Oorsuizen: Symptomen, oorzaken en behandelingen

Afbeelding van een glimlachende vrouw
Illustratie van kaart met pin
150+ hoorcentra
in de buurt
Illustratie arts
Geen verwijzing
nodig van NKO-arts
Illustratie van een groep personen
Gratis testen
zonder verplichting
Illustratie van persoon met koptelefoon
Gratis hoortest
volledig vrijblijvend

Oorsuizen is een symptoom van tinnitus

Tinnitus is een aandoening die ook gelinkt wordt aan gehoorverlies. Het kan echter vele oorzaken hebben, waaronder blootstelling aan hard geluid, ouder worden, oorinfecties en oorletsel. Oorsuizen is een symptoom van tinnitus en is het resultaat van je hersenen die het verlies van haarcellen in je oor proberen te compenseren. Tinnitus kan ook worden ervaren als een sissend, brullend of zoemend geluid.

Tinnitus treft ongeveer 15% van de bevolking. Voor sommige mensen kan het een ernstige impact hebben op hun dagelijks leven, en kan het zorgen voor angst, stress, boosheid en slaapproblemen.

Onze korte online tinnitustest kan je helpen te begrijpen of je symptomen van tinnitus (zoals oorsuizen) en/of gehoorverlies hebt. De twee aandoeningen worden vaak gelijktijdig ervaren.

Afbeelding van een vrouw die haar handen aan haar hoofd houdt

Online screening tinnitus

Mensen met tinnitus hebben ook vaak last van gehoorverlies. Met onze online tinnitus screening kan je snel achterhalen of je misschien tinnitus en/of gehoorverlies hebt en wat je mogelijkheden zijn. Deze screening is puur een indicatie of er mogelijks sprake is van tinnitus en is geen vervanging van een uitgebreide hoortest in een hoorcentrum.

Vraag 1 – Last van piepende of zoemende geluiden
Hoor je soms gepiep of gezoem in je oren, ook al is er geen extern geluid aanwezig?
Heb je soms moeite om in slaap te vallen of om je te concentreren door zoemende geluiden in één of beide oren?
Vind je het soms lastig om gesprekken te volgen omdat je niet goed kunt horen?
Zet je het volume van de tv of radio harder dan normaal?

Je resultaat:

Tekenen van tinnitus en gehoorverlies

Je antwoorden geven aan dat je symptomen van tinnitus en gehoorverlies lijkt te ondervinden. We raden je aan om één van onze hoorcentra te bezoeken. Er bestaan hoorapparaten die gehoorverlies behandelen en tinnitus kunnen verlichten.*

Boek een gratis hoortest in een hoorcentrum bij jou in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Je resultaat:

Tekenen van gehoorverlies

Je antwoorden geven aan dat je symptomen van gehoorverlies lijkt te ondervinden, maar niet van tinnitus. We raden je aan om één van onze hoorcentra te bezoeken om te onderzoeken of je een gehoorverlies hebt dat behandeld zou moeten worden.*

Boek een gratis hoortest in een hoorcentrum bij jou in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Je resultaat:

Tekenen van tinnitus

Je antwoorden geven aan dat je symptomen van tinnitus lijkt te ondervinden. We raden je aan om je te informeren over de behandelopties bij tinnitus om te begrijpen hoe je de symptomen van oorsuizen kan verlichten.*

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Je resultaat:

Geen tekenen van gehoorverlies of tinnitus

Je antwoorden geven aan dat je geen tinnitus - of geen storende tinnitus ondervindt dat je alledaagse leven beïnvloedt. Indien je in de toekomst symptomen ondervindt van tinnitus, raden wij je aan om een bezoek te brengen aan één van onze hoorcentra in de buurt.

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Oorzaken van oorsuizen

Er zijn verschillende factoren die oorsuizen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is door blootstelling aan luide geluiden waardoor de kleine haarcellen in het binnenoor worden beschadigd. Het oorsuizen is het resultaat van je hersenen die het verlies van haarcellen proberen te compenseren.

Veelvoorkomende oorzaken van oorsuizen:

 1. Blootstelling aan harde geluiden
 2. Het natuurlijke verouderingsproces
 3. Infecties in het middenoor
 4. Emotioneel leed
 5. Diabetes
 6. Negatieve reacties op medicijnen
 7. Hoofd- of nekletsel
 8. Overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden (hyperacusis)
 9. Onbehandelde medische aandoeningen zoals de ziekte van Ménière en otitis

Doe een online tinnitustest

Behandeling voor oorsuizen

Hoewel er geen wondermiddel tegen oorsuizen bestaat, zijn er verschillende manieren waarop je de invloed ervan op je levenskwaliteit kan verminderen. Hieronder kan je meer te weten komen over een aantal technieken die effectief kunnen zijn in het controleren van de sensaties die gepaard gaan met oorsuizen.

Pictogram van hoofd met koptelefoon
1. Geluidstherapie
Programma's met geluidstherapie kunnen het contrast tussen stille omgevingen en oorsuizen verminderen.
pictogram van hoorapparaat
2. Hoorapparaten
Omdat ze meer geluid naar je hersenen sturen, kan de tinnitus minder opvallen als je hoorapparaten draagt.
pictogram van ontspannen man
3. Ontspanning en mindfulness
Meditatie en yoga hebben bewezen de effecten van oorsuizen te verlichten.
pictogram van schild met oor
4. Gehoorbescherming
Het dragen van gehoorbescherming (zoals oordopjes) kan een effectieve manier zijn om geluidsschade door luide omgevingen te voorkomen.

Verlicht je oorsuizen met geluidstherapie

Geluidstherapie is een vorm van tinnitusverlichting waarmee je naar therapeutische geluiden kan luisteren via je hoorapparaten om de geluiden die met tinnitus gepaard gaan uit te balanceren.

Geluidstherapie kan een nuttige manier zijn om de symptomen van tinnitus te bestrijden. Hoewel het de sensaties niet volledig kan wegnemen, kan het de tinnitus maskeren zodat het veel minder merkbaar wordt. Dit maskeringsproces vindt plaats wanneer je je aandacht op andere geluiden dan tinnitusgeluiden (zoals oorsuizen) begint te richten.

afbeelding van geluidsgolven en twee hoorapparaten

Hoorapparaten gebruiken om oorsuizen te behandelen

Hoorapparaten kunnen worden gebruikt om zowel gehoorverlies als oorsuizen te behandelen. Ze helpen je beter te horen en maskeren tegelijkertijd de tinnitusgeluiden door het geluid om je heen te versterken.

 

Je kan dus meer horen met minder inspanning, terwijl je ook het volume van het oorsuizen vermindert.


Naast dit voordeel bieden veel moderne hoorapparaten ook een functie voor geluidstherapie waarmee je therapeutische geluiden (zoals witte ruis) kan afspelen in de hoorapparaten die de tinnitus verder maskeren.


Merken en modellen hoorapparaten

Gehoorverlies en oorsuizen

Veel mensen die last hebben van oorsuizen, hebben ook gehoorverlies (zelfs als ze zich daar niet bewust van zijn). Als je tekenen of symptomen van tinnitus ervaart (zoals oorsuizen), kan je baat hebben bij het dragen van hoorapparaten.

80% van de mensen met tinnitus heeft ook gehoorverlies

Omdat hoorapparaten meer geluid naar je hersenen sturen, kunnen de symptomen van tinnitus minder hinderlijk worden.

En omdat je hoorapparaten je gehoor verbeteren, wordt het gemakkelijker om je te concentreren op andere geluiden om je heen, waardoor je aandacht van tinnitus-gerelateerde geluiden (zoals oorsuizen) wordt afgeleid.

Doe een online tinnitustest

 

Veelvoorkomende uitdagingen

Mensen die last hebben van oorsuizen kunnen gevoelig worden voor luide omgevingen, zoals een druk restaurant of een bar met luide achtergrondmuziek. Ze kunnen deze omgevingen zelfs helemaal beginnen te vermijden.

Als oorsuizen niet wordt behandeld, kan het leiden tot:

 • concentratieproblemen;
 • isolatie;
 • slaapstoornis;
 • boosheid en prikkelbaarheid;
 • verhoogde gevoeligheid voor luide omgevingen.

Hoewel sommigen het gemakkelijker vinden dan anderen om tinnitussymptomen en -sensaties te negeren, kan tinnitus ook een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit wanneer deze gedurende langere periodes wordt ervaren.

Veelgestelde vragen – oorsuizen

Afbeelding van Bobae Veronica Kim, klinisch audioloog en internationaal trainer
Bobae Veronica Kim, klinisch audioloog en internationaal trainer

Bobae Veronica Kim is een erkend klinisch audioloog en internationaal trainer. Ze is onderzoeker bij de faculteit geneeskunde aan de University of Melbourne en ere-onderzoeker aan de University of Adelaide.

Bobae behaalde een BSc-diploma economie aan de University of Sheffield, Verenigd Koninkrijk. Ze behaalde ook een BSc-diploma Gezondheidswetenschappen in farmacologie aan de University of Adelaide en een MSc in klinische audiologie aan de Flinders University.


Bronnen:

1. Beck D.L. (2012) British Academy of Audiology. Podium presentation.

2. Al-Swiahb, J., & Park, S. N. (2016). Characterization of tinnitus in different age groups: A retrospective review. Noise & health, 18(83), 214–219. https://doi.org/10.4103/1463-1741.189240