Prijzen van hoorapparaten

De gemiddelde prijs van een hoorapparaat kan schommelen tussen €765 en €2784,19. Dit is de prijs vóór een eventuele tegemoetkoming van uw ziekenfonds. Het bedrag dat u kunt verwachten te betalen voor uw hoorapparaat kan variëren afhankelijk van diverse factoren. Op deze pagina komt u meer details te weten over: 

Boek een gratis proefperiode

 

Prijscategorieën hoorapparaten

Onze hoortoestellen verdelen wij in 4 prijscategorieën: Care, Smile, Joy en Shine. Elke categorie zal een verbetering van het gehoor met zich meebrengen en een positieve invloed hebben op het welzijn en de levenskwaliteit.

Aan de hand van onderstaande 8 kenmerken maken we het verschil duidelijk tussen tussen de verschillende categorieën:

*De natuurlijke weergave van de geluiden
**Verzekering tegen verlies en diefstal, 5 jaar garantie en de oplader zijn in de prijs inbegrepen. Ons Audika voordeelpakket van reinigingsproducten, batterijen en 25% korting op accessoires bijkomend inbegrepen in de categorieën Shine, Joy en Smile. 

Gratis een hoorapparaat testen gedurende 30 dagen?

Maak dan vandaag nog een afspraak bij één van onze hoorcentra bij u in de buurt. Onze audiologen helpen u graag verder bij het kiezen van uw nieuw hoorapparaat.

*
*
*
*

Wat is er inbegrepen in de prijs van hoorapparaten bij Audika?

Eerst en vooral is het belangrijk om te begrijpen dat er in de prijs van onze hoorapparaten vaak meer is inbegrepen dan alleen maar de prijs van het hoorapparaat.

Als u een hoorapparaat koopt bij Audika, dan kunt u genieten van de volgende diensten:

 • Een gratis hoortest bij een erkend audioloog

 • Testperiode gedurende 30 dagen

 •  De beste, hoogwaardige hoorapparaten op de markt

 • Audika voordeelpakket (inbegrepen in de categorieën Smile, Joy en Shine)

 • Gratis aanpassingen van het hoorapparaat 

 • Dienstverlening op afstand (raadplegingen via telefoon of video, van bij u thuis) dankzij de RemoteCare app (enkel compatibel met bepaalde types van hoortoestellen)

 • Reinigingen en onderhoud

 • Volledige garantie* en jaarlijkse controle, gedurende vijf jaar (dekt verlies, beschadiging en reparatie)

 • Geavanceerde technologische mogelijkheden (smartphone- en app-connectiviteit) 

 • Hulp met de administratie met betrekking tot het aanvragen van tegemoetkomingen

 

*Meer informatie in de hoorcentra te verkrijgen. 

De gevolgen van onbehandeld gehoorverlies

Gehoorverlies komt veel voor in ons land: 1 op de 10 Belgen heeft een verminderd gehoor. De gemiddelde Belg wacht echter 7 jaar vooraleer hij of zij naar een oplossing op zoek gaat. Gehoorproblemen blijven dus vaak onbehandeld, terwijl uit onderzoek blijkt dat gehoorverlies meer impact heeft op de levenskwaliteit dan alleen maar slechter horen. Zo stelt The Lancet Commission dat gehoorverlies gepaard gaat met een verminderde mentale stimulatie, sociale isolatie en cognitieve achteruitgang.

Het recent onderzoek toont aan dat “gehoorverlies een achteruitgang van het cognitieve vermogen kan teweegbrengen door verminderde cognitieve stimulatie” en raadt bijgevolg het dragen van hoorapparaten aan indien er sprake is van gehoorverlies. Sterker zelf, gehoorverlies is wat dementie betreft zelfs de belangrijkste risicofactor die we kunnen beïnvloeden.

Wat bepaalt de prijs van hoorapparaten?

De twee belangrijkste redenen voor de hoge prijzen van hoorapparaten zijn: Voortdurende financiële investeringen door fabrikanten van hoorapparaten om de technologie van hoorapparaten te verbeteren en de gegarandeerde opvolging gedurende 5 jaar.

Net zoals we meer betalen voor de technologie die wordt gebruikt in computers, tablets en mobiele telefoons, moeten we ook betalen voor de geavanceerde technologie in hoorapparaten.

 1. De geavanceerde technologie die wordt gebruikt in hoorapparaten wordt ontwikkeld aan de hand van voortdurend onderzoek. De fabrikanten van hoorapparaten geven elk jaar honderden miljoenen dollars uit aan de ontwikkeling van de technologie voor deze apparaten. Zulke investeringen zorgen ervoor dat de geleverde technologie geavanceerder dan ooit is. De kosten van deze vooruitgang moeten worden verrekend in de prijs waartegen ze verkocht worden.

 2. Bovendien is de opvolging gedurende 5 jaar inbegrepen in de prijs van hoorapparaten. Zoals hierboven vermeld, wordt de prijs van hoorapparaten niet alleen bepaald door de prijs van de hoorapparaten zelf, maar ook door de service en het onderhoud die wij u aanbieden. Is uw hoortoestel niet goed ingesteld? Zijn uw hoorapparaten toe aan een reinigingsbeurt? Bij Audika kan u zo vaak u wil terecht voor het onderhoud van uw hoortoestel.

Hebt u een hoorapparaat nodig voor beide oren?

Zeven op tien mensen met gehoorverlies hebben gehoorverlies in beide oren, waardoor ze een hoorapparaat voor elk oor nodig hebben. Een audioloog kan, afhankelijk van uw gehoorverlies, een hoorapparaat voor beide oren aanraden, zelfs bij ernstig gehoorverlies in een oor en gematigd gehoorverlies in het andere. De reden hiervoor is dat het uw hersenen helpt om geluid op een evenredig verdeelde manier te interpreteren en lokaliseren wanneer beide oren worden geholpen.

Andere voorbeelden van het dragen van twee hoorapparaten zijn:

 • Het bieden van gelijke niveaus van auditieve prikkels in beide oren (het gehoorvermogen van uw hersenen in vorm houden)

 • De mogelijkheid om informatie over te dragen van het ene naar het andere apparaat– in plaats van een hoorapparaat dat onafhankelijk werkt om geluid te interpreteren.

 • De mogelijkheid om het in te stellen op een lager volume omdat wanneer de hersenen signalen van twee hoorapparaten ontvangen, de zachte tonen automatisch luider zullen klinken.

Slimme investering

Hoeveel betekent een goede levenskwaliteit voor u?
Als u de prijs van hoorapparaten bekijkt, houd dan rekening met de verbetering van de algemene levenskwaliteit die u kunt verwachten. Een recente studie van Marketing Research, Inc. en de Hearing Industries Association toonde aan dat het grootste deel van de gebruikers van hoorapparaten de volgende voordelen aangaf:

 • Hogere levenskwaliteit

 • Verbeterde communicatie

 • Meer bereidheid om aan gesprekken deel te nemen

 • Betere prestaties op het werk

 • Meer mogelijkheden om deel te nemen aan groepsactiviteiten

Het aanschaffen van hoorapparaten is een verstandige investering gezien de voordelen die ze bieden voor uw algemene levenskwaliteit. U zal ze de hele dag dragen, elke dag – en ze zullen een aanzienlijke impact hebben op uw gehoor en uw algemene levenskwaliteit.

bio-bobaeBobae Veronica Kim, klinisch audioloog en internationaal trainer
Bobae Veronica Kim is een erkend klinisch audioloog en internationaal trainer. Ze is onderzoeker in de faculteit geneeskunde aan de University of Melbourne en ere-onderzoeker aan de University of Adelaide.

Bobae behaalde een BSc-diploma economie aan de University of Sheffield, UK. Ze behaalde ook een BSc-diploma Gezondheidswetenschappen in farmacologie aan de University of Adelaide en een MSc in klinische audiologie aan de Flinders University.

Bronnen: