Afbeelding in het kader van Wereld Alzheimer Maand
Blog

Wereld Alzheimer Maand: 4 vragen en antwoorden

19/09/2023 0:00:00 • 5 minuten leestijd

Iedereen komt er op een gegeven moment wel eens mee in aanraking: dementie. Misschien sta je op dit punt wel in als mantelzorger van een van of beide ouders, of heb je al gemerkt dat iemand in je nabije omgeving verwarder lijkt dan anders. In het kader van Wereld Alzheimer Maand, willen we een licht werpen op deze ziekte aan de hand van 4 vragen.

Wat is het verschil tussen alzheimer en dementie?

Dementie is een syndroom. Dat wil zeggen dat de term dementie een verzameling is voor bepaalde symptomen die het gevolg zijn van een ziekte. In dit geval een ziekte die de hersenen op de een of andere manier aantast.

Alzheimer, of de ziekte van Alzheimer, is een dergelijke ziekte die dementie veroorzaakt. Alzheimer is verantwoordelijk voor twee derde van het aantal gevallen en is daarmee de meest voorkomende vorm van dementie. Andere vormen van dementie zijn parkinsondementie en vasculaire dementie.

Hoeveel mensen hebben dementie of alzheimer in België?

In België hebben volgens de meest recente cijfers zo’n 200.000 mensen dementie, waaronder 140.000 alzheimer1. Door de betere gezondheidszorg, in combinatie met gezonde voeding en levensstijl, neemt het aantal senioren in België sterk toe, wat betekent dat het aantal personen met dementie of alzheimer ook exponentieel zal stijgen.

De kans dat je dementie krijgt is 1 op 5. Het risico stijgt naarmate je ouder wordt. En toch zijn er in Vlaanderen ook 1.800 mensen met jongdementie. Jongdementie heb je als de eerste symptonen voor de leeftijd van 65 optreden.

Wat is de link tussen dementie en gehoorverlies?

Gehoorverlies blijkt een van de grootste beïnvloedbare risicofactoren voor dementie te zijn2. Dat komt doordat gehoorverlies tot een verminderde mentale stimulatie, isolatie, en uiteindelijk cognitieve achteruitgang leidt. Mensen met gehoorverlies hebben de neiging om zichzelf af te zonderen. Dat maakt dat ze mentaal minder gestimuleerd worden dan anders omdat ze veel minder prikkels van buitenaf krijgen. En juist het ontbreken van die prikkels, maakt dat het proces van dementie versneld wordt.

Kan je alzheimer genezen?

Dementie, of alzheimer, is onomkeerbaar; je kan er dus niet van genezen. Wel kan je met de juiste medicatie het proces vertragen3. Symptomatische medicatie kan symptomen tijdelijk verzachten waardoor lange tijd geen functieverlies te merken valt. Een andere optie zijn geneesmiddelen die het gedrag beïnvloeden en psychotische problemen verhelpen. Personen met alzheimer hebben wel eens last van agressiviteit, onrust of hallucinaties. Met medicatie kan je die effecten intomen, wat rust brengt voor zowel de patiënt als voor de personen om hem heen.



 

https://www.stopalzheimer.be/over-alzheimer/dementie-in-belgie/

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30367-6/fulltext

https://www.alzheimerliga.be/nl/over-dementie/diagnose-behandelingen/behandeling