Reizen met een hoortoestel. Hoe bereidt u zich best voor?

Leestijd: 10 min
door Audika
05/08/20

BLOG

De zomer is er eindelijk! Dat betekent gezellig samenkomen, lekkere barbecuefeestjes, een mooie reis maken,… Kortom, genieten van het mooie weer! Deze warme periode brengt echter ook meer kans op potentiële schade aan uw hoortoestel met zich mee. Verschillende voorzorgsmaatregelen moeten dus genomen worden om uw hoortoestel in topconditie te houden. Ook het vliegtuig nemen kan een stressvolle belevenis zijn, zeker voor personen met een hoorapparaat.

Bekijk onderstaande tips over hoe reizen met een hoorapparaat en ga een zorgeloze vakantie tegemoet! 

koppel-luchthaven-reizen-met-hoorapparaat

 

Voor het vertrek 

Gaat u op reis? Vergeet dan zeker die extra reservebatterijen niet! U zou namelijk niet willen dat uw hoorapparaat het begeeft op het verkeerde moment en u batterijtjes moet beginnen zoeken op een onbekende bestemming. Indien u een hoortoestel met herlaadbare batterijen heeft, controleer dan zeker dat u de oplader meebrengt.

Verder raden wij u aan om uw batterijen en onderhoudsproducten in uw handbagage te steken. Zo heeft u ze steeds bij de hand en kunt u ze niet kwijtraken indien uw ingecheckte bagage verloren gaat.

Als laatste tip kan het een goed idee zijn om een audioloog op uw eindbestemming op te zoeken voor uw vertrek. Indien u dan problemen ondervindt tijdens uw verblijf, kunt u zo snel mogelijk geholpen worden. Audika zelf is actief in verschillende landen zowel binnen als buiten Europa. Zo kunt u zeker zorgeloos genieten van uw vakantie en voorkomt u onnodige stress.

 

Controlecheck

Breng voor uw vertrek een bezoek aan een hoorcentrum voor een preventieve controle en om uw hoortoestel te laten reinigen. Verder kan uw audioloog advies geven of enkele accessoires aanbevelen afhankelijk van uw eindbestemming.

 

In de luchthaven

Voor veel reizigers is de tijd die ze besteden op de luchthaven het meest stressvolle onderdeel van een vliegvakantie. Voor zij die een hoorapparaat dragen, is dit hele gebeuren vaak nog intenser door alle achtergrondgeluiden en kan het moeilijk zijn om zich op één stem te concentreren.

Eenmaal in de luchthaven, raden wij u aan om uw hoortoestel altijd in te houden, ook als u door de veiligheidscontroles moet. Zo kunt u steeds gemakkelijk alle informatie en instructies van het luchthavenpersoneel volgen.

Ook al bent u niet verplicht uw gehoorapparaat uit te halen wanneer u door de metaaldetector moet, informeert u best even een medewerker over de toestellen die je meeneemt. Metaaldetectoren zijn niet schadelijk voor uw hoortoestel en hebben ook geen invloed op de instellingen of batterijen van uw apparaat.

 

Op het vliegtuig

Houdt u uw hoorapparaat in of niet tijdens de vlucht? Om zeker geen belangrijke informatie te missen, raden wij u aan om uw toestel in te houden. Echter tijdens het opstijgen en dalen kunt u uw hoorapparaat uitdoen om een toename aan geluid van de motoren van het vliegtuig te voorkomen.

Voor apparaten die compatibel zijn met Bluetooth, kan de vliegtuigmodus van uw gsm een invloed hebben op de werking hiervan. Controleer op voorhand hoe dit werkt.

Het verschil in druk in de cabine heeft geen effect op uw hoortoestel.

zomer-zwembad-familie-hoorapparaat

 

Water en vocht 

U bent eindelijk aangekomen en het eerste wat u wilt doen is de zee ingaan! Maar let op!  Hoorapparaten kunnen beschadigd geraken wanneer ze in contact komen met warmte of vocht. Zweet en water zijn dan ook de grootste boosdoeners tijdens de zomerperiode voor uw hoortoestel. Vooraleer u de zee ingaat of een plons in het zwembad neemt, vergeet dan zeker niet eerst uw hoorapparaat uit te halen. Ook waterproof hoortoestellen zijn maar bestand tegen water tot een bepaald niveau.

Eenmaal uit het water is het net zo belangrijk om uw apparaat op een droge en veilige plaats te houden. Leg ze niet zomaar op uw handdoek of tafel naast u, maar berg ze op in een waterproof doosje. Vraag voor vertrek aan uw audioloog wat u het best kunt meenemen. Vergeet ook niet uw haar te drogen vooraleer u uw hoortoestel opnieuw in uw oren steekt.

Trouwens, niet alleen zeewater of een duik in het zwembad zijn schadelijk! Ook de hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat u zweet, waardoor vocht in contact komt met de kleinste onderdeeltjes van het hoorapparaat.

 

Let op voor zonnecrème

Wanneer u zonnecrème aanbrengt, let er dan zeker op dat u uw hoortoestel proper houdt. Chemische middelen die zitten in cosmetische producten zitten, kunnen namelijk het plastiek van uw hoorapparaat beschadigen. Vooraleer u zonnecrème aanbrengt, is het dus aangeraden om uw apparaat uit te halen en uw handen te wassen om ze opnieuw in te steken.

 

Vermijd hitte

Ook een te warme omgeving kan negatieve gevolgen hebben op uw hoortoestel en de accessoires ervan. Let er dus zeker op dat u uw hoorapparaat niet te lang laat liggen in een warme wagen en houd ze weg uit direct zonlicht.

 

Reinig regelmatig uw toestellen

Tijdens het warme weer zweten we vaker. Dit kan een perfecte omgeving creëren voor bacteriën. Om de kans op infectie te vermijden, reinigt u best vaak uw hoortoestel met desinfecterende doekjes. Bovendien kan het nodig zijn om uw filters en domes vaker te vervangen. Bekijk deze filmpjes om te zien hoe.

 

Reacties