man_met_tinnitus_oorsuizen_introbanner-v3

Tinnitus (oorsuizen)

Tinnitus is een sissend, zoemend, fluitend, brullend of trillend geluid in de oren en alleen u hoort dat. Bij sommige mensen heeft tinnitus een enorme impact op hun dagelijks leven; het veroorzaakt stress, angst, boosheid en een verstoorde slaap. Tegen tinnitus bestaat geen behandeling, maar wij kunnen u wel helpen omgaan met de symptomen.

Tinnitus is geen ziekte of vorm van gehoorverlies

Het is een symptoom dat veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening zoals gehoorverlies of gehoorschade. Een groot deel van de mensen met tinnitus heeft in enige mate gehoorverlies zonder dat ze zich daarvan bewust zijn; velen van hen kunnen baat hebben bij hoortoestellen. Omdat de symptomen van persoon tot persoon verschillen is de aanpak geheel afgestemd op uw persoonlijke behoeften.

Online Tinnitustest

Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of u tinnitus en/of gehoorverlies heeft.
Ga naar uw resultaat
 • Hoort u soms gepiep of gezoem in uw oren, ook al is er geen extern geluid aanwezig?

  Vraag 1: Piep-, sis- of fluittonen
  Ja Nee
 • Heeft u soms moeite om in slaap te vallen of om u te concentreren door zoemende geluiden in één of beide oren?

  Vraag 2: In slaap vallen
  Ja Nee
 • Vindt u het soms lastig om conversaties te volgen omdat u niet goed kan horen?

  Vraag 3 – Moeite met het volgen van conversaties
  Ja Nee
 • Merkt u dat u vaak het geluid van de TV of radio luider dan anderen moet zetten?

  Vraag 4: Verstaan wat anderen zeggen
  Ja Nee

Boek nu een gratis hoortest

*
*
*
*
*

Oorzaken van tinnitus

Er zijn veel verschillende oorzaken van tinnitus. De meest voorkomende is blootstelling aan excessief lawaai, waardoor de kleine haarcellen in uw binnenoor beschadigd raken.
Als u in een omgeving met lawaai zonder gehoorbescherming werkt, loopt u het risico op tinnitus of gehoorverlies. Hoe harder het geluid en hoe langer u daaraan blootstaat, des te groter is het risico.

Als u een koptelefoon gebruikt, of dat nu voor communicatie op het werk is of om tijdens de fitness naar muziek te luisteren, moet u erop bedacht zijn dat het volume niet te hard staat; dit kan namelijk tot tinnitus leiden. In-ear modellen verhogen de kans op tinnitus meer dan een ander type koptelefoon.

Andere bekende oorzaken van haarcelbeschadiging zijn het natuurlijke verouderingsproces, plotselinge knalgeluiden of middenoorinfecties. Maar tinnitus kan ook worden veroorzaakt door stress, negatieve reacties op medicijnen, nek- of hoofdletsel en andere onbehandelde medische aandoeningen.

Hoe ingrijpend is tinnitus?

Er zijn mensen die in staat zijn om over het algemeen geen aandacht te besteden aan hun tinnitus. Maar als u er niets aan doet, kan het een desastreuze uitwerking op uw leven hebben. Het kan leiden tot stress, boosheid, concentratieproblemen, isolement en depressie. Sommige mensen die tinnitus hebben worden overgevoelig voor plaatsen waar voortdurend gepraat en luide muziek gespeeld wordt, reden waarom ze dergelijke sociale gelegenheden gaan mijden. Anderen hebben zoveel last van hun tinnitus dat ze er slecht van slapen. Hoe ingrijpend uw tinnitus ook is, wij staan klaar om u te helpen die last te verminderen en de symptomen te verlichten.

Geluidstherapie

Hoewel geluid tinnitus niet uitschakelt, kan geluidstherapie wel een goed hulpmiddel zijn om de symptomen aan te pakken. U luistert dan naar verschillende zorgvuldig geselecteerde geluiden die u het gevoel geven dat uw tinnitus minder wordt of tijdelijk verdwijnt. Zo lukt het u beter om uw aandacht van uw tinnitus af te leiden en op iets leukers te focussen. Welke geluidstherapie op u het meeste effect heeft, ontdekt u in samenwerking met uw audioloog.

Herkent u de signalen of vermoedt u tinnitus?

Onze audiologen kunnen u helpen. Als zij uw tinnitus bevestigen, kunnen ze u hoortoestellen, geluidstherapie en counseling aanbieden om u te helpen om te gaan met en minder last te hebben van uw symptomen.

Maak een afspraak

Of bel ons op +32 (0)800 30 929

landkaart-belgie-low-res

Met bijna 100 locaties, altijd
bij u in de buurt


Zoek een hoorcentrum