Hoe kunt u wennen aan uw nieuwe hoorapparaat

Leestijd: 5 min
door Audika
05/04/19

BLOG

Het dragen van hoorapparaten kan in het begin overweldigend zijn. Lange tijd hoorde u steeds minder, nu lijken de geluiden u ineens om de oren te vliegen. Met onderstaande tips went u zo snel mogelijk weer aan uw nieuwe hoorsituatie.

Gun uw oren tijd om te wennen

Gehoorverlies is een proces dat geleidelijk optreedt. Met een hoortoestel draait u dat van de ene op de andere dag terug. Dit is nogal een verandering. Geluiden die u jarenlang niet goed heeft gehoord, komen ineens plots duidelijk binnen.

Uw hersenen moeten deze extra geluiden na jaren ineens terug verwerken. Het kost tijd om te wennen deze nieuwe informatie. Gelukkig zijn onze hersenen hiertoe in staat en zult u alle geluiden over een tijdje opnieuw als normaal ervaren. Het heeft alleen even tijd nodig.

 
wennen-hoorapparaat-blog-hoorboetiek

Besef dat niemand alles kan horen

Misschien heeft u het idee dat uw hoorapparaat niet goed werkt. Bent u teleurgesteld dat u iemand aan het andere einde van een volle dinertafel nog steeds niet kunt verstaan. Als u lange tijd minder hoorde, is het lastig voor te stellen hoe het daarvoor was.

Wees u ervan bewust dat anderen ook niet alles horen. Probeer niet gelijk het volume teveel te verhogen, maar ervaar rustig uw nieuwe gehoor.

Draag uw hoorapparaten zoveel mogelijk

Het kost energie om ineens veel meer geluiden te verwerken. Daardoor kunt u de neiging hebben om uw hoortoestellen snel uit te doen. Probeer ze echter zo lang mogelijk te dragen en bouw deze tijd steeds verder op. Op deze manier went u zo snel mogelijk.

Draag ze ook in rustige omgevingen. Ook al heeft u het gevoel dat u ze hier niet nodig heeft. Zo kunt u rustig wennen aan alledaagse geluiden, zoals uw eigen voetstappen, de deurbel of een stromende kraan.


Breng volumes terug naar normaal

Zorg dat u zo snel mogelijk opnieuw naar normale volumes luistert. Stond het geluid van uw tv altijd hard? Vraag iemand met een goed gehoor om het terug te zetten naar een normaal volume en laat dat zo. Uw oren zullen zich dan snel aanpassen aan de wereld om u heen. Eventueel kunt u in het begin de ondertiteling aanzetten.

Nog niet helemaal tevreden? Laat uw hoorapparaten bijstellen.

Na een paar weken intensief gebruik kunt u vaak al goed inschatten hoe uw hoortoestellen bevallen. Wellicht ervaart u dat sommige geluiden iets te luid zijn of dat u op sommige toonhoogtes nog niet goed hoort.

Geen paniek, dit is perfect normaal. Het aanpassen van uw hoorapparaten is volledig maatwerk.  Deze worden aangepast aan uw wensen en oren.  Bent u dus na veel proberen nog niet geheel tevreden? Maak gerust een vervolgafspraak met uw audioloog om ze bij te stellen.

 

Ervaart u problemen? Noteer ze.

Heeft u een vervolgafspraak gepland? Dan zal de audioloog benieuwd zijn naar uw ervaringen. Omdat er veel op u af komt, kan het lastig zijn om alles te onthouden. Het is daarom aan te raden om notities te maken. Noteer eventuele problemen of vragen die u met de audioloog wilt bespreken. Zo weet u zeker dat u niks vergeet.

Van wennen naar genieten

Gun uzelf vooral de tijd om aan deze grote verandering te wennen. Uiteindelijk zult u een hoop plezier beleven aan uw hoorapparaat en geniet u volop van uw nieuwe gehoor.

 

Reacties