gehoorschade-voorkomen-audika

Horen lijkt vanzelfsprekend. Het gehoor is een van onze belangrijkste zintuigen. Onze oren voorzien ons constant van belangrijke informatie die we nodig hebben om te communiceren, om emoties gewaar te worden, herinneringen op te roepen enz. Dus wilt u goed voor uw gehoor zorgen. 

Maak een afspraakHoe harder geluid en hoe langer u eraan wordt blootgesteld, hoe groter de kans op gehoorschade.

Bescherm uw oren met oordoppen of koptelefoons die over uw oren zitten of een andere gehoorbescherming en loop zo snel of vaak als mogelijk weg van hard lawaai.

Tegenwoordig gebruiken mensen van alle leeftijden steeds vaker oortjes, om te communiceren, om naar muziek te luisteren of om nieuwe informatie op te doen. Een smartphone met oortjes is heel handig, maar brengt ook een risico met zich mee als het volume te hard staat. Smartphones geven meestal een signaal dat waarschuwt wanneer dat het geval is, het is belangrijk om daar ook gehoor aan te geven.
Zorg goed voor uw oren door ze in deze situaties te beschermen - of door deze situaties te vermijden:

 • Achtergrondlawaai

  Omgevingen waarin u moet schreeuwen om uzelf verstaanbaar te maken.

 • Industrielawaai 

  Plaatsen waar geluid (van machines) pijn doet aan uw oren of een pieptoon veroorzaakt.

   

  Lees meer over gehoorbescherming

 • (Live)muziek

  Evenementen die er met hun hoge geluidniveaus voor zorgen dat u nog urenlang minder goed hoort.

Wat is (te) luid?

Geluid wordt gemeten in decibels (dB). Hoe hoger het getal, hoe harder het lawaai. Volgens de meeste gehoordeskundigen kunt u gehoorschade oplopen wanneer u elke dag uren achtereen bent blootgesteld aan meer dan 85 dB. Maar hoe voelt dat eigenlijk, 85 dB, en wanneer is hard te hard? Hier zijn een paar herkenbare geluidniveaus.

Normaal gesprek: 60 dB 

Drukke straat: 75-85 dB 

Grasmaaier: 90 dB 

Kettingzaag: 100-120 dB 

Zware vrachtwagen op 7m afstand: 100 dB 

Harde muziek op uw smartphone: 112 dB

 Getoeter van een auto: 110 dB

Rockconcert: 120 dB 

Sirene van een ambulance: 120 dB

Straalmotor: 140 dB

Tinnitus 

Hard geluid is de meest voorkomende oorzaak van tinnitus. Tinnitus is een fluitend, dreunend, zoemend of klikkend geluid in uw oren. Het is geen ziekte maar een symptoom van een onderliggende aandoening zoals gehoorverlies of andere vorm van gehoorschade. De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is schade aan de zintuighaarcellen in uw binnenoor, als gevolg van blootstelling aan lawaai.

Om tinnitus te voorkomen moet u in omgevingen met excessief lawaai gehoorbescherming dragen. Zet het volume zachter als u via een koptelefoon naar muziek luistert en wees u ervan bewust dat het van alle koptelefoons juist de in-ear modellen zijn die waarschijnlijk de grootste bijdrage leveren aan het ontstaan van tinnitus en gehoorverlies. Als u uw oren af en toe rust gunt, verlaagt u het risico. 

Als u denkt dat u tinnitus hebt, maak dan snel een afspraak bij Audika. Wij staan altijd klaar om u te helpen.

Meer over tinnitus

3 handige regels om gehoorschade te voorkomen

 • 1. Lawaai? Gehoorbescherming!


  Als u in een lawaaiige omgeving moet zijn – of dat nu op uw werk is, thuis, op een concert of onderweg - gebruik dan gehoorbescherming.

 • 2. Houd de 60/60-regel in acht


  Luistert u naar muziek, zet uw apparatuur dan niet langer dan 60 minuten per dag hoger dan 60% van het maximaal haalbare volume.

 • 3. Neem een pauze

  Moet u een tijd in een zeer lawaaiige ruimte verblijven, zoek dan van tijd tot tijd een rustiger plek op om uw oren rust te gunnen.

landkaart-belgie-low-res

Met bijna 100 locaties, altijd
bij u in de buurt


Zoek een hoorcentrum