hoe-werkt-gratis-hoortest

Hoe werkt een hoortest

De meeste mensen laten regelmatig hun ogen en tanden controleren om gezond te blijven. Een hoortest is net zo belangrijk voor uw algehele gezondheid. Als u vermoedt dat u gehoorverlies heeft, dan kan u een gratis hoortest laten doen door een van onze audiologen. 

Boek een gratis hoortest Hoorcentrum zoeken

Op deze pagina vindt u meer info over:
Screening of hoortest

Bij Audika testen we uw gehoor op twee manieren, door middel van een screening (20 minuten) of een uitgebreide hoortest (60 minuten). Zowel de korte als de lange hoortest zijn helemaal gratis en volledig vrijblijvend.  

In eerste instantie doen we een korte screening van 20 minuten. Tijdens deze test krijgt u enkele korte tonen te horen aan afzonderlijk linker- en rechteroor. De resultaten worden onmiddellijk met u besproken. Indien uit deze korte test blijkt dat uw gehoor nog goed is, raden wij u aan om uw gehoor op jaarlijkse basis verder op te volgen. Indien blijkt dat er verdere opvolging nodig is, zal er een uitgebreide hoortest ingepland worden. 

De uitgebreide hoortest duurt ongeveer 60 minuten en zal u een gedetailleerd beeld geven over uw gehoor. Bij deze hoortest vragen we de aanwezigheid van een voor u bekend persoon (vb. familielid, vriend(in),...). Deze persoon heeft namelijk een belangrijke functie tijdens deze test omdat we een bepaald onderdeel van de test bij voorkeur met een voor u bekende stem doen. 
Waarom een kennis meenemen tijdens de uitgebreide hoortest?

 • web20iconearhardsound
  Geen gehoorverlies vastgesteld

  U krijgt advies over gezonde hoorgewoonten en hoe u uw gehoor in de loop van de tijd kunt beschermen.

 • web20iconhearinglosslevelsevere
  Gehoorverlies vastgesteld

  Wij gaan samen met u op zoek naar de beste hooroplossing voor u.

Voor de hoortest - hoe voorbereiden voor een hoortest

Voordat u naar uw hoortest komt, kan het handig zijn om over het volgende na te denken:

 1. Maak een lijst van de symptomen die u ervaart
 2. Schrijf alle vragen op die u aan uw audioloog wilt stellen
 3. Maak een lijst van ziektes of operaties die u heeft gehad
 4. Denk aan een familielid of vriend die u wil meenemen
 5. Verzet uw afspraak als u zich ziek voelt of verhinderd bent

Tip van een audioloog:

Neem een vriend of familielid mee naar uw eerste afspraak

Wij raden u aan om iemand met een bekende stem mee te nemen naar uw uitgebreide hoortest. Het helpt de audioloog om te zien hoe goed u de woorden verstaat die door een goede vriend of familielid worden uitgesproken. Zo kan de audioloog beter begrijpen hoe goed u alledaagse spraak hoort.

Bovendien kan het helpen om een vriendelijk gezicht en een kalmerende stem te hebben tijdens uw eerste afspraak. U haalt over het algemeen meer uit uw bezoek als iemand uit uw omgeving de ervaring met u kan delen. Bovendien zal deze persoon een beter begrip hebben van de uitdagingen van uw gehoorverlies en kan hij/zij u helpen om sommige problemen te verwoorden waar u zich misschien niet bewust van bent.

Tijdens de hoortest – Wat te verwachten van een hoortest?

Een hoortest met een audioloog duurt ongeveer 1 uur en bestaat uit de volgende stappen:

 • 1. Onze audiologen nemen graag de tijd om te luisteren naar uw persoonlijke situatie, wensen en mogelijkheden.
  20 minuten

 • 2. Onze audioloog controleert altijd eerst uw gehoorgang en het trommelvlies middels otoscopie.
  5 minuten

 • 3. Uitgebreid onderzoek van het gehoor. Dit gebeurt afwisselend bij uw linker- en rechteroor.
  20 minuten

 • 4. Resultaten en eventuele hooroplossingen worden besproken
  15 minuten

Tijdens de hoortest zal de audioloog in uw oren kijken met behulp van een otoscoop. Dit is volledig pijnloos. Het is ontworpen om vast te stellen of u obstructies of oorinfecties heeft die uw vermogen om goed te horen tijdelijk kunnen beïnvloeden. In veel gevallen zal het probleem niet te maken hebben met gehoorverlies, maar gewoon met een opeenhoping van teveel oorsmeer.

Daarna wordt u gevraagd naar verschillende geluiden te luisteren, meestal een reeks pieptonen op verschillende frequenties, om te bepalen of u bepaalde soorten geluiden niet goed kunt horen. Dit onderdeel van de hoortest staat bekend als 'audiometrie'.

Er wordt u hierna een lijst met woorden voorgelezen, die u vervolgens moet herhalen. Bij dit onderdeel vragen we aan uw vriend of familielid om deel te nemen aan de hoortest, zodat we kunnen beoordelen hoe goed u een bekende stem verstaat.

Ik zou zeggen wacht vooral niet te lang. Wacht niet tot je omgeving vervelend begint te doen en voortdurend begint te zeggen, zou je niet eens gaan. Ga uit jezelf, laat je testen. Je verliest daar niets mee. Ik denk dat je daar baat bij kan hebben.

Janine

★★★★★

Na de hoortest – Wat gebeurt er na een hoortest?

De resultaten van uw hoortest worden met u gedeeld en vastgelegd op een audiogram. De resultaten van de hoortest zullen ons vertellen of u een gehoorverlies heeft of niet. Op basis van de hoortest zal uw audioloog advies geven over de volgende stappen en welke hooroplossingen voor u geschikt kunnen zijn. 

Als uit de hoortest blijkt dat u gehoorverlies heeft, zal de audioloog een bepaalde behandeling aanbevelen. Indien u aangeraden wordt om hoorapparaten te dragen, krijgt u de mogelijkheid om verschillende soorten hoortoestellen te zien en te testen, afhankelijk van uw gehoorverlies en uw levensstijl.

Als u beslist dat u graag een hoorapparaat wilt, dan wordt er een aparte afspraak gemaakt om uw hoorapparaten te passen en eraan te wennen.