swiahb, J., & Park, S. N. (2016). Characterization of tinnitus in different age groups: A retrospective review. Noise & health, 18(83), 214–219. https://doi.org/10.4103/1463-1741.189240

2. Beck D.L. (2012) British Academy of Audiology. Podium presentation.