De 8 symptomen van gehoorverlies

Leestijd: 5 min
door Audika
26/09/18

BLOG

Gehoorverlies. 1 op de 6 mensen heeft er last van. Onder 65-jarigen zelfs 1 op 3. Meestal gaat het gehoor zeer geleidelijk achteruit. Daarom blijft gehoorverlies vaak lange tijd onopgemerkt. Met als gevolg dat mensen tot wel 7 jaar wachten voordat ze actie ondernemen. Zonde, want tijdige herkenning kan veel ellende voorkomen.

Hoe herkent u gehoorverlies?

Het is erg waardevol om gehoorverlies tijdig te herkennen. Zo kunt u al in een vroeg stadium naar een oplossing zoeken. Maar wat zijn de symptomen van gehoorverlies?

1. Moeite met horen van deurbel of telefoon

U vindt een briefje in de bus van de postbezorger. Dat hij u helaas niet thuis trof en uw pakketje bij de buren heeft afgeleverd. Dan ziet u een gemiste oproep. Gek, u was gewoon thuis. U heeft geen deurbel of telefoon gehoord. En u was er nog wel zo alert op.

2. Moeite met hoge tonen

U verstaat de buurman prima, maar de buurvrouw met haar kenmerkende hoge stem is de laatste tijd steeds lastiger te volgen. Ook heeft u meer moeite met bepaalde klanken, zoals de ‘s’, ‘f’ en ‘sh’.

3. Mensen lijken te mompelen

U heeft het idee dat mensen de laatste tijd steeds slechter articuleren. Het lijkt wel of iedereen onduidelijk mompelt. Ook mensen die u eerder duidelijk verstond.

audikafb101705small

4. Harder zetten van tv en radio

Uw partner vraagt u regelmatig of de tv wat zachter mag. Terwijl u de indruk heeft dat deze helemaal niet hard staat.

5. Harder praten

Uw kinderen werpen u steeds vaker opmerkingen toe als “Schreeuw toch niet zo!” of “Ik ben niet doof hoor!”. Zelf heeft u het idee heeft dat anderen juist zacht praten.

6. Vragen om herhaling

U merkt dat u steeds vaker aan uw gesprekspartner vraagt om iets te herhalen.

7. Moeite met rumoerige omgevingen

U bent uit eten met vrienden. Het restaurant zit bomvol en er wordt veel gepraat. U probeert zich te concentreren op het gesprek. Uw tafelgenoten lachen om een anekdote, maar u heeft de grap niet verstaan. De anderen lijken hier geen last van te hebben.

8. Moeite met bellen

U heeft het idee dat de telefoon steeds slechter functioneert. Het geluid lijkt steeds doffer, waardoor u mensen niet goed meer verstaat.

Gratis hoortest

Herkent u zich in enkele van bovenstaande symptomen? Dan is het de moeite waard om eens een hoortest te laten doen. Dit is gratis en vrijblijvend. Zo weet u zeker hoe het met uw gehoor is gesteld.

Vind een hoorcentrum bij u in de buurt

Reacties